Σάββατο, 16 Οκτωβρίου, 2021

Σοβαρά κενά στα σχολεία των Χανίων

» Μεγάλη έλλειψη εκπαιδευτικών για παράλληλη στήριξη

Πολλά κενά – ειδικά στην παράλληλη στήριξη – καταγράφουν οι εκπαιδευτικοί των Χανίων που χθες το πρωί πραγματοποίησαν συγκέντρωση έξω από την Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Μαζί με τους εκπαιδευτικούς ήταν και αρκετοί γονείς παιδιών που αντιμετωπίζουν μαθησιακές δυσκολίες.

Χαρακτηριστική η περίπτωση του παιδιού της κ. Ερμιόνης Μανουσέλη που σιτίζεται με γαστροστομία (απαιτείται νοσηλευτής για τη σίτιση του κάθε 3 ώρες από το στομάχι και όχι από το στόμα). Όπως είπε στους δημοσιογράφους η κ. Μανουσέλη παρότι η περίπτωση της είχε χαρακτηριστεί από τις πιο σοβαρές στο Νομό Χανίων εντούτοις δεν της δικαιολογήθηκε η παράλληλη στήριξη.
«Μας έβαλαν στην ίδια κατηγορία με τα παιδιά που έχουν αλλεργία στους καρπους! Ενώ μου είπαν ότι η περίπτωση μου είναι από τις πιο σοβαρές και δεν μπορώ να παραμείνω χωρίς νοσηλευτή, τελικά έμεινα χωρίς νοσηλευτή» τόνισε μεταξύ άλλων.
Από τη μεριά του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (ΣΕΠΕ) ο πρόεδρος του κ. Αντώνης Τσαλαπάκης σημείωσε πως τα σχολεία των Χανίων ξεκινούν « με πάνω από 270 λειτουργικά κενά όπως τα προσδιορίζει η Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση από αυτά τα 170 έχουν να κάνουν με κενά παράλληλης στήριξης . Με τη απαράδεκτη οδηγία του Υπουργείου Παιδείας που ζητάει να μην δοθούν πάνω από δύο δάσκαλοι παράλληλης στήριξης ανά σχολείο οδηγηθήκαμε σε ελάχιστες προσλήψεις που λειτουργούν σε βάρος των μορφωτικών δικαιωμάτων των παιδιών μας. Ζητάμε να καλυφθούν όλες οι λειτουργικές ανάγκες με μόνιμους διορισμούς.»
«Παρότι προσελήφθησαν μετά από τόσα χρόνια 11.700 εκπαιδευτικοί μετά από τόσα χρόνια συνεχίζουμε να έχουμε εξαιρετικές ελλείψεις σε όλες σχεδόν τις ειδικότητες. Στο Υπουργείο αυτή τη στιγμή ουσιαστικά κρύβουν τα κενά παρουσιάζοντας αυτά που δίνει η κάθε Διεύθυνση Εκπαίδευσης. Έχει γίνει “σφαγή” στην παράλληλη στήριξη και τα παιδιά επί της ουσίας μετά από 2 χρόνια τηλεκπαίδευση δεν στηρίζονται» δήλωσε η κ. Ντίνα Κληρονόμου μέλος του Δ.Σ. του ΣΕΠΕ, υπογραμμίζοντας πως το Υπουργείο «κάνει εξοικονόμηση προσωπικού από την παράλληλη στήριξη πράγμα απαράδεκτο. Μαζί με τους γονείς και την κοινωνία πρέπει να αγωνιστούμε για καλύτερες συνθήκες εκπαίδευσης, καλύτερες συνθήκες δουλειάς υπερασπιζόμενοι πρώτα από όλα τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών μας.»

Τραγικές ελλείψεις και στους παιδικούς – βρεφικούς σταθμούς

«Η πρόσφατη παραδοχή από μεριάς της Κας Αντιδημάρχου Κοινωνικής πολιτικής του Δήμου Χανίων ότι περίπου 1000 βρέφη-παιδιά στον Δήμο μας θα μείνουν χωρίς καμία πρόσβαση στη προσχολική αγωγή (είτε μέσω δημόσιων δομών είτε μέσω «επιδοτούμενων» θέσεων στις ιδιωτικές δομές) αποτελεί επιβεβαίωση του Γολγοθά που χρόνια τώρα βιώνουν τα νέα ζευγάρια και του Δήμου μας».
Το γεγονός αυτό επισημαίνουν με κοινή ανακοίνωσή τους, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Χανίων της Λαϊκής Συσπείρωσης , Νίκος Βουρλάκης και Χαράλαμπος Λουτσέτης.
Όπως εξηγούν, «το πρόβλημα δεν περιορίζεται μόνο στους κατόχους voucher που τελικά δεν θα μπορέσουν να το “εξαργυρώσουν”. Χιλιάδες βρέφη και νήπια πανελλαδικά (περισσότερα από 83000 – το 1/3 των αιτήσεων στην ΕΕΤΑΑ) δεν πήραν καν το voucher ενώ έκαναν αιτήσεις, γιατί δεν συγκέντρωσαν την απαραίτητη μοριοδότηση με βασικό …διαβατήριο το χαμηλό οικογενειακό εισόδημα. Η λογική του μικρότερου κακού δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή, όταν θεωρούνται μη δικαιούχοι του προγράμματος οικογένειες με οικογενειακό εισόδημα που καλύπτει τις βασικές ανάγκες. Δεν μπορεί στις σημερινές συνθήκες που ο λαός μας στενάζει από τα συνεχή χαράτσια και την δυσβάσταχτη φορολογία, να πετιούνται έξω από τους βρεφονηπιακούς -παιδικούς σταθμούς χιλιάδες παιδιά και βρέφη.»
Μεταξύ άλλων, σχολιάζουν πως «είναι χαρακτηριστικό ότι με βάση τις δηλώσεις της αντιδημάρχου, οι δημόσιοι παιδικοί και βρεφικοί σταθμοί στον δήμο Χανίων μπορούν να απορροφήσουν μόλις το 26% των θέσεων που έχουν ανάγκη τα νέα ζευγάρια του Δήμου μας. Το υπόλοιπο 74% υποχρεώνεται να απευθυνθεί σε ιδιωτικό σταθμό, είτε μέσω voucher, είτε χωρίς αυτό».
Οι ίδιοι κάνουν λόγο για « αποτέλεσμα και της συνειδητής και χρόνιας υποστελέχωσης των δημοσίων δομών, πολιτική που ακολουθείται από όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις , προκειμένου να μην μπορούν να καλύψουν οι δήμοι περισσότερες θέσεις και αυτές να διατίθενται στις ιδιωτικές δομές».
Αναφέρουν δε χαρακτηριστικά ότι «ενώ στον δήμο Χανίων για την ορθή λειτουργία των δομών προσχολικής αγωγής του ΔΟΚΟΙΠΠ απαιτούνται συνολικά 241 θέσεις μόνιμου προσωπικού, πρόσφατα η δημοτική αρχή εισηγήθηκε στον εσωτερικό οργανισμό του ΔΟΚΟΙΠ να προβλεφθούν συνολικά μόλις 77 (!) οργανικές θέσεις μόνιμου προσωπικού (το 32% των αναγκών του σε ανθρώπινο δυναμικό για την πλήρη λειτουργία των δημόσιων δομών)».

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα

Μόνιμες στήλες