Τρίτη, 21 Μαΐου, 2024

Τα μυστικά του κήπου

Τον Αύγουστο φεύγω για διακοπές και ανησυχώ για το γκαζόν μου. Τι να κάνω;

Πριν φύγεις για διακοπές ψέκασε δίχως άλλο,
φέρνει η κάμπια στο γκαζόν πρόβλημα πιο μεγάλο.

Πριν φύγετε για τις καλοκαιρινές διακοπές σας, θυμηθείτε να φροντίσετε λίγο το γκαζόν του κήπου σας για να μην τον βρείτε ολόξερο όταν θα επιστρέψετε. Αυτή την εποχή, μόλις μπαίνει ο Αύγουστος και μέχρι τα τέλη Σεπτέμβρη, όλο και περισσότεροι χλοοτάπητες γκαζόν προσβάλλονται από έναν αδυσώπητο εχθρό την αγροτίδα ή καραφατμέ.
Η καραφατμέ είναι ένα σκουρόχρωμο νυκτόβιο πεταλουδάκι, του οποίου οι κάμπιες λατρεύουν να τρέφονται με τη βάση των φύλλων του γκαζόν και τα ριζώματά του. Έτσι, ο χλοοτάπητας σταδιακά εμφανίζει κιτρίνισμα σε διάφορα σημεία που καταλήγουν σε έντονες ξηράνσεις και το γκαζόν παίρνει ανά θέσεις την όψη του ξηρού άχυρου. Όμως, αν δεν το πάρετε είδηση για να το αντιμετωπίσετε, οι κάμπιες πολλαπλασιάζονται ταχύτατα και σε λίγες μέρες μπορεί να καταστραφεί ολόκληρος ο χλοοτάπητας. Προληπτικά, λοιπόν, σκαλίστε με τα χέρια σας σε διάφορα σημεία του γκαζόν, απογευματινές ώρες για να ελέγξετε μήπως εντοπίσετε τις κάμπιες της καραφατμέ. Επίσης,  μια καλή ένδειξη προσβολής από κάμπιες είναι αν δούμε να πετάνε πολλά πουλιά πάνω από το γκαζόν καθώς η κάμπια αποτελεί  μια εξαιρετική τροφή  γι’ αυτά. Για βιολογική καταπολέμηση των καμπιών στο γκαζόν συστήνεται βιολογικός ψεκασμός με βάκιλο Θουριγγίας ή φυσικό πύρεθρο και επανάληψη ανά δεκαπέντε ημέρες. Σε αρκετές όμως περιπτώσεις, λόγω μεγάλης προσβολής, αναγκαζόμαστε να ψεκάσουμε με χημικό εντομοκτόνο  για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε την καραφατμέ αποτελεσματικά.

Η ορτανσία μου εμφανίζει καφέ στίγματα στις άκρες των φύλλων. Λέτε να φταίει η συνεχή γκρίνια της πεθεράς μου;

Η γκρίνια απ’ την πεθερά φέρνει δεινά μεγάλα,
μα για την ορτανσία σου,
ας μην την παίρνει η μπάλα.

2Η ορτανσία μπορεί να εμφανίσει καφέ στίγματα στις άκρες των φύλλων (μετά μαυρίζουν και ξηραίνονται) στις ακόλουθες τέσσερις περιπτώσεις:
• όταν προσθέτουμε υπερβολική ποσότητα νερού
• όταν δεν γίνεται καλή αποστράγγιση
• όταν δίνουμε μεγάλη ποσότητα λίπανσης (λόγω τοξικότητας)
• όταν τη χτυπά απευθείας το ηλιακό φως (ειδικά τους θερινούς μήνες).
Με βάση τα παραπάνω, θα σας πρότεινα να μετριάσετε το νερό (δύο φορές την εβδομάδα αυτή την περίοδο είναι αρκετό), να ανακατέψετε το χώμα προσθέτοντας άμμο και περλίτη και να αποφύγετε τις λιπάνσεις κατά την περίοδο Δεκέμβρη – Φλεβάρη. Επίσης καλό είναι να εξασφαλίζετε μια ημισκιερή δροσερή θέση στην ορτανσία σας καθώς αγαπά τη ζέστη, την υγρασία αλλά όχι το απευθείας φως. Γενικότερα, σχετικά με το κλάδεμα της ορτανσίας, πρέπει να την κλαδέψουμε βαθιά στο τέλος του χειμώνα (Φλεβάρη), όταν το φυτό βρίσκεται σε φάση βλαστικής ανάπαυσης. Κλαδεύουμε αυστηρά αφήνοντας 2 έως 3 οφθαλμούς καθώς η ορτανσία ανθίζει, σε κλαδιά της τρέχουσας περιόδου. Με το κλάδεμα απομακρύνουμε το άχρηστο φυτικό υλικό και παράλληλα διατηρούμε το φυτό σε μια συμπαγή και συμμετρική μορφή με δυνατούς ανθοφόρους βλαστούς. Όσο λιγότεροι ανθοφόροι βλαστοί αφήνονται συμμετρικά επιλεγμένοι, τόσο πιο εντυπωσιακές θα είναι οι παραγόμενες ταξιανθίες. Τέλος, καλό θα ήταν να αναφέρουμε ότι η ορτανσία ανήκει στα οξύφιλα φυτά (όπως η γαρδένια) καθώς θέλει όξινο χώμα ως ουδέτερο για να ευδοκιμήσει. Σε pH εδάφους ή χώματος άνω του 7 η ορτανσία παρουσιάζει πολύ συχνά τροφοπενία σιδήρου καθώς δεν μπορεί να απορροφηθεί ο σίδηρος. Η τροφοπενία σιδήρου εμφανίζεται με κιτρίνισμα των φύλλων ειδικά στις περιοχές μεταξύ των νευρώσεων. Για την διόρθωση της τροφοπενίας, προσθέτουμε θειϊκό σίδηρο (η γνωστή καραμπογιά) ή χηλικό σίδηρο που είναι ευδιάλυτος στο νερό και απορροφάται εύκολα από το φυτό.

Θα μου προτείνετε φυτά ειδικά για παραθαλάσσιες φυτεύσεις για φράχτη, με ιδιαίτερο χρώμα

Φωτίνια κι ελαίαγνος, έχουν ωραίο χρώμα,
θάμνοι παραθαλάσσιοι, ανθεκτικοί στο χώμα.

Ο ελαίαγνος είναι αειθαλής θάμνος κατάλληλος για ηλιόλουστες και παραθαλάσσιες θέσεις καθώς αντέχει σε μεγάλη εδαφική αλατότητα. Έχει μέτρια ταχύτητα ανάπτυξης και καλλιεργείται συνήθως για το διακοσμητικό φύλλωμά του, αλλά και για τα αρωματικά λευκά μικρά άνθη του. Υπάρχουν ποικιλίες με αποχρώσεις πράσινου φυλλώματος, αλλά και  ποικιλίες πανασέ με διχρωμία του φυλλώματος, όπως πράσινο με κίτρινο. Απαιτεί έδαφος με καλή στράγγιση, ενώ είναι εξαιρετικά ανθεκτικός στην ξηρασία, στη ρύπανση της ατμόσφαιρας, στις χαμηλές θερμοκρασίες, τον άνεμο και τη ζέστη. Ανθίζει λίγο καθυστερημένα το φθινόπωρο, ενώ ακολουθούν μικροί κόκκινοι καρποί. Εκτός από μπορντούρες, φυτεύεται κατά ομάδες, αλλά και μεμονωμένα, ενώ με το κατάλληλο κλάδεμα διαμορφώνεται σε δεντράκι – μπάλα.
Η φωτίνια είναι αειθαλής θάμνος, γρήγορης ανάπτυξης, ύψους 3-5 μέτρων, που ξεχωρίζει για το ιδιαίτερο, λαμπερό και φωτεινό κόκκινο φύλλωμά της. Η φωτίνια είναι φυτό ανθεκτικό σε μέτριας σύστασης εδάφη και παραθαλλάσιες περιοχές. Φέρει φύλλα λεία, γυαλιστερά, ζωηρού πράσινου χρωματισμού, ελλειπτικού σχήματος, με περιφερειακή λεπτή οδόντωση που κατά τον χειμώνα γίνονται κόκκινα. Επίσης κόκκινο φύλλωμα φέρει η νέα βλάστηση του φυτού κατά την άνοιξη αλλά μεταχρωματίζεται σε βαθύ στιλπνό πράσινο σε 2 – 4 εβδομάδες. Παράγει άφθονα  λεπτά λευκά άνθη που καταλήγουν αργότερα σε κόκκινους καρπούς που ωριμάζουν κατά το καλοκαίρι και παραμένουν στο φυτό μέχρι τον χειμώνα.

Γιατί κιτρινίζουν τα φύλλα του μικρού νυχτολούλουδού μου και κάποια πέφτουν;

Σας δεις το νυχτολούλουδο, τα φύλλα του να χάνει,
από τον ήλιο τον καυτό,
βρες του καλό λιμάνι.

4Το νυχτολούλουδο ξεχωρίζει για το μεθυστικά γλυκό άρωμα των ανθέων του που γίνεται εντονότερο μετά τη δύση του ήλιου, καθόλη τη διάρκεια της νύχτας. Είναι θάμνος με μεγάλα γυαλιστερά πράσινα φύλλα που ανθίζει από αρχές καλοκαιριού μέχρι τέλος φθινοπώρου. Σχετικά με τα ερωτήματά σου, θα σου έλεγα ότι, αν και το νυχτολούλουδο χρειάζεται άφθονο φως, ο δυνατός μεσημεριανός ήλιος του καλοκαιριού καίει τα φύλλα του φυτού. Συγκεκριμένα παίρνουν ένα λευκοκίτρινο χρώμα που ξεκινά από τις άκρες των φύλλων, προχωρά προς το εσωτερικό και στο τέλος πέφτουν. Αυτό το φαινόμενο συμβαίνει στα νεαρότερα φυτά και λιγότερο στα μεγαλύτερα. Θα σε συμβούλευα, λοιπόν, να το μεταφέρεις, για φέτος τουλάχιστον, σε θέση φωτεινή που να τη χτυπά απευθείας μοναχά ο απογευματινός ήλιος. Επίσης, πιθανότατα, το φυτό που αγόρασες βρίσκεται σε πολύ μικρή γλάστρα και θα χρειάζεται μεταφύτευση καθώς το χώμα θα είναι γεμάτο με ρίζες και δεν θα κρατάει το απαιτούμενο νερό. Επέλεξε μια μεγαλύτερη γλάστρα, εξασφαλίζοντας καλή αποστράγγιση, προσθέτοντας στο εδαφικό υπόστρωμα ψιλό χαλίκι και άμμο. Πότιζε συχνά σε μικρές ποσότητες, διαφορετικά τα φύλλα του θα δείχνουν μαραμένα. Τέλος, να έχεις στο μυαλό σου ότι, ειδικά την πρώτη χρονιά, το νυχτολούλουδο μπορεί να καθυστερήσει την άνθισή του μέχρι και μέσα Αυγούστου. Καλό θα ήταν να το ενισχύσεις με υγρό λίπασμα ανθοφορίας πλούσιο σε φώσφορο και κάλιο κάθε δυο εβδομάδες.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα