Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

“Έμφραγμα” στις κλινικές Covid στο Νοσοκομείο Χανίων

Σήμα κινδύνου αναφορικά με την κατάσταση στις εφημερίες στις κλινικές covid στο Νοσοκομείο Χανίων εκπέμπουν οι 4 πνευμονολόγοι του νοσηλευτικού  ιδρύματος με έγγραφό τους προς τον διεθυντή της ιατρικής υπηρεσίας και το επιστημονικό συμβούλιο του ιδρύματος.
Το έγγραφο κοινοποιήθηκε στο επιστημονικό συμβούλιο την 1η Φεβρουαρίου και σε αυτό επισημαίνεται πως λόγω της κατάστασης που αντιμετωπίζουν ώστε 1 πνευμονολόγος να πρέπει να διαχειριστεί 70 ασθενείς covid, συν άλλους ασθενείς με διαφορετικές παθήσεις υπάρχει « μεγάλη πιθανότητα τέλεσης ιατρικού λάθους».
Ειδικότερα οι πνευμονολόγοι του Νοσοκομείου Χανίων σημειώνουν πως σε ότι αφορά τις δύο κλινικές covid του ιδρύματος η κατάσταση κρίνεται ιδιαίτερα επισφαλής και αυτό γιατί:
1. Κατά την διάρκεια των εφημεριών εφημερεύουν ένας πνευμονολόγος (πάντα) ο οποίος έχει εξ ολοκλήρου την ιατρική ευθύνη (σύμφωνα με έγγραφο της
υπηρεσίας) για πάνω από εβδομήντα ασθενείς, συνεπικουρούμενος είτε από αγροτικό ιατρό ή από επιμελητή παθολογικής υποειδικότητας (γαστρεντερολόγος, νεφρολόγος, αιματπλόγος) και για τις δύο κλινικές, χωρίς να υπάρχει βοήθεια από ειδικευόμενους. Σε όποιες περιπτώσεις δεν υφίσταται γιατρός που να συνεπικουρεί το έργο της εφημερίδας με αποτέλεσμα ο πνευμονολόγος να εφημερεύει μόνος του. Πολλοί από τους ασθενείς που νοσηλεύονται είναι ηλικιωμένοι με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα, χωρίς πρόβλημα από τον πνεύμονα με αποτέλεσμα να έχουν μόνιμη ανάγκη φροντίδας ιατρών άλλων ειδικοτήτων. Δεν είναι ιατρικά σωστό να έχουν την ιατρική τους φροντίδα πνευμονολόγοι , τουναντίον θα ήταν ασφαλέστερο οι συνάδελφοι των άλλων ειδικοτήτων, να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στις κλινικές covid εργαζόμενοι σε αυτές εκ περιτροπής όπως επανειλημμένως έχει προταθεί.
2. Ο εφημερεύων πνευμονολόγος εκτός των εβδομήντα ασθενών με λοίμωξη covid έχει να διαχειριστεί τους πνευμονολογικούς ασθενείς που νοσηλεύονται στις παθολογικές κλινικές και στο υπόλοιπο νοσοκομείο αλλά και αυτούς που προσέρχονται στο ΤΕΠ εφόσον κληθεί από τους συναδέλφους του.
3. Πολλοί νοσηλευόμενοι ασθενείς είναι σε ιδιαίτερα σοβαρή κατάσταση, υποστηριζόμενοι με μηχανήματα hIgh-flownasalcannula ή μη επεμβατικού μηχανικού αερισμού, πράγμα που καθιστά αναγκαία την στενή τους παρακολούθηση και αυξημένη φροντίδα καθώς και επαγρύπνηση σε περίπτωση επιδείνωσή τους για κλήση αναισθησιολόγου για τυχόν διασωλήνωση και μεταφορά τους στην ΜΕΘ. Η στενή αυτή παρακολούθηση δεν είναι δυνατόν να είναι πλήρως εφικτή με το υπάρχον εφημερεύον ιατρικό προσωπικό, με ότι αυτό συνεπάγεται. Σημειωτέον οι ασθενείς αυτοί θα έπρεπε να νοσηλεύονται σε μονάδα αυξημένης φροντίδας.
Ως εφημερεύοντες γιατροί των κλινικών Covid είμαστε συνεχώς απασχολημένοι με τους νοσηλευόμενους ασθενείς καθ ‘όλη την διάρκεια του 24ωρου εφημερίας με αποτέλεσμα: α. Να μην μπορούμε να απαντήσουμε πάντα σε τηλεφωνικές κλήσεις από το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών(ΤΕΠ) για σχετικές κατευθυντήριες οδηγίες έτσι ώστε αρκετές εισαγωγές ασθενών να πραγματοποιούνται κατευθείαν από τα ΤΕΠ στις κλινικές Covid εν αγνοία μας. Παντελής η έλλειψη γραμματειακής υποστήριξης. β. Δεν υπάρχει δυνατότητα παροχής ενημέρωσης στους συγγενείς των σοβαρά πασχόντων ασθενών για την κρισιμότητα της κατάστασης τους. Χαρακτηριστικό το παράδειγμα συγγενής θανοόσης ασθενούς στην κλινική Covid 2 είχε αναμονή άνω των δύο (2) ωρών για να παραλάβει το πιστοποιητικό θανάτου με αποτέλεσμα τον δικαιολογημένο εκνευρισμό του.
4. Ασθενής με τυχόν πρόβλημα σε θάλαμο της κλινικής Covid δεν μπορεί να εξετασθεί άμεσα αφού οι δύο εφημερεύοντες γιατροί είναι συνεχώς απασχολημένοι με σοβαρά περιστατικά στις δύο διαφορετικές κλινικές · Ας ληφθεί υπ’ όψιν ότι τυχόν τηλεφωνική επικοινωνία του ασθενούς με τους οικείους του δημιουργεί άσχημη κ εσφαλμένη εικόνα για το νοσοκομείο μας κ δεν είναι λίγες οι φορές που απειλούν με εγκλήσεις.
5. Δεν υπάρχει χρόνος για έκδοση εξιτηρίων ασθενών με αποτέλεσμα τον δικαιολογημένο εκνευρισμό τους πολλοί δε από αυτούς εξέρχονται ιδία βουλήσει αφού υπογράψουν.
6. Με την υπάρχουσα ανεπαρκή στελέχωση των κλινικών Covid κυρίως στις εφημερίες δεν υπάρχει επαρκής έλεγχος της κατάστασης υγείας των ασθενών( στους ασθενείς covid μπορεί να μεταβληθεί γρήγορα) με αποτέλεσμα εκτός του προφανούς για την ασφάλειά τους, την σωματική και ψυχική κόπωση των γιατρών με μεγάλη την πιθανότητα τέλεσης ιατρικού λάθους.
7. Από τα προαναφερθέντα εξάγεται δικαιολογημένα το συμπέρασμα ότι τέτοιου
είδους καταστάσεις, δυσφημούντο νοσοκομείο μας και κατ’ επέκταση και εμάς τους ίδιους που καθημερινά επί διετίας υπερβάλλουμε εαυτούς ψυχή τε κ σώματι.
Η εφημερία με δύο (2) μόνο ιατρούς για εβδομήντα (70) ασθενείς είναι ιδιαίτερα επισφαλής και ακόμη περισσότερο όταν την ευθύνη για αυτούς τους ασθενείς έχει μόνο ο εφημερεύων πνευμονολόγος όπως έτσι έχει ορισθεί από την υπηρεσία με σχετικό έγγραφά της.
Κάτι ανάλογο συμβαίνει κ κατά την διάρκεια του πρωινού ωραρίου που επί διετίας έχει ανατεθεί σχεδόν εξ ολοκλήρου στους 5 πνευμονολόγους (τώρα 4 λόγω αναρρωτικής αδείας) με βοήθεια από γιατρό άλλης ειδικότητας μόνο εξάρσεις της πανδημίας.
Σημειωτέον οι πνευμονολόγοι θα πρέπει παράλληλα να λειτουργούν τα καθημερινά τους εξωτερικά ιατρεία( τακτικά πνευμονολογικά ιατρεία, ιατρείο ύπνου, βρογχοσκοπήσεις, σπειρομετρήσεις). Δυστυχώς τα ιατρεία υπολειτουργούν, η λειτουργία του αντικαπνιστικού ιατρείου έχει ανασταλεί εντελώς αυτά τα δύο (2) χρόνια της πανδημίας ενώ στις εξάρσεις της πανδημίας αναστέλλεται η λειτουργία κ των άλλων ιατρείων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το ιατρείο ύπνου όπου υπάρχει μακρύς κατάλογος αναμονής (> 300 ασθενών) που περιμένουν να εξετασθούν αλλά η υπεύθυνη πνευμονολόγος είναι απασχολημένη μόνο με τους ασθενείς covid.Στο σημείο αυτό πρέπει να τονισθεί ότι τα εξωτερικά ιατρεία των άλλων κλινικών του νοσοκομείου μας λειτουργούν κανονικά.»
Απευθυνόμενη στην ιατρική υπηρεσία οι πνευμονολόγοι παρακαλούν για τις δικές της ενέργειες « ως συνεχής αρωγός της προσπάθειάς μας για να επιτευχθεί η επαρκής στελέχωση των κλινικών,όπως επανειλημμένως έχουμε επισημάνει με σχετικά έγγραφά μας στην υπηρεσία ,ήδη από τότε που οι νοσηλευόμενοι ασθενείς ήταν κάτω από σαράντα (40), πόσο δε μάλλον τώρα που είναι εβδομήντα(70), πάντα προς όφελος των συμπολιτών μας. Δυστυχώς δεν έχουμε λάβει απάντηση έως τώρα. Η ενίσχυση των κλινικών covid τόσο στις εφημερίες όσο και στο πρωινό ωράριο θα επιτρέψει την ασφαλή εφημέρευση, την αποφυγή ιατρικού λάθους και την εξυπηρέτηση των συμπολιτών μας στα εξωτερικά ιατρεία αφού η πνευμονολογική κλινική και κτηριακά έχει μετατραπεί σε κλινική covid.»


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα