Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024

Ζητούν μόνιμους διορισμούς Επιμελητών Γιατρών στα ΤΕΠ

Η Αριστερή Ριζοσπαστική Συνεργασία Ιατρών, μέσω σχετικής ανακοίνωσης κατηγορεί την κυβέρνηση ότι επιχειρεί την  οριστική ματαίωση των 208 διορισμών Επιμελητών Γιατρών στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών 1ης και 2ης ΥΠΕ, δηλαδή στα Νοσοκομεία Αθήνας – Πειραιά και Νησιών του Αιγαίου.

 

Όπως αναφέρει μεταξύ άλλων η σχετική ανακοίνωση αυτό «αιφνιδιαστικά, πριν από 15 ημέρες περίπου, ο Υπουργός Υγείας κύριος Κικίλιας σε συνέντευξή του ανακοίνωσε πως «υπάρχουν μεγάλες παρατυπίες» στη διαδικασία επιλογής για αυτές τις 208 θέσεις και πως το Υπ. Υγείας δεν θα προχωρήσει στους διορισμούς. Την Τετάρτη 2 Οκτώβρη, σε συνάντηση που είχε η ΟΕΝΓΕ με την πολιτική ηγεσία του Υπ. Υγείας και συγκεκριμένα με τον κύριο Κοντοζαμάνη, καμία σαφής απάντηση δεν δόθηκε στα εύλογα ερωτήματα που έθεσε η ΟΕΝΓΕ για το θέμα. Ο Υφυπουργός Υγείας δεν μπόρεσε να δώσει κανένα συγκεκριμένο παράδειγμα για το τι εννοεί η πολιτική ηγεσία ως «μεγάλες παρατυπίες» και επίσης απέφυγε να ανακοινώσει τι πρόκειται να κάνουν. Μετά από την επιμονή των εκπροσώπων της ΟΕΝΓΕ, απάντησε ότι θα εξέταζε πάλι το θέμα και πως τις επόμενες ημέρες θα μας ανακοίνωνε τι ακριβώς θα έπραττε σχετικά η πολιτική ηγεσία.
Για τις επόμενες έξι ημέρες, η πολιτική ηγεσία του Υπ. Υγείας κρυβόταν στα τηλέφωνα και αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες ενημέρωναν πως «δεν υπάρχει κάτι προς ανακοίνωση και πως αν υπάρχει κάτι νεότερο θα ενημερωθεί η ΟΕΝΓΕ». Όμως, την Τρίτη 8 Οκτώβρη ο κύριος Κοντοζαμάνης έστειλε στην αρμόδια υπηρεσία της 1ης ΥΠΕ, για τα Συμβούλια Κρίσης 1ης και 2ης ΥΠΕ, υπηρεσιακό έγγραφο με το οποίο αναπέμπει προς επανεξέταση όλες τις κρίσεις και για τις 208 θέσεις. Το έγγραφο αυτό είναι σαφέστατα προσχηματικό και δείχνει, σε ορισμένα σημεία, παντελή άγνοια της ισχύουσας νομοθεσίας και των διαδικασιών. Χαρακτηριστικό είναι το σημείο όπου αναφέρεται πως όταν αναρτηθεί ο τελικός πίνακας βαθμολογίας και ο 1ος του πίνακα παραιτηθεί, τότε δήθεν δεν επιλέγεται αυτόματα ο επόμενος αλλά … επαναπροκηρύσσεται η θέση ( ! ). Αυτό φυσικά δεν προκύπτει από καμία ισχύουσα νομική διάταξη, ενώ η νομική διάταξη που επικαλείται το έγγραφο είναι τελείως άσχετη. Μάλιστα, η ισχύουσα νομοθεσία προβλέπει ότι, ακόμη και αν ο επιλεγμένος γιατρός διοριστεί και αναλάβει υπηρεσία και κατόπιν παραιτηθεί μέσα σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα (παλιότερα ήταν 6 μήνες, με τον ν.4486/2017 έγινε 12 μήνες και με τον ν.4600/2019 έγινε 18 μήνες, γιατί επί χρόνια η ΟΕΝΓΕ πίεζε προς την κατεύθυνση αυτή, ώστε να μη μένουν κενές οι θέσεις) τότε και πάλι ούτε η θέση επαναπροκηρύσσεται, ούτε καν η κρίση επαναλαμβάνεται, αλλά αυτόματα διορίζεται ο/η επόμενος/η του τελικού βαθμολογικού πίνακα.
Το έγγραφο της αναπομπής των 208 κρίσεων είναι έωλο και σε πολλά άλλα σημεία: πχ φυσικά και πρέπει να γίνονται δεκτά έγγραφα όπως πιστοποιητικά τα οποία δεν είχαν υποβληθεί με την αρχική αίτηση, είτε γιατί η ηλεκτρονική πλατφόρμα παρουσίαζε δυσλειτουργία είτε γιατί ζητείται άλλου τύπου πιστοποιητικό υπηρεσίας υπαίθρου σήμερα, από αυτό που είχαν οι γιατροί που είχαν κάνει αγροτικό πριν το 2010, οπότε έπρεπε να αιτηθούν το νέου τύπου πιστοποιητικό από το Υπ.Υγείας»


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα