Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024

Τυνησία: Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση σε ξενοδοχείο με 39 νεκρούς

Η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την πολύνεκρη επίθεση ενός ενόπλου σε ένα ξενοδοχείο κοντά στην πόλης Σους της Τυνησίας χθες, με ανάρτησή της πριν από λίγο στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter.
“Ο αδελφός μας, ο στρατιώτης του Χαλιφάτου, ο Αμπού Γεχία αλ Καϊρούνι, πέτυχε τον στόχο του στο ξενοδοχείο παρά τα μέτρα ασφαλείας”, ανέφερε το ΙΚ.
Η τζιχαντιστική οργάνωση προσέθεσε ότι η επίθεση είχε στόχο ένα “πορνείο” και αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 40 “άπιστοι”.
Ένας Τυνήσιος φοιτητής, με αμφίεση παραθεριστή, άνοιξε πυρ χθες με ένα αυτόματο όπλο που είχε κρύψει μέσα σε μια ομπρέλα θαλάσσης χθες σε ένα παραθαλάσσιο ξενοδοχείο κοντά στην πόλη Σους και σκότωσε 39 ανθρώπους, ανάμεσά τους τουλάχιστον πέντε Βρετανούς τουρίστες και μια Ιρλανδή τουρίστρια.
Η επίθεση, η χειρότερη στην πρόσφατη ιστορία της Τυνησίας, έπληξε μια χώρα που βλέπει να αναδύεται η απειλή των τζιχαντιστών μετά την επανάσταση του 2011. Σημειώθηκε τρεις μήνες μετά την πολύνεκρη έφοδο στο μουσείο Μπάρντο της Τύνιδας (22 νεκροί, ανάμεσά τους 21 τουρίστες), η οποία είχε ήδη καταφέρει πλήγμα στον ζωτικής σημασίας τομέα του τουρισμού.
Σημειώθηκε παράλληλα την ίδια ημέρα με μια επίθεση την ευθύνη για την οποία ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος στο Κουβέιτ στοίχισε τη ζωή σε 27 ανθρώπους μέσα σε ένα σιιτικό τέμενος και μια επίθεση στη Γαλλία συνοδεύτηκε από τον αποκεφαλισμό ενός άνδρα.
Ο απολογισμός της επίθεσης εναντίον του ξενοδοχειου Riu Imperial Marhaba, στο Πορτ αλ Καντάουι, 140 χλμ. νότια της Τύνιδας, αυξήθηκε σε 39 νεκρούς, ανέφερε εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας της Τυνησίας στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Ο κατάλογος των θυμάτων και των εθνικοτήτων τους δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί, καθώς η πλειονότητα των θυμάτων βρίσκονταν στην παραλία τη στιγμή της επίθεσης και δεν είχαν πάνω τους έγγραφα, σύμφωνα με την τυνησιακή κυβέρνηση.
Άλλοι 39 άνθρωποι, κυρίως υπήκοοι της Βρετανίας, του Βελγίου, της Γερμανίας και της Νορβηγίας, τραυματίστηκαν. Ο δράστης της επίθεσης, ο οποίος φέρεται να ονομαζόταν Σαϊφεντίν Ρεζγκούι σύμφωνα με την κυβέρνηση, σκοτώθηκε, όπως γνωστοποίησε το υπουργείο Εσωτερικών. Ο νεαρός, που καταγόταν από τη Γκααρφούρ αλλά σπούδαζε στο Καϊρουάν, στο κεντρικό τμήμα της Τυνησίας, ήταν άγνωστος στις υπηρεσίες ασφαλείας και έδρασε μόνος, σύμφωνα με την κυβέρνηση.
Ο Λευκός Οίκος και ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ καταδίκασαν τις επιθέσεις που σημειώθηκαν χθες στη Γαλλία, στην Τυνησία και στο Κουβέιτ, όπως και το Αλ Άζχαρ, ένας από τους κυριότερους θεσμούς του σουνιτικού ισλάμ.
Μετά την επίθεση στο Μπάρντο την 18η Μαρτίου, ο στρατηγικής σημασίας τομέας του τουρισμού στην Τυνησία κατέγραψε τον Απρίλιο μείωση σε ετήσια βάση 25,7% του αριθμού των τουριστών και 26,3% των εσόδων σε συνάλλαγμα. Ο τουρισμός, που αντιπροσωπεύει το 7% του ΑΕΠ της Τυνησίας, και απασχολεί έμμεσα και άμεσα 400.000 ανθρώπους, είχε ήδη πληγεί από τις πολιτικές κρίσεις και το τζιχαντιστικό κίνημα.
Χθες μια βελγική εταιρεία ταξιδίων, η Jetair (του ομίλου TUI) ανακοίνωσε ότι ζήτησε από το αεροσκάφος εν πτήσει από τις Βρυξέλλες στην Τυνησία να επιστρέψει ενώ βρισκόταν ακόμη πάνω από τη Μεσόγειο, μετά την επίθεση στη Σους.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα