Πέμπτη, 27 Ιανουαρίου, 2022

“Πετώντας” στον όμορφο Αποκόρωνα (video & φωτ.)

Στο απογευματινό οδοιπορικό του Σαββάτου στον Αποκόρωνα απαθανατίσαμε από ψηλά τον Στύλο, το Νιο Χωριό, τους Αρμένους και την περιοχή της εθνικής οδού Χανίων – Ρεθύμνου στο 18ο χιλιόμετρο στη θέση Τρία Καμαράκια με το Ιερό προσκύνημα του Αγίου Ραφαήλ.

O Στύλος
Πρόκειται για χωριό του δήμου Αποκορώνου όπου σύμφωνα με την απογραφή του 2011, είχε 319 κατοίκους. Ο Στύλος είναι κτισμένος σε υψόμετρο 40 μέτρων και διαθέτει άφθονες πηγές, τα νερά των οποίων σχηματίζουν τον ποταμό Κοιλιάρη και εκβάλλουν στην παραλία της Κυανής Ακτής. Στην πλατεία δίπλα από τις πηγές υπάρχουν θαυμάσιες ταβέρνες, ενώ η απόσταση του Στύλου από τα Χανιά είναι 18 χιλιόμετρα. Στην τοπική κοινότητα του όμορφου χωριού υπάγονται οι οικισμοί Πρόβαρμα, Σαμωνάς και Φαράγγι.

Το Νιό Χωριό
Με το πηγάδι του να ξεδιψά για πολλές δεκαετίες τους περαστικούς, το Νιο Χωριό αποτελεί ένα από τα πιο “ζωντανά” χωριά του Αποκόρωνα. Εκεί άλλωστε στεγάζεται και το δημοτικό σχολείο.
Στην απογραφή του 2011 εμφανίζεται με 556 κατοίκους, ενώ πολλοί είναι αυτοί που εργάζονται στα Χανιά κι έχουν επιλέξει τόπο κατοικίας τους την περιοχή αυτή.
Στο Νιο Χωριό και την ευρύτερη περιοχή υπάρχουν σημαντικά ιστορικά και πολιτιστικά μνημεία, τα οποία δυστυχώς ακόμα δεν έχουν αναδειχθεί.

Ο Άγιος Ραφαήλ
Μετά από μια πολύμηνη ταλαιπωρία αποκλεισμού με μπάρες που τοποθετήθηκαν στα δύο σημεία εισόδου και εξόδου για στάθμευση από τον Φεβρουάριο στο προσκύνημα του Τιμίου Σταυρού “Άγιος Ραφαήλ, Άγιος Νικόλαος και Αγία Ειρήνη” στο 18ο της εθνικής οδού στην τοποθεσία Τρία Καμαράκια, μπορούν πλέον οι προσκυνητές να εκκλησιάζονται ακίνδυνα εισερχόμενοι με τα οχήματα τους στο άνετο πλάτωμα του χώρου στάθμευσης.

Οι Αρμένοι
Χωριό του δήμου Αποκορώνου με άφθονες πηγές, ωραίες ταβέρνες, κτισμένο σε υψόμετρο 50 μέτρων στις όχθες του ποταμού Ξυδά. Σύμφωνα με την απογραφή του 2011 οι Αρμένοι είχαν 345 κατοίκους. Η απόσταση από τα Χανιά είναι 21 χιλιόμετρα και από τις Καλύβες 4.

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα