Δευτέρα, 14 Ιουνίου, 2021

Σκέψεις… από μιάν εθελόντρια

DSC_0072-(1)-Και μην ξεχνάς. Στις 10 του Δεκέμβρη είναι η παγκόσμια ημέρα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Είπε και με κοίταξε με νόημα η φιλενάδα.
Γιατί μας έχει γίνει συνήθεια, να υπενθυμίζουμε η μια στην άλλη διεθνείς ημέρες εορτασμού που μας δίνουν το έναυσμα για καταγραφή απόψεων και σχολίων.
Λέει λοιπόν, το διαδίκτυο ότι η Οικουμενική Διακήρυξη για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, που υιοθετήθηκε από τη Γενική Συνέλευση του Ο.Η.Ε. το 1948, καθορίζει τα θεμελιώδη δικαιώματα και τις ελευθερίες, για όλους. Aνδρες, γυναίκες, άσπρους, μαύρους,  θρησκευόμενους ή άθεους.  Επηρεασμένη από τις αρχές που διατυπώθηκαν στα νεώτερα χρόνια κατ’ αρχήν από τη Γαλλική  Επανάσταση, κατοχύρωνε κάποια βασικά δικαιώματα για τον κοσμάκη που είχε ταλαιπωρηθεί από τις αυθαιρεσίες απολυταρχικών  καθεστώτων. Το δικαίωμα στη ζωή, την ελευθερία, την ιθαγένεια, στην ελευθερία της σκέψης, της συνείδησης  της θρησκείας, στην εργασία, στην εκπαίδευση, το δικαίωμα στην τροφή και την κατοικία και το δικαίωμα συμμετοχής στη διακυβέρνηση ήταν μερικές από τις θεμελιώδεις αρχές που καταγράφηκαν στο κείμενο αυτό που δεν είναι και τόσο αυτονόητες όσο νομίζουμε. Οι αρχές αυτές ενέπνευσαν όλες τις εθνικοαπελευθερωτικές επαναστάσεις των νεώτερων χρόνων και αποτέλεσαν θεμέλιο για την αναδυόμενη αστική τάξη. Μέχρι και σήμερα σ’ αυτές τις ίδιες αρχές πατάμε. Κι αυτές επιζητούμε ως  ιδανικό σε όλα τα κράτη και σε όλες τις κοινωνίες.
Ψάχνοντας στο διαδίκτυο βρήκα τη διακήρυξη. Αναφέρω μερικά σημεία της και οι σκέψεις που δημιουργούνται μόνο θλίψη μου φέρνουν. Γιατί στην σημερινή Ελλάδα των μνημονίων και της κρίσης τα άρθρα αυτά -και τα άλλα που παρέλειψα- ηχούν πολύ μακρινά και ξένα.
Αρθρο 1 – Οι άνθρωποι γεννιούνται και παραμένουν ελεύθεροι, με ίσα δικαιώματα.
Αρθρο 2 – Σκοπός κάθε πολιτικής ένωσης αποτελεί η διατήρηση των φυσικών και απαράγραπτων δικαιωμάτων του ανθρώπου. Τα δικαιώματα αυτά είναι η ελευθερία, η ιδιοκτησία, η ασφάλεια και η αντίσταση στη βία.
Άρθρο 3 – Το Έθνος είναι η αποκλειστική πηγή κάθε εξουσίας.
Αρθρο 4 – Ελευθερία σημαίνει το να μπορεί να πράττει το κάθε άτομο οτιδήποτε δεν βλάπτει ένα άλλο άτομο.
Αρθρο 5 – Ο νόμος μπορεί να απαγορεύσει μόνο ό,τι είναι επιζήμιο για την κοινωνία και δεν μπορεί σε κανέναν να επιβληθεί να κάνει κάτι που δεν ορίζεται από τον νόμο.
Αρθρο 6 – Οι πολίτες είναι ίσοι απέναντι στον νόμο.
Αρθρο 12 – Η εξασφάλιση των δικαιωμάτων του ανθρώπου και του πολίτη κάνει αναγκαία την ύπαρξη μιας κρατικής εξουσίας. Άρα αυτή η εξουσία έχει θεσπιστεί για το καλό όλων και όχι για την ιδιωτική ωφέλεια αυτών, στους οποίους έχει ανατεθεί.
Αρθρο 15 – Η κοινωνία έχει το δικαίωμα να ζητήσει ευθύνη από κάθε δημόσιο λειτουργό για τον τρόπο που άσκησε το λειτούργημά του.
Διαβάζω το κείμενο και μόνο στενοχώρια αισθάνομαι. Πριν μερικά χρόνια είχαμε την πεποίθηση-και την αυταπάτη- ότι ζούσαμε σ’ ένα κράτος ευνομούμενο, πολιτισμένο, όπου όλες αυτές οι διακηρύξεις για υποχρεώσεις και δικαιώματα είχαν λίγο πολύ κατακτηθεί. Σήμερα όλοι πια γνωρίζουμε ότι έχουμε ξαναγυρίσει στο μηδέν. Ίσως και πιο κάτω.
Το κράτος μου δεν μου εξασφαλίζει πια τα φυσικά και απαράγραπτα δικαιώματά μου.
Δεν είμαι ελεύθερη, αφού οποιαδήποτε στιγμή μπορεί να συλληφθώ για χρέη έστω και  μηδαμινά. Η ιδιοκτησία μου είναι στον αέρα αφού μπορεί να κατασχεθεί ανά πάσα στιγμή, χωρίς καμία ασφαλιστική δικλείδα. Και μάλιστα αν κατασχεθεί ακίνητο μεγαλύτερης αξίας από αυτά που χρωστώ, το κράτος δεν μου επιστρέφει το περίσσευμα. Η εφορία δε, μπορεί να πάρει τις καταθέσεις μου από 1.000 ευρώ και πάνω χωρίς να μου δώσει λόγο.
Ενώ προβλέπεται από τους νόμους του κράτους μου η παροχή παιδείας, σχολεία καταργούνται ή συρρικνώνονται. Και απ’ αυτά που μένουν σε λειτουργεία όπως το Πανεπιστήμιο Αθηνών, κάποια δεν δουλεύουν και δεν παράγουν έργο.
Ενώ προβλέπεται από τους νόμους του κράτους μου παροχή δωρεάν υγείας, συγχωνεύονται νοσοκομεία και όπου υπάρχουν νοσηλεύεσαι-αν νοσηλεύεσαι- μόνο έναντι αμοιβής.
Οι μισθοί έχουν φτάσει τόσο χαμηλά που το μόνο σίγουρο είναι πως δεν μπορείς να ζήσεις πλέον μ’ αυτούς.
Οι συντάξεις κάθε μήνα είναι και μικρότερες. Στοιχηματίζουμε πια για το ποσόν τους.
Η ανεργία όλων και ιδιαίτερα των νέων  καλπάζει και  τους αναγκάζει να μην σκέφτονται την οικογένεια, τον γάμο, τα παιδιά. Και τους αναγκάζει να σκέφτονται την ξενιτιά.
Οι αυτοκτονίες έχουν γίνει πια τόσο συνηθισμένο θέμα που δεν σχολιάζονται καν.
Κάθε χειμώνα εφευρίσκουμε νέους τρόπους για να ζεσταθούμε, μιας και οι κυβερνώντες μας αποφάσισαν ότι θα πατάξουν  το λαθρεμπόριο πετρελαίου με την αύξηση της τιμής του. Τώρα αν πεθάνουν και μερικοί στην προσπάθειά τους να ζεσταθούν ποιος νοιάζεται; Αυτοί που παίρνουν τις αποφάσεις  μένουν στα ζεστά σπιτάκια τους και σε ωραιότατα γραφεία  που τη θέρμανσή τους την πληρώνει ο Ελληνικός λαός και λυπούνται μεν αλλά δεν μπορούν να κάνουν αλλιώς. Πρέπει να γίνουν θυσίες. Πάντα  από άλλους. Ποτέ βέβαια απ’ αυτούς τους ίδιους.
Οι δημόσιοι υπάλληλοι αν και ο νόμος για την μονιμότητα ισχύει ακόμα, τίθενται σε κινητικότητα ανά πάσα στιγμή και χωρίς περίσσιες σκέψεις.
– Δεν έχω ισότητα, αφού η χαμηλή και η μεσαία τάξεις διώκονται σε όφελος των ολίγων εχόντων και κατεχόντων
– Η αποκλειστική πηγή κάθε εξουσίας δεν είναι πια το έθνος μου. Αλλά οι διεθνείς τράπεζες, το παγκόσμιο κεφάλαιο και η τρόικα που δεν τους ενδιαφέρει η ευημερία των πολιτών αλλά μόνο των αριθμών. Και γι αυτό παίρνουν κάθε τρείς και λίγο αποφάσεις επώδυνες που τις εξαπολύουν στα κεφάλια μας.
Αλλά δεν θυμώνω με τους ξένους. Αυτοί κάνουν τη δουλειά που τους ανέθεσαν. Θυμώνω με τους δικούς μας που τους επιτρέπουν να θεσμοθετούν πράγματα που βλάπτουν την κοινωνία και τους πολίτες της. Πού είναι αυτή η κρατική εξουσία που προνοεί και μεριμνά για την εξασφάλιση των δικαιωμάτων των πολιτών; Πού είναι η κρατική εξουσία που δεν ενεργεί επ’ ωφελεία της και επ’ ωφελεία ατομικών συμφερόντων μεγαλοσχημόνων κεφαλαιοκρατών, τραπεζιτών και μεγαλοκαναλαρχών ντόπιων και ξένων; Πού είναι αυτή η κρατική εξουσία που θα γνοιαστεί επιτέλους για τους ανθρώπους αυτού του τόπου και όχι για οικονομίες και συμφέροντα δικών και ξένων;
Και το αστείο ξέρετε πιο είναι; Οτι θα βγουν κάποιοι ανευθυνοϋπεύθυνοι την ημέρα αυτή και θα επιχαίρουν για τα ανθρώπινα δικαιώματα, που όπως θα λένε, έχουμε κατακτήσει με μεγάλη επιτυχία στη χώρα μας.
Μπεμπ. Α.

Ενα γράμμα που μας συγκινεί και μας δίνει δύναμη…
Οι Γιατροί του Κόσμου έλαβαν πρόσφατα ευχαριστήρια επιστολή από το Κέντρο Κράτησης Γυναικών Ελαιώνα – Θήβας. Μεταξύ άλλων αναφέρεται το εξής:
Μας έχει συγκινήσει η ευγενική και συλλογική δράση σας, σε ομολογουμένως δύσκολους καιρούς, όπου κάθε πρόσωπο προσπαθεί να καλύψει τις ατομικές του ανάγκες και να περισώσει “τα κεκτημένα”. Εσείς, με ανθρωπιστικά ιδεώδη ,επικοινωνείτε, συνεργάζεστε, δραστηριοποιήστε και προσφέρετε ανεκτίμητη βοήθεια σε συνανθρώπους που βρίσκονται στο κοινωνικό περιθώριο και σε παιδιά που δεν μπορούν να έχουν την οικογένεια όπως θα την ονειρευόταν! Επίσης μας συγκινεί η τακτική φροντίδα σας προς τις έγκλειστες γυναίκες.
Θα θέλαμε να σας εκφράσουμε τις θερμότατες ευχαριστίες εκ μέρους της υπηρεσίας μας. Εκτός από την πρακτική βοήθεια λαμβάνουμε το μήνυμα ότι υπάρχουν άνθρωποι με πλούτο συναισθημάτων και κοινωνική ευαισθησία που προσφέρουν πολυεπίπεδα σε συνανθρώπους που έχουν ανάγκη. Προσφέρετε θετική ματιά σε συνανθρώπους που η ζωή τους δεν ήταν στρωμένη με ροδοπέταλα, κι ο κόσμος πραγματικά αλλάζει όταν αλλάζει και η ματιά μας!
Επιθυμούμε επίσης να σας μεταφέρουμε τα συναισθήματα ενθουσιασμού και από την συμπαράσταση που νιώθουν οι έγκλειστες γυναίκες από την δράση σας….”
Γιατροί του Κόσμου…
όπου υπάρχουν Ανθρωποι

Στη πύλη Σαμπιονάρα  φιλοξενήθηκε και φέτος  όπως και πέρυσι το χριστουγεννιάτικο παζάρι των “Γιατρών του Κόσμου” το τετραήμερο 5 – 8 Δεκεμβρίου. Οι συμπολίτες μας είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν τα υπέροχα χειροποίητα  στολίδια και κατασκευές,  να γευτούν τα γευστικότατα γλυκά, να αγοράσουν ζεστά κασκόλ, ημερολόγια και χριστουγεννιάτικες κάρτες ενισχύοντας οικονομικά τις δράσεις του τμήματος Χανίων των Γιατρών του Κόσμου .
Εμείς ευχαριστούμε τη κα Αγγελάκη και Κ.Ε.Π.ΠΕ.ΔΗ.Χ.-Κ.Α.Μ. για τη δωρεά παραχώρηση του χώρου και όλο τον κόσμο που με την παρουσία του μας ενεθάρρυνε  για το έργο μας.
Ενα μεγάλο ευχαριστώ στους εθελοντές που    δημιούργησαν , κατασκεύασαν που δώρισαν και στους εθελοντές που αφιέρωσαν ατέλειωτες ώρες δουλειάς όλο αυτό το 4ήμερο…
..Χρύσα, Μαρία, Γιώργο, Γεωργία, Δέσποινα, Δέσποινα, Όλγα, Μανούσο, Αλέξανδρο, Αλεξία, Μαρία, Ευγενία, Αγγελική, Μανώλη, Σοφία, Αγκαθα, Τερέζα, Ηλία, Μαρία, Ιωάννα, Αδαμαντία, Νίκο, Ρόδω, Χρυσούλα, Κατερίνα σας ευχαριστώ απο καρδιάς…
Ε.Μ

1Λίγο γάλα για Πολλά παιδιά | 2013
Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2013| Το Δένδρο από γάλα των “Γιατρών του Κόσμου” μεγάλωσε & απλώνει τα  κλαδιά του σ’ όλη την Ελλάδα.
Ελάτε να στήσουμε όλοι μαζί και φέτος ένα δέντρο από γάλα για να έχουν και αυτά τα Χριστούγεννα, όλα τα παιδιά ένα ποτήρι ζεστό γάλα. Μια μικρή αλλά σημαντική χειρονομία αγάπης και αλληλεγγύης σε μία περίοδο που η χώρα μας βιώνει ανθρωπιστική κρίση και όλοι έχουμε ανάγκη να κάνουμε κάτι μαζί.
Στην περυσινή γιορτή μας η συμμετοχή του κόσμου ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Συγκεντρώθηκαν πάνω από 55.000 κουτιά γάλα και 4 τόνοι τρόφιμα. Φέτος, σας περιμένουμε πάλι:
· Στην Αθήνα στα Προπύλαια (στον πεζόδρομο Πατριάρχου Γρηγορίου του Ε επί της Πανεπιστημίου, Στάση Μετρό Πανεπιστήμιο από τις 08:00-22:00)
· Στη Θεσσαλονίκη (Πεζόδρομο Αγίας Σοφίας & Τσιμισκή γωνία από τις 10:00-22:00)
· Στην Πάτρα (Πλατεία Γεωργίου, στο πάνω μέρος από τις 08:00-22:00)
· Στα Χανιά (Πλατεία 1866 από τις 10:00-22:00)
Στην Αθήνα για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά οι Γιατροί του Κόσμου θα συνεργαστούν  με τους atenistas και στην Θεσσαλονίκη για δεύτερη χρονιά με τους thessalonistas την ομάδα κρουστών του Προγράμματος Εναλλακτικής Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων “ΑΡΓΩ”.
Ελάτε με ένα κουτί γάλα να γιορτάσουμε μαζί για τα παιδιά όλου του κόσμου.
Επίσης μπορείτε να φέρετε μαζί σας:
Γάλα (κουτιά) – Βρεφικά Γάλατα (σκόνη)
Παιδικές Τροφές – Ρύζι
Οσπρια – Ζυμαρικά, Λάδι – Ζάχαρη
Κανένα παιδί στην Ελλάδα μόνο του, αβοήθητο και απροστάτευτο!

Τα στατιστικά ιατρείου από  02/12/2013 εως  06/12/2013
ΕΘΝΙΚΟΤΗΤΑ    ΣΥΝΟΛΟ
ΑΙΓΥΠΤΟΣ    2
ΑΛΒΑΝΙΑ    4
ΑΛΓΕΡΙΑ    1
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ    1
ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ    20
ΓΕΩΡΓΙΑ    1
ΕΛΛΑΔΑ    19
ΝΙΓΗΡΙΑ    1
ΜΑΡΟΚΟ    3
ΟΥΚΡΑΝΙΑ    1
ΠΑΚΙΣΤΑΝ    3
ΡΟΥΜΑΝΙΑ    2
ΣΕΡΒΙΑ    1
ΣΥΡΙΑ    3
ΣΥΝΟΛΟ    52

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα

Μόνιμες στήλες