Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024

Το κουνούπι τίγρης “φώλιασε” στα Χανιά

Τον Οκτώβριο του 2015, ο Αντώνιος Μιχαηλάκης έγραφε στα Χανιώτικα νέα με θέμα «το ασιατικό κουνούπι τίγρης στα Χανιά: Τουρίστας ή μόνιμος κάτοικος;». Σήμερα, τρία χρόνια μετά, ο επιστημονικός υπεύθυνος του έργου LIFE CONOPS, και ερευνητής στο Τμήμα Εντομολογίας και Γ. Ζωολογίας στο Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο, μιλά μας επιβεβαιώνει ότι το κουνούπι που κυνηγάμε κάθε μέρα στην πόλη μας ένα μήνα πριν τα Χριστούγεννα, βρήκε τη φωλιά του στα Χανιά.

Ο ερευνητής Αντώνης Μιχαηλάκης μιλά στα "Χ.ν." για την πληθυσμιακή έκρηξη του εντόμου τη φετινή χρονιά στο νομό μας
Ο ερευνητής Αντώνης Μιχαηλάκης μιλά στα “Χ.ν.” για την πληθυσμιακή έκρηξη του εντόμου τη φετινή χρονιά στο νομό μας

Φετος οι παγίδες των ερευνητών στα Χανιά γέμισαν, με το Μπενάκειο να διαπιστώνει ότι το 2018 είδαμε την κορύφωση του πληθυσμού του κουνουπιού τίγρης στον νομό μας. Το συγκεκριμένο κουνούπι έχει πλέον εξαπλωθεί σε όλη την Ελλάδα, με το πρόβλημα να είναι οξύτατο στα Χανιά και σε περιοχές της Αττικής, ενώ αντίθετα στη βόρεια Ελλάδα έχει μηδενίσει ο πληθυσμός του. Σύμφωνα με τον κ. Μιχαηλάκη ο τίγρης στα Χανιά έχει βρει τις κατάλληλες κλιματικές συνθήκες που ευνοούν την αύξηση του πληθυσμού του. «Ειδικά σε περιόδους που τις θεωρούμε μη – κουνουπικές, ο τίγρης στα Χανιά βρήκε αυτό που χρειάζεται για να εξαπλωθεί. Θερμοκρασίες γύρω στους 25 βαθμούς κελσίου, συνοδευόμενες από βροχοπτώσεις» εξηγεί ο κ. Μιχαηλάκης. Σύμφωνα με τον ίδιο, την κατάσταση επιδεινώνει η ανθρώπινη δραστηριότητα που δημιουργεί παντού εστίες νερού. «Πρόκειται για απλά, καθημερινά πράγματα που συναντάμε κάθε μέρα στο αστικό περιβάλλον. Από το πιατάκι με νερό για το σκύλο μας, μέχρι μια θήκη αυγών στα σκουπίδια που έχει γεμίσει νερό και τα πάμπολλα πλαστικά ποτήρια του καφέ. Όλα αυτά είναι εστίες αναπαραγωγής του τίγρη», εξηγεί ο κ. Μιχαηλάκης.

Ο Χανιώτης ερευνητής, εξηγεί ότι όλη η έρευνα στρέφεται πλέον στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών. «Τα παραδοσιακά προγράμματα καταπολέμησης όπως είναι οι ψεκασμοί, η διαχείριση φρεατίων και ανοιχτών εστιών δεν μπορούν να δώσουν λύση. Πρέπει να δούμε το μέλλον, την ενημέρωση “πόρτα – πόρτα”», αναφέρει χαρακτηριστικά. Σύμφωνα με τον κ. Μιχαηλάκη, «γίνεται μια καλή προσπάθεια στα Χανιά από τον κ. Νικολακάκη στη δ/νση Υγιεινής αλλά χρειάζεται μια ευρύτερη συνεργασία και ευαισθητοποίηση, χρειάζεται ο κόσμος να μας ανοίξει τα σπίτια τους ώστε να τον ενημερώσουμε, κάτι που καταφέραμε στην περιοχή του Φαλήρου και τις επόμενες ημέρες θα ανακοινώσουμε τα σχετικά αποτελέσματα». Κι αν ο τίγρης “αγαπά” τις αστικές περιοχές, τι γίνεται με τα σημεία όπου έχουμε πολλές δραστηριότητες, όπως τουρισμό και καλλιέργειες; Σε πολλά χωριά για παράδειγμα, υπάρχει τουριστική δραστηριότητα την ώρα που τα κουνούπια βρίσκουν… πρόσφορο έδαφος σε κουφάλες δέντρων που έχουν κρατήσει νερό. Εκεί τι κάνουμε; «Ο τίγρης προτιμά τις πόλεις, το αστικό περιβάλλον. Εκεί τον συναντάμε. Τώρα το αν σε κάποιες περιοχές συνυπάρχει το αστικό με το αγροτικό τοπίο, αυτό είναι κάτι που ειδικά στην Κρήτη δεν μπορούμε να το αποφύγουμε» σχολιάζει ο κ. Μιχαηλάκης.

Πειράματα και νέες μορφές καταπολέμησης

Κι αν φοβάστε ότι το μέλλον της καταπολέμησης του τίγρη θα φαίρει νέα χημικά σκευάσματα και ψεκασμού, καλό είναι να ηρεμήστε. Ο κ. Μιχαηλάκης εξηγεί στα “Χανιώτικα νέα” ότι μεταξύ των πειραμάτων που διεξάγει το Μπενάκειο είναι και αυτό της απελευθέρωσης σε στοχευμένες περιοχές σμηνών αρσενικών στειρωμένων κουνουπιών: «Τα θηλυκά κουνούπια είναι αυτά που μας τσιμπάνε. Εμείς λοιπόν, για πρώτη φορά απελευθερώσαμε στην περιοχή της Βραυρώνας σμήνη αρσενικών στειρωμένων κουνουπιών. Με απλά λόγια, αυτό που θέλει να πετύχει αυτή η μέθοδος είναι τα κουνούπια αυτά να ζευγαρώσουν με τα θηλυκά και όντας στειρωμένα, τα αυγά των θηλυκών να μην “δώσουν” νέα κουνούπια». Ο ίδιος πάντως ξεκαθαρίζει ότι αυτή η μέθοδος είναι σε πολύ αρχικό στάδιο και το πιο άμεσο αποτέλεσμα θα έρθει μέσα από την εγρήγορση των πολιτών ώστε να περιορίσουν τις εστίες που ευνοούν την αναπαραγωγή του τίγρη.

 


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

1 Comment

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα