Τρίτη, 1 Δεκεμβρίου, 2020

Στήθηκε το πρώτο αγροτικό μπλόκο στην Κρήτη

Στο Μονοφάτσι στήθηκε χθες το πρώτο αγροτικό μπλόκο στην Κρήτη για το 2019. Σε ανακοίνωσή του, το μπλόκο των Πραιτωριών αναφέρει χαρακτηριστικά: « χαιρετίζουμε τη μικρομεσαία αγροτιά που βγαίνει από άκρης σε άκρη της Ελλάδας στα μπλόκα του αγώνα! Από τον Έβρο μέχρι την Πελοπόννησο, από την Κέρκυρα μέχρι την Κρήτη, από τα Χανιά και τα Ανώγεια μέχρι το Τυμπάκι, και εδώ στα Πραιτώρια, η μικρομεσαία αγροτιά τιμά τους αγώνες της και την αξιοπρέπειά της! Ορθώνει ανάστημα και φωνάζει: ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ! ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ ΑΦΟΡΗΤΗ!

Είμαστε συντονισμένοι πανελλαδικά με όλα τα μπλόκα, με χιλιάδες συναδέλφους, μέσα από την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων. Έχουμε αποφασίσει μέσα από τους Αγροτικούς Συλλόγους μας ενιαία κατεύθυνση της πάλης μας για επιβίωση ενάντια στις αντιλαϊκές πολιτικές που μας χτυπάνε, ενάντια στην ΚΑΠ της ΕΕ που θεωρεί τον μικρό κλήρο «διαρθρωτικό πρόβλημα» της ελληνικής γεωργίας, αβαντάρει μονοπώλια και μεγαλοεπιχειρηματίες αγρότες!
Φέτος, έχουμε ακόμα χειρότερη εξέλιξη με το αίσχος των χαμηλών τιμών στο λάδι. Το τελευταίο διάστημα επιταχύνεται η συγκέντρωση μεταποίησης/εμπορίας/τυποποίησης του λαδιού στον νομό και στην περιφέρεια, από μια χούφτα μεγαλεμπορικές επιχειρήσεις, είτε με όρους μονοπώλησης της αγοράς, είτε κρατώντας εμάς τους παραγωγούς σε ομηρία για την απορρόφηση της παραγωγής. Με «κόλπα» χαρακτηρίζουν το λάδι κατώτερης ποιότητας, όξινο, το αγοράζουν σε εξευτελιστικές τιμές, κάτω και από το κόστος παραγωγής, μας λένε ότι φταίει η κακή χρονιά, ο δάκος, η ανομβρία, η υπερπαραγωγή της Ισπανίας. Το ίδιο βιώσαμε φέτος με τα σταφύλια, οινοποιήσιμα και επιτραπέζια, τα οποία αγοράζουν ως «βιομηχανικά»!
Οι περισσότεροι αγροτοκτηνοτρόφοι οδηγήθηκαν στη φτωχοποίηση, μέσα από αυτές τις πολιτικές, και τώρα για να καλλιεργήσουν δανείζονται χρήματα και παίρνουν εφόδια, με τα γνωστά επακόλουθα, από τους μεγαλέμπορους – βιομήχανους. Οι τιμές των προϊόντων είναι υπόθεση μιας δράκας μεγαλεμπόρων – βιομήχανων, που μας κρατούν όμηρους ή δε μας πληρώνουν. Κινδυνεύουμε, όσοι έχουμε να λαμβάνουμε από την πρώην «Ένωση Πεζών», αφού οι κυβερνήσεις με τους νόμους που ψηφίζουν ή διατηρούν, αβαντάρουν τις τράπεζες να μας κουρέψουν τα χρέη για παλιές σοδιές! Το εισόδημά μας δεν προστατεύεται από αναγκαστικά μέτρα είσπραξης από Δήμους/εφορίες/τράπεζες, ακόμα και η τροπολογία που κατάθεσε η κυβέρνηση για το ακατάσχετο, μόνο μετά την πίεση των κινητοποιήσεων, είναι μια κοροϊδία! Οι τράπεζες δεσμεύουν ακόμα και επιδοτήσεις και αποζημιώσεις για χρέη άρδευσης προς τους Δήμους. Έχουμε υποστεί καταστροφές στην παραγωγή από δάκο, ανομβρία, χαλαζόπτωση, με τον ΕΛΓΑ να μη δίνει δεκάρα, παρά το ότι μας χαρατσώνει!
Τα προβλήματά μας τα ξέρουν οι κυβερνήσεις, αφού οι πολιτικές τους είναι που δυσκολεύουν μέρα με τη μέρα τη δυνατότητά μας να παράγουμε στη γη μας και να ζούμε τις οικογένειές μας με αξιοπρέπεια! Ο μόνος τρόπος να κερδίσουμε κάτι είναι ο αγώνας! Ό,τι κατακτήθηκε ως τώρα ήταν μέσα από αγώνες. Καλούμε τη μικρομεσαία αγροτιά της περιοχής μας, τους εργάτες, τον λαό της περιοχής μας, να ακουμπήσει στο μπλόκο, να μας στηρίξει, να πάρει και ο ίδιος κουράγιο για να διεκδικήσει τις δικές του ανάγκες!».

ΤΑ ΑΙΤΗΜΑ

Οι αγρότες αναφέρεουν ότι διεκδικούν:

«Κατώτερες εγγυημένες τιμές για τα αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα, που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν εισόδημα για επιβίωση και συνέχιση της αγροτικής δραστηριότητας. Άμεση πληρωμή των αγροτικών προϊόντων κατά την παράδοσή τους, να σταματήσει το αίσχος των «ανοιχτών τιμών». Φτηνά προϊόντα για τις λαϊκές ανάγκες.

  • Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος λόγω των πολύ χαμηλών τιμών παραγωγού των προϊόντων και των ζημιών στην παραγωγή, για τις οποίες δεν φέρουν ευθύνη οι παραγωγοί.

  • Μείωση του κόστους παραγωγής, με αφορολόγητο πετρέλαιο, μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος κατά 50%, κατάργηση του ΦΠΑ σε αγροτικά μέσα και εφόδια, ζωοτροφές, τρόφιμα, είδη λαϊκής κατανάλωσης και υπηρεσίες, κατάργηση των χαρατσιών.

  • Κατάργηση του αντιασφαλιστικού νόμου, συντάξεις αξιοπρέπειας στα 60 χρόνια για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες, αποκλειστικά δημόσια δωρεάν Υγεία – Πρόνοια.

  • ΕΛΓΑ κρατικός φορέας που θα καλύπτει και θα αποζημιώνει στο 100% τις ζημιές απ’ όλες τις αιτίες καταστροφής σε φυτική, ζωική παραγωγή και πάγιο κεφάλαιο, χωρίς καθυστερήσεις.

  • Να μην ισχύσουν οι περικοπές στις επιδοτήσεις – ενισχύσεις, κατάργηση όλων των άμεσων και έμμεσων περιορισμών της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής που επιβάλλει η νέα ΚΑΠ της ΕΕ, σύνδεση των ενισχύσεων με την παραγωγή, το ζωικό κεφάλαιο.

  • Να αυξηθεί στα 12.000 ευρώ, συν 3.000 ευρώ για κάθε παιδί, το ετήσιο ακατάσχετο χρηματικό όριο στα βιβλιάρια των μικρομεσαίων αγροτών.

  • Καμιά κατάσχεση και πλειστηριασμός πρώτης, δεύτερης κατοικίας ή χωραφιού, από δάνεια που βρίσκονται στο «κόκκινο», συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ.

  • Να μη μειωθεί το αφορολόγητο όριο που κατέκτησαν οι αγρότες στα μπλόκα. Αφορολόγητο ατομικό εισόδημα 12.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί, φορολογία σε κάθε πραγματικό εισόδημα, κατάργηση των τεκμηρίων.

  • Να σταματήσουν τα «αγροτοδικεία» και η ποινικοποίηση των αγώνων, που αποσκοπούν στην τρομοκράτηση των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων ώστε να πάψουν ν’ αγωνίζονται για τα δίκαια και ζωτικά αιτήματά τους, ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ.» 

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα

Μόνιμες στήλες