Δευτέρα, 17 Ιουνίου, 2024

Περί εξωτερικής πολιτικής

Θέµατα εξωτερικής πολιτικής µονοπωλούν την επικαιρότητα τις τελευταίες ηµέρες, στον απόηχο των εξελίξεων στα ελληνοτουρκικά µε την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στην Τουρκία και τη συνάντηση µε τον πρόεδρο Ερντογάν αλλά και τις προκλήσεις από τη Βόρεια Μακεδονία.
Στο πεδίο των ελληνοτουρκικών σχέσεων η εκτίµηση είναι πως µπορεί να υπάρξουν “ήρεµα νερά” χωρίς αυτό να σηµαίνει πως έχουν εξαλειφθεί ή θα εξαλειφθούν στο άµεσο µέλλον οι χρόνιες διάφορες.
Η κυβέρνηση σε κάθε ευκαιρία υπογραµµίζει ότι είναι σηµαντικό να προχωρήσει η συζήτηση σε θέµατα που µπορούν να φέρουν πιο κοντά τις δύο χώρες (όπως η οικονοµική συνεργασία) ενώ χαρακτηρίζεται κέρδος το ότι µπορεί να συζητάνε οι δύο πλευρές χωρίς να προκαλούνται εντάσεις.
Σαφώς και δεν υπάρχουν αυταπάτες ότι όλα µπορούν να αλλάξουν από τη µια στιγµή στην άλλη, καθώς η Τουρκία παρουσιάζεται αµετακίνητη σε θέσεις όπως ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα.
Την ίδια στιγµή το µήνυµα που εκπέµπεται προς τη Βόρεια Μακεδονία είναι πως πρέπει να τηρηθούν όσα έχουν συµφωνηθεί.
«Οποιαδήποτε απόκλιση από την εφαρµογή της Συµφωνίας των Πρεσπών, είναι βέβαιο ότι θα έχει συνέπειες στις δικές µας σχέσεις µε τη Βόρεια Μακεδονία, αλλά και στον δρόµο της Βόρειας Μακεδονίας προς την Ευρώπη» έχει προειδοποιήσει ο Ελληνας πρωθυπουργός.
∆ύσκολα θέµατα και µε δύσκολους συνοµιλητές! Ευχή να βγαίνει κάθε φορά κερδισµένη η Ελλάδα!


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα