Σάββατο, 4 Δεκεμβρίου, 2021

Σεργιάνισμα στα σοκάκια της Ορθοδοξίας

Ο διακεκριμένος θεολόγος ιεροκήρυκας και επι μακκρόν προϊστάμενος του ιερού Καθεδρικού ναού των Εισοδίων της Θεοτόκου Χανίων, έρχεται μ΄ένα νέο βιβλίο να αναπτύξει όσα βιώνει, στο πλάτεμα της ορθόδοξης ζωής και στην εμβάθυνση των κρυφών και φανερών νοημάτων.
Πολυσυλλεκτικό βιβλίο αναφερόμενο κατά το δυνατό στα των μυστηρίων της πίστεώς μας, στις εορτές και τους Αγίους, μια βατή προσέγγιση με τον Δημιουργό , με γλώσσα βατή αλλά λογοτεχνική και ποιητική, ώστε να εξυψώνει το νού και να μας γεμίζει συναισθήματα ειρήνης και αγαλλιάσεως.
Ικανοποιεί εν πρώτοις την συνεχή αγωνία του , ανάγκη ν’απευθυνθεί σε γνωστούς και φίλους της ιδιαίτερης πατρίδας του , των φίλων, των όλων πιστών του τόπου μας, πολλοί των οποίων ενορίτες , αλλά και εύρετρα κάθε εκκλησιαζομένου και κάθε χριστιανού.Η συγγραφική και ομιλητική ικανότητα του πατρός Στυλιανού είναι γνωστή και ένα τέτοιο βιβλίο δεν έχει ανάγκη μιας συνηθισμένης βιβλιοπαρουσίασης .
Ο Συγγραφέας αντλεί από τη βιωμένη γνώση και την ακλόνητη πίστη του «Αν είχαμε έστω και μια αμφιβολία στο εκατομμύριο θα το τολμούσαμε και αυτό να το καταγράψομε»
Οσοι έχουν την τύχη ν’αποκτήσουν το εκλεκτό αυτό βιβλίο, είναι βέβαιο ότι θα το απολαύσουν πνευματικά αλλά και στη βιβλιοθήκη τους σε εφεδρεία θα παραμένει καθώς ευκαιριακά αλλά και επετειακά μπορεί κανείς να επανέρχεται ως και ο κύκλος των εορτών του έτους και η άλλοτε περισσότερο και άλλοτε λιγότερο διαθεσή μας για μελέτη και προσευχή.
Επι πλέον συναισθήματα και άλλες σκέψεις μας γεννώνται. Χαιρόμαστε καθώς μπορούμε να διακρίνομε και «αγίους» στην καθημερινότητα με τον τρόπο τους να αγωνίζονται. «Αγιοι» με ράσα και χωρίς ράσα Η εκκλησία σε σωστική του ποιμνίου πορεία.
Κείμενα που αναλύουν την ορθοδοξία της πίστης μας μας ανεβάζουν και η ανάταση είναι ένα άνοιγμα της ύπαρξης σε ένα άλλο τρόπο ζωής πέρα των αισθήσεων «μαθαίνω να ζώ με άλλο τρόπο το γεγονός της ζωής. Χαιρόμαστε να ζούμε τη δωρισμένη από το θεό ζωή με τους συνανθρώπους μας και την κτίση ολόκληρη.
Η αναφορά σε αγίους είναι απαραίτητη χριστιανική αγωγή, είναι ανάβαση στην κλίμακα των γνώσεων και ο πατήρ Στυλιανός έχει μακρά διδασκαλική και πρακτική εμπειρία και θεωρεί, ότι πάντα ο άνθρωπος ο συνάνθρωπος πιστός, οι νέοι μας, έχουν ανάγκη στήριξης και η πνευματική πορεία μπορεί να είναι και κλιμακωτή ανάβαση.
Πολλές φορές νοιώθομε ν’απομακρυνόμαστε από την οδό του Κυρίου. Εχομε ανάγκη την επεξηγηματική προσέγγιση των γραφών. Έχομε ανάγκη τον προφορικό και γραπτό λόγο έχομε ανάγκη την πνευματική επικοινωνία. Πώς να ζητήσομε τον Χριστό, στην πορεία της ταπείνωσης και της αγάπης. Πώς γίνεται πράξη το « Ζητείτε πρώτον την Βασιλεία του Θεού και πάντα ταύτα- και τα άλλα- προστεθήσεται»
Ευχαριστούμε τον συγγραφέα για τη ευλογία, που μας δίνει την δυνατότητα να γνωρίζομε κεφαλοποιημένα τις μεγάλες ζωογόνες πηγές της ορθοδοξίας μας. Μια τέτοια σχέση αυξάνει τις αρετές που ως χαρίσματα του αγίου πνεύματος ενυπάρχουν στον άνθρωπο και χριστιανό.
Καλό Πάσχα: Γ. Πευκιανάκης

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα