Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024

Πνευματικά και καλλιτεχνικά γεγονότα του τόπου μας

Αγαπητοί αναγνώστες,
Χριστός Ανέστη – Καλό μήνα!
Από προχθές, Τετάρτη, μπήκαμε -συν Θεώ- στον έκτο μήνα του χρόνου, τον Ιούνιο, τον πρώτο καλοκαιρινό μήνα, τον Θεριστή, και βέβαια των αρχών τ’ αλωνιού (“μαγερέματα”, κριθάρι κ.λ.) κι ακόμη τον μήνα τ’ Άι – Γιαννιού του Κλήδονα, με τα ενδιαφέροντα λαογραφικά του, με τις φωτιές (“φουνάτες”) στις γειτονιές, παραμονή της Χάρης του (23/6), για να πηδήξουμε τις “καθαρτήριες αυτές φωτιές” και να κάψουμε τα μαγιάτικα στεφάνια, που στόλιζαν από την Πρωτομαγιά τις εισόδους των σπιτιών μας!
Δεν ξεχνούμε βέβαια και το θερινό ηλιοτρόπιο (24/6), με τη γιορτή τ’ Άι-Γιαννιού του Πρόδρομου, όπου έχουμε τη μεγαλύτερης διάρκειας μέρα, όλου του χρόνου, ενώ θυμούμαστε ότι από σήμερα χάνει από σιγά – σιγά, διάρκεια η μέρα, ως να φτάσει στη χαμηλότερη, τα Χριστούγεννα.
Από τις όψιμες, φέτος, πασχαλινές γιορτές, να σημειώσουμε την Κυριακή του Τυφλού, μεθαύριο (5/6) και βέβαια την επόμενη (12/6) των Αγίων 318 Πατέρων και μαζί τ’ Αγ. Ονουφρίου!
Αλλά τα της συνέχειας του εορτολογίου, στα επόμενα!
Κι ερχόμαστε τώρα στη λοιπή ύλη της στήλης μας για σήμερα: Ξεκινούμε με την ανακοίνωση της φετινής επετειακής έκδοσης αναμνηστικού φακέλου και γραμματοσήμων αφιερωμένων στην 75η επέτειο της Μάχης της Κρήτης, προϊόν αγαστής συνεργασίας των ΕΛ.ΤΑ. με την προεδρία του Ναυτικού μας Μουσείου (Χανιά).
Οι ενδιαφερόμενοι μάλιστα συλλέκτες να φροντίσουν το ταχύτερο να τα προμηθευτούν γιατί εξαντλούνται.
Με την ευκαιρία να σημειώσουμε ότι ο εκ των ειδικών μελετητής και μανιώδης συλλέκτης γραμματοσήμων, ο πασίγνωστος στην πόλη μας και ως χθες πρόεδρος της Φιλοτελικής Πολιτιστικής Εταιρείας των Χανίων κ. Πολύκαρπος Αποστολάκης, έθεσε σε κυκλοφορία, πρόσφατα, τον Γ’ τόμο των “Φιλοτελικών” του, ένα πολύτιμο χρονικό του φιλοτελισμού, στον οποίο περιέχονται τα τόσο κατατοπιστικά φιλοτελικά δημοσιεύματά του, των τελευταίων τεσσάρων (2012-2015) χρόνων, στα έγκριτα “Χανιώτικα νέα”.
Στο “Προλογικό” του ευπαρουσίαστου και ενδιαφέροντος τόμου του, μεταξύ των άλλων, μας καταθέτει:
«…Πριν από 20 χρόνια γύρισα για πάντα στην Κρήτη. Ξεκίνησα και ίδρυσα τον Φιλοτελικό Σύλλογο “Φάρο” και προσπάθησα να κερδίσω το ενδιαφέρον των νέων. Πήγε καλά.
Ύστερα, και όσο τα χρόνια περνούσαν και τα γραμματόσημα γινόταν όλο και περισσότερα, άρχισα να σκέπτομαι πώς να αξιοποιήσω τα… αμέτρητα γραμματόσημα. Συνεργάστηκα με το Ναυτικό Μουσείο Κρήτης δίνοντας χιλιάδες γραμματόσημα για τα παιδιά που παρακολουθούν Εκπαιδευτικά προγράμματα. Στη συνέχεια συνεργάστηκα με τη Δημοτική βιβλιοθήκη και με Δημοτικά Σχολεία των Χανίων, χαρίζοντας στους μικρούς μου φίλους αρκετά γραμματόσημα που παρακολούθησαν τα μαθήματα για τον φιλοτελισμό.
Σήμερα είμαι ευτυχής που βρήκα τρόπο για να μεταφέρω το χόμπι μου σε νέους ανθρώπους και να μην αγωνιώ τι θα γίνουν όλα αυτά, κάποια στιγμή.
Ευχαριστώ το Ναυτικό Μουσείο Κρήτης καθώς και τη Δημοτική Βιβλιοθήκη για τη συμπαράστασή τους…».
Η στήλη μας του εύχεται Υγεία και για πολλά – πολλά χρόνια να συνεχίζει το έργο του!
Σημ. Η έκδοσή του είναι περιορισμένη και εκτός εμπορίου!
Ερχόμαστε τώρα σε μια εκλεκτή και ιδιαίτερα ποιοτική ποιητική συλλογή, του χαρισματικού Δημήτρη Ν. Θεοδοσάκη, με τίτλο: “Γράμματα στο γιο μου”, βιβλίο δεύτερο (Ηράκλειο, 2016, σχ. 8ο, μεγάλο, σ. 110, εμπλουτισμένες με την καλλιτεχνική ζωγραφική πένα, του επίσης χαρισματικού παπα-Μιχάλη Πατεράκη!)
Ο τόμος αυτός, της πολύτιμης προσφοράς του Δημήτρη Ν. Θεοδοσάκη του πασίγνωστου: “Ταχυδρόμου του Μεγάλου Κάστρου”, είναι ο εικοστός τρίτος (23ος!) και περιλαμβάνει (σ. 15 – 68) πενήντα τέσσερα (54) “γράμματα στο γιο του”, σε θαυμάσιο 15σύλλαβο και μαγευτική κρητική λαλιά, στο πρώτο μέρος, ενώ στο δεύτερο (σ. 70-110) με τον τίτλο: “Στη γιορτή του αλωνιού”, μας χαρίζει άλλα σαράντα (!) θαυμάσια ποιητικά δημιουργήματα, υμνώντας σε γνήσια κρητική διάλεκτο κι εδώ, τη γενέθλια γη της μαρτυρικής Βιάννου, ώρες, βιώματα, πολιτισμό.
Ας χαρούμε τίτλους του δεύτερου μέρους:
Βιόλα τ’ Απριλομάη
Στα γενέθλια
Του μισεμού
Το μοιρολόι της Φλέγας
Τ’ αλωνιού
Σαρακοστή του θέρους
Ξωμοναρά ’ναι στο γιαλό
Μεταξωτής πετσέτας
Μεγάλο ψυχοσάββατο
Της Γονοκλισάς
Κουσκουσέ πανιέρι
Καρυδιάς και λεμονιάς
Της χαρουπιάς
Στο χωριάτικό μας σπίτι
Καλιτσουνάδες
Της Περσεφόνης
Αρχαία παραπόνεση
Μάνα το γιο παντρολογά
Ήφυγα, μα δεν ξέχασα
Γη του μέγα ελαιώνα
Αχεροχαρές
Λαμπρόσκολα
Αποκριά των Χριστουγέννων.
Της πετροθελιάς
Στη θάλασσα του σύμπαντος…
Στη χωριάτικη αυλή μας
Μεθυσμένα βούγια
Στη Μαριώ
Της διάστρας
Της καλλουργιάς
Της ψωμοσακούλας
Του προζυμιού
Της ξεφουρνιάς
Στη χρυσοχέρα
Της μικροπαντρεμένης…
Στα νοτερά
Ανησυχώ
Από την πλευρά μας, ξανατονίζουμε με πολλή αγάπη, στον δημιουργό του παραπάνω έργου του, Δημ. Ν. Θεοδοσάκη, ότι:
«…Το νέο βιβλίο του είναι και αυτό ένα έργο ξεδιαλεκτό, που θα ζήσετε μαγεμένοι από τον θαυμάσιο αψεγάδιαστο δεκαπεντασύλλαβο, το ήθος και την ανθρωπιά της Κρήτης, το μεγαλείο και την παράδοσή της, καθώς και την ευαίσθητη ψυχή του νοσταλγού πατέρα που τα παιδιά του φύγανε και έχει μείνει μονάχος. Ο χαρισματούχος ποιητής και πεζογράφος εκφράζεται ερωτοκρίτεια, με ένα δεκαπεντασύλλαβο που μαγεύει, συγκινεί, προσκαλώντας τον αλαργοξορισμένο γιο να γυρίσει. Ευτυχώς που ακολουθεί το δεύτερο μέρος, αφιερωμένο “Στη γιορτή του Αλωνιού”, για να ξεφύγομε λίγο από τη συναρπαστική ευαισθησία των “Γραμμάτων”, τραγουδώντας βιώματα του περίγυρού μας, μεγάλες γιορτές, εποχικές ασχολίες με τα μεγαλεία τους, τα βάσανα, αλλά και τις ομορφιές της γενέθλιας Γης! Όλα κι εδώ είναι εμπνευσμένα από τα βάθη της ψυχής του δημιουργού τους, εκφρασμένα με τον θαυμάσιο δεκαπεντασύλλαβο, στην πατρογονική ιδιωματική, μαγεύτρα γλωσσική έκφραση του Δόκιμου ποιητή Δημήτρη Ν. Θεοδοσάκη, που τόσο σωστά χειρίζεται!
– Δημήτρη πάντα άξιος! και σ’ άλλα έργα σου με υγεία!
– Χαλάλι σου η γης που πατείς, γιατί την τιμάς!
Από τα Χανιά, με την αγάπη και την εκτίμηση μου».
(από το “προλογικό” μας, στο έργο, σημείωμα, της σ. 13).
– Και ένα παράθεμα, από το θαυμάσιο αυτό έργο, δώρο για σας, μέχρι να το αποκτήσετε. Αναφέρεται στις γιορτές Πεντηκοστής – Αγ. Πνεύματος (19-20/6):
Της γονοκλισάς
Σιμώνει τση Γονοκλισάς, “Χριστός Ανέστη” φεύγει
κι ήρθε το ψυχοσάββατο, λυπούνται οι ποθαμένοι,
κλαιν’ οι ψυχές ντως, χώνουνται στα δέντρα, στα χωράφια,
στσι παρασύρες τω σπιτιώ κι απάνω στις αράχνες,
μα και στσι δίπλες τω ρουχώ που κρέμονται στσ’ απλώστρες.
Οπου μπορούνε χώνουνται για να παραπομείνουν,
στον κάτω κόσμο τον κακό δε θένε να γιαγείρουν.
Να μη βαρούνε τσι ψυχές που πικροχαιρετούνε,
απού μιλιούνια ανάλαφρες τον κόσμο μας κρατούνε,
γυναίκες παραγγέλνουνε στους άντρες να ξαργούνε:
- Μην είν’ του γιου μας η ψυχή, μην είν’ τση θυγατέρας,
γονέων γή τσ’ αδερφωσάς γή τση συχωρεμένης,
μην είναι τση δικολογιάς, φίλου γή χωριανού μας,
μην είναι νιας, μην είναι νιου, μικιού κοπελιδάκι
και άθελά σου τις βαρείς και τις παραπονέσεις
και βάλουν τα κλαήματα και ποιος θε να τσ’ αρνέψει; – Ψυχές μας, καλοτάξιδες, ώρα καλή, ψυχές μας,
πάρετε την υπομονή, που ’χει το χαμομήλι,
που, για να το μαζέψουνε, “Χριστός Ανέστη”, θέλει.
Μεγάλο ψυχοσάββατο, το πιο λυπητερό ’σαι,
γιατί ξαναμισεύουνε ψυχές αγαπημένες.
(σ. 81)
*** * ***
Κάπου εδώ όμως πρέπει να τελειώνουμε για σήμερα· και για όσα δεν προλάβαμε, “έχει ο Θεός,” στις επόμενες συνεργασίες μας. Γεια σας λοιπόν. Καλό μήνα με υγεία και καλό Σαββατοκύριακο, οδεύοντας τώρα, σήμερα (3/6) το πρωί, για τη μαρτυρική Κάντανο, την καρδιά του Σελίνου, όπου θα γιορταστεί το Ολοκαύτωμα της Καντάνου (3 Ιουνίου 1941) με κάθε λαμπρότητα. Με:
– Αρχιερατική θεία λειτουργία, με την παρουσία του Ανώτατου Άρχοντα της χώρας μας, Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου και όλων των Αρχών του τόπου μας, Δοξολογία, Επιμνημόσυνη δέηση στο Μνημείο Πεσόντων (στην πλατεία), προσκλητήριο πεσόντων, καταθέσεις στεφάνων, ενός λεπτού σιγή, Εθνικό Ύμνο, ενώ στη συνέχεια στην αίθουσα τελετών του Δήμου θ’ ακολουθήσουν οι Χαιρετισμοί Αρχών και Φορέων, επίκαιρη ομιλία και ριζίτικο τραγούδι, σχετικό.
– Δεν ξεχνούμε το Ολοκαύτωμα, δεν φεύγουν από τα μάτια μας οι συγκλονιστικές πινακίδες των κατακτητών κι ας έχουν περάσει 75 χρόνοι από τότε, και με ενθουσιασμό ξεκινούμε τώρα αμέσως για την Κάντανο, για να παραστούμε και να ζήσουμε τις αξέχαστες μεγάλες εκείνες ώρες του ’41!
«…Εμείς, ξέραμε ότι γράφαμε Ιστορία…», αυτό τα λέει όλα!


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα