Ποιες συνθήκες ευνοούν την ανάπτυξη του δάκου της ελιάς;
O δάκος διαχρονικά αποτελεί το σοβαρότερο πρόβληµα στην καλλιέργεια της ελιάς και η καταπολέµηση του είναι αναγκαία για να έχουµε µία καλή και ποιοτική παραγωγή επιτραπέζιων ελιών και ελαιόλαδου. O δάκος αναπτύσσεται σε συνθήκες δροσιάς και σχετικά χαµηλές θερµοκρασίες, όταν η µέση ηµερήσια θερµοκρασία είναι χαµηλότερη από τους 25°C και µεγαλύτερη από τους 10°C. Όταν οι θερµοκρασία υπερβαίνει τους 35°C για αρκετές µέρες µειώνεται ο πληθυσµός του δάκου, η δραστηριότητα του αλλά και η γονιµότητα του. Συνθήκες υψηλής ατµοσφαιρικής υγρασίας και η βροχή κατά την θερινή και φθινοπωρινή περίοδο ευνοούν τον πολλαπλασιασµό και την εξάπλωση του διάκου καθώς και την αύξηση της δραστηριότητας του. Τα ελαιόδεντρα που καλλιεργούνται εντατικά, δηλαδή ποτίζονται, λιπαίνονται και κλαδεύονται εµφανίζουν µεγαλύτερη προσβολή από δάκο σε σχέση µε ελαιόδεντρα που καλλιεργούνται ξηρικά, λόγω µεγαλύτερης υγρασίας και υψηλότερης παραγωγής ελαιόκαρπου.
Τι συνθήκες θέλει η διπλαδένια για να ανθίσει;
∆ιπλαδένια, ένα αναρριχώµενο φυτό µε εντυπωσιακά λουλούδια για να στολίσουµε τον κήπο, την αυλή και το µπαλκόνι. Με καταγωγή από τη Βραζιλία, η διπλαδένια είναι γνωστή και µε την ονοµασία βραζιλιάνικο γιασεµί. Πρόκειται για ένα αειθαλές φυτό µε µακρόστενα γυαλιστερά πράσινα φύλλα που διατηρούνται στο φύτο την περίοδο του χειµώνα. Η διπλαδένια προτιµά ηµισκιερά ζεστά µέρη προφυλαγµένα από τον δυνατό αέρα για να µας χαρίσει την πλούσια ανθοφορία της κατά την περίοδο του καλοκαιριού. Ο έντονος καλοκαιρινός ήλιος ταλαιπωρεί το φύλλωµα της και µπορεί να προκαλέσει εγκαύµατα στα φύλλα της. Σε συνθήκες χαµηλών θερµοκρασιών, η διπλαδένια χάνει τη συνεχή και παρατεταµένη ανθοφορία, όταν η θερµοκρασία της νύχτας βρίσκεται κάτω από τους 10°C. Η διπλαδένια είναι πιο κατάλληλη για τις νότιες περιοχές της χώρας, καθώς παγώνει στους 0°C και ξεραίνεται το φύλλωµα της. Όσον αφορά το χώµα, η διπλαδένια θέλει βαθιά και γόνιµα εδάφη, σχετικά όξινα, που να εξασφαλίζουν καλή αποστράγγιση και καλό αερισµό. Σε βαριά εδάφη ή σε άγονα και ασβεστώδη εδάφη, η διπλαδένια παρουσιάζει µειωµένη ανάπτυξη και ανθοφορία.
Πότε φυτεύουµε τα βλίτα και σε τι αποστάσεις;
Το βλίτο ή βλήτο είναι το αγαπηµένο καλοκαιρινό χόρτο που αποτελεί βασικό συστατικό της πιο δηµοφιλούς καλοκαιρινής σαλάτας και άλλων λαδερών φαγητών. Ιδιαίτερα δροσερό χόρτο που τρώγονται τα φύλλα και οι βλαστοί του, τα βλίτα τρώγονται βραστά προσθέτοντας απλά λίγο λάδι, λεµόνι και χοντρό αλάτι. Ο πολλαπλασιασµός του βλίτου γίνεται µε σπόρο που σπέρνουµε στα τέλη Απρίλη µε αρχές Μαΐου. Η σπορά του βλίτου στον κήπο γίνεται πεταχτά, σχεδόν επιφανειακά και µε µια τσουγκράνα ενσωµατώνουµε τους σπόρους σε βάθος 1-2 εκατοστών. Επειδή ο σπόρος του βλίτου είναι µικροσκοπικός, µπορεί να αναµιχθεί σε ποταµίσια άµµο, για να γίνει πιο αραιή και οµοιόµορφη η σπορά του. Αν το βλίτο φυτρώσει πολύ πυκνά, καλό είναι να ξεριζώνουµε µερικά φυτά και να το αραιώνουµε. Μπορούµε να φυτέψουµε τον σπόρο του βλίτου σε κυπελάκια σπορείου και να τον µεταφυτέψουµε όταν θα φτάσουν τα φυτά σε ύψος 10 εκατοστών. Φυτεύουµε τα νεαρά φυτά βλίτου είτε στο χωράφι, είτε µεµονωµένα σε γλάστρες σε αποστάσεις 20-30 εκατοστών.