Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Χωριά του τόπου μας: Βουλγάρω Κισσάµου

Το Βουλγάρω του ∆ήµου Κισσάµου επισκεφθήκαµε το πρωί της ∆ευτέρας µε αφορµή τη διαδικτυακή εκποµπή των “Χανιώτικων νέων” ‘‘Γεύσεις Κρήτης’’. Είχαµε εκεί την ευκαιρία να συζητήσουµε για το χωριό µε τον αντιπρόεδρο του Πολιτιστικού Συλόγου Γρηγόρη Πανιεράκη και το µέλος του ∆ιοικητικού Συµβουλίου του Συλλόγου και δηµοτική σύµβουλο της νέας δηµοτικής Αρχής Κισσάµου, Ευθυµία Καµπιανάκη.

Για το Βουλγάρω λοιπόν, ο αντιπρόεδρος του Π.Σ. Γρηγόρης Πανιεράκης είπε πως «είναι ένα προνοµιακό χωριό της πεδινής ενδοχώρας στην Περιφερειακή Ενότητα Χανίων και αποτελείται από αρκετές γειτονιές, µεταξύ αυτών και των Λατζιανών που θα επισκεφθούµε καθ οδόν για την Ακρόπολη του Βουλγάρω όπως έχει καθιερωθεί να λέγεται από όλους µας το πανοραµικό σηµείο της κορυφής του βουνού που είναι κτισµένος ο Ιερός Ναός του Αγίου Αντωνίου».
Συνεχίζοντας, ο κ. Πανιεράκης προσέθεσε: «Τα Λατζιανά ακόµα και τη δεκαετία του 1970 είχαν πάνω από 50 κατοίκους όπως άλλωστε είχαν  και οι περισσότερες γειτονιές του χωριού µας και µέχρι τα µέσα του 20ου αιώνα, λειτουργούσαν σε όλα τα σπίτια ξυλόφουρνοι και σε πολλές γειτονιές αλετριβιδιά όπως αυτό που θα επισκεφτούµε στα Λατζιανά το οποίο ανήκει στην οικογένεια Αθανασάκη.. Αυτή η γειτονιά έχει και πολλά τρεχούµενα νερά γι αυτό έχει και πλύστρες που έπλεναν οι γυναίκες της εποχής εκείνης τα ρούχα τους. Εκεί κοντά είναι και δύο εκκλησίες µε την παλιά να είναι βυζαντινή έχοντας µεγάλη ιστορία αλλά είναι µισογκρεµισµένη µε όρθιους µόνο τους πλαϊνούς τοίχους. Η Αρχαιολογία έχει κάνει ορισµένες επεµβάσεις αλλά σταµάτησε. Ακριβώς στην από πάνω µεριά του βυζαντινού ναού, κατά την περίοδο που είχε ακµή η γειτονιά, αποφασίστηκε να κτιστεί µια άλλη εκκλησία αφιερωµένη και αυτή στην Αγία Βαρβάρα καθώς και στον Άγιο Ευστάθιο.
Το Βουλγάρω έχει µεγάλη ιστορία, είναι πανέµορφο χωριό και έχει αναπτύξει µια αξιόλογη τουριστική υποδοµή µε ωραίες ταβέρνες και σύγχρονα τουριστικά διαµερίσµατα.
Ο Πολιτιστικός µας Σύλλογος είναι καινούργιος µε νέα πρόσωπα αλλά έχουµε αποφασίσει οµόφωνα να αφιερώσουµε τη νέα αίθουσα, του υπό ανακαίνιση άλλου κτιρίου που θα στεγάσει τον Π.Σ. στη µνήµη του µακαριστού παλιού προέδρου και λαογράφου Γιάννη Σκουλούδη.
Με συλλογική προσπάθεια ξεκινήσαµε το 2019 και έτσι συνεχίζουµε ευελπιστώµντας  να καταφέρουµε κι εµείς ως νεότεροι να έχουµε επιτυχίες. Οι κάτοικοι του Βουλγάρω αλλά και ο ∆ήµος Κισάµου στηρίζουν τις προσπάθειες µας και τους ευχαριστούµε».
Από µεριάς της η Ευθυµία Καµπιανάκη, ενώ µαγείρευε για τις «Γεύσεις Κρήτης» απάντησε στα ερωτήµατα που τις θέσαµε για την περιοχή και το χωριό µιλώντας µε συγκίνηση για τον άξιο συγχωριανό τους Γιάννη Σκουλούδη που ήταν πρόεδρος του Π.Σ., ενώ συνεχίζοντας τόνισε: «Όσο για την αρµοδιότητα που µου έχει ανατεθεί ως δηµοτική σύµβουλος του ∆ήµου Κισάµου το µόνο που µπορώ να πω είναι ότι τα χωριά µας πρέπει να τα αγαπάµε και να µην ξεχνάµε ότι όλοι από εκεί έχουµε ξεκινήσει και ότι ο κάθε ένας από εµάς µπορεί να προσφέρει ακόµα και χωρίς αρµοδιότητα, την αγάπη του για τον τόπο. Για τον δήµαρχο µας τον κ. Γιώργο Μυλωνάκη, γνωρίζοντας τον εδώ και πολλά χρόνια, έχω να πω πως πρόκειται για ένα αξιόλογο άνθρωπο µε πολύ µεγάλη εµπειρία στην αυτοδιοίκηση που του αρέσει να προσφέρει στα κοινά και να αφουγκράζεται τον κόσµο της περιφέρειας του και όχι µόνο, γεγονός το οποίο αποδεικνύει καθηµερινά. Προσωπικά θα κάνω ότι µπορώ καλύτερα για το χωριό µας ως µέλος του ∆.Σ. του Πολιτιστικού Συλλόγου καθώς επίσης  και της περιοχής ευθύνης που µου έχει ανατεθεί ως εκλεγµένη δηµοτική σύµβουλος του ∆ήµου Κισάµου».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα