Σάββατο, 31 Ιουλίου, 2021

Στα αζήτητα τα θερμοκηπιακά κηπευτικά των Χανίων

Στα αζήτητα παραμένουν τα θερμοκηπιακά κηπευτικά των Χανίων και όλης της Κρήτης με τους αγρότες να έχουν υποστεί μεγάλο οικονομικό πλήγμα.

Μάλιστα, σύμφωνα με παραγωγούς, αδιάθετο παραμένει πάνω από το 60%-70% της παραγωγής ντομάτας.
Οπως είπε στα “Χ.ν.”, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Παραγωγών Κηπευτικών Κουντούρας και πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Σελίνου Χανίων, Γιώργος Χαλκιάς, «οι παραγωγοί αντιμετώπισαν φέτος το ίδιο πρόβλημα με πέρυσι, εν μέσω καραντίνας» με τις ντομάτες αλλά και άλλα κηπευτικά, όπως πιπεριές και μελιτζάνες, να παραμένουν στα αζήτητα.
Ο κ. Χαλκιάς εξήγησε ότι το πρόβλημα αφορά όλη την Κρήτη.
Ακόμα, σημείωσε ότι ο ίδιος ανέλαβε πρωτοβουλία για να αποστέλλονται αδιάθετες ποσότητες από το Σέλινο μέσω του Ερυθρού Σταυρού σε οικογένειες που έχουν ανάγκη.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, εκτίμησε ότι στα αζήτητα βρίσκεται πάνω από το 60% – 70% της παραγωγής ντομάτας με την καραντίνα να έχει επιφέρει σημαντικό πλήγμα στους παραγωγούς.
Επιπλέον, τόνισε ότι τα έσοδα δεν καλύπτουν ούτε το κόστος παραγωγής.

«ΑΝΑΓΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ»

Στο μεταξύ, την ανάγκη οικονομικής ενίσχυσης στα θερμοκηπιακά κηπευτικά Κρήτης, τονίζει ο Ενιαίος Αγροτικός Σύλλογος Παραγωγών σε επιστολή του προς τους αρμόδιους αφού, όπως σημειώνει, οι προσδοκίες για ανάκαμψη της αγοράς κατά την περίοδο του Πάσχα δεν επιβεβαιώθηκαν και ένα μήνα μετά, η κατάσταση στον κλάδο των κηπευτικών έχει επιδεινωθεί στο μέγιστο βαθμό.

 

«15.000 ΤΟΝΟΙ ΝΤΟΜΑΤΑΣ ΣΤΙΣ ΧΩΜΑΤΕΡΕΣ»

Η επιστολή αυτή αποτέλεσε αφορμή για ερώτηση του βουλευτή του ΜεΡΑ25, Γιώργο Λογιάδη, προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης.
Ο κ. Λογιάδης σημειώνει ότι οι παραγωγοί «χαρακτηριστικά αναφέρουν ότι 15.000 τόνοι τομάτας έχουν καταλήξει ήδη στις χωματερές τις τελευταίες μέρες μόνο, ενώ οι λίγες εμπορικές πράξεις που πραγματοποιούνται είναι σε εξευτελιστικές τιμές (0,15-0,20 ευρώ ανά κιλό)» και ρωτά τον Υπουργό:
•Προτίθεται η κυβέρνηση να δώσει μια άμεση λύση στο πρόβλημα και να εκκινήσει τη διαδικασία των ενισχύσεων;
•Προτίθεται το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να κανονίσει συνάντηση με το σύλλογο για λεπτομερείς ανάλυση του θέματος δια ζώσης και εκκίνηση της διαδικασίας των ενισχύσεων;

 

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα

Μόνιμες στήλες