Καλοί µου φίλοι, καλό Σαββατοκύριακο!
Για τον άγνωστο στους πολλούς θαυµαστό κόσµο του δάσους της Ποσειδωνίας που βρίσκεται στη… Μεσόγειο θάλασσα, ο λόγος στον σηµερινό Παιδότοπο από τις δασκάλες και τα παιδιά της ∆΄ τάξης του ∆ηµ. Σχ. Βαρυπέτρου Χανίων. Μέσα από ένα σχετικό εκπαιδευτικό πρόγραµµα η γνωριµία και η δράση των Τεταρτακιών που ολοκληρώθηκε µε τη συµµετοχή τους σε σχετική Έκθεση Ζωγραφικής της Παιδικής HELMEPA για τα λιβάδια της Ποσειδωνίας. Συγχαρητήρια και σ’ αυτά και στις δασκάλες τους, τη ∆ήµητρα Αποστολίδου και τη Μαρία Κωσταντουδάκη, όπως βέβαια και στον διευθυντή του Σχολείου, φίλο µου, Βαγγέλη Παγωνίδη, που συν τοις άλλοις µου έστειλε το σχετικό υλικό. Μεγάλη υπόθεση τελικά η διδασκαλία για την προστασία της φύσης απ’ τα πρώτα µαθητικά χρόνια των παιδιών!
Σας χαιρετώ µε αγάπη όλους!
Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης
δάσκαλος – λογοτέχνης
ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΩΝ ΠΑΙ∆ΙΩΝ
Οι µαθητές της ∆’ τάξης του ∆ηµοτικού Σχολείου Βαρυπέτρου ανακαλύπτουν τα λιβάδια της Ποσειδωνίας, τα µπλε δάση της Μεσογείου… Συγκεκριµένα εφέτος, τα παιδιά συµµετείχαν σε έκθεση ζωγραφικής της Παιδικής HELMEPA για τα λιβάδια της Ποσειδωνίας, αναδεικνύοντας µέσα από τις ζωγραφιές τους την οµορφιά και τη σηµασία αυτού του θαλάσσιου φυτού. Η Ποσειδωνία (Posidonia oceanica) δεν είναι φύκι αλλά θαλάσσιο φυτό µε ρίζες, φύλλα και άνθη. Αναπτύσσεται αργά στη Μεσόγειο, προσφέροντας καταφύγιο σε θαλάσσια είδη, προστατεύοντας τις ακτές και καθαρίζοντας το νερό. Ωστόσο, απειλείται από ρύπανση, άγκυρες και την κλιµατική αλλαγή και η απώλειά της θα πλήξει σοβαρά το θαλάσσιο περιβάλλον.
Για να γνωρίσουµε την Ποσειδωνία, ξεκινήσαµε ένα εκπαιδευτικό πρόγραµµα στην τάξη. Μέσα από εικόνες, βίντεο και παραδείγµατα, τα παιδιά έµαθαν τη σηµασία της και εντυπωσιάστηκαν που ζει χιλιάδες χρόνια και µειώνει το διοξείδιο του άνθρακα. Έπειτα, χωρίστηκαν σε οµάδες και: ζωγράφισαν τα λιβάδια και τα ζώα της, έγραψαν ιστορίες µε έναν ιππόκαµπο και µια χελώνα ερεύνησαν τις απειλές και πρότειναν τρόπους προστασίας.
Η δράση ολοκληρώθηκε µε συµµετοχή σε διαγωνισµό ζωγραφικής, γεµίζοντας τα παιδιά µε χαρά και περηφάνια.
Μέσα από αυτή την εµπειρία, οι µαθητές µας συνειδητοποίησαν ότι η προστασία της φύσης ξεκινά από τη γνώση. Κατάλαβαν πως ακόµη και κάτι που δεν βλέπουµε, όπως τα λιβάδια της Ποσειδωνίας κάτω από τη θάλασσα, έχει τεράστια σηµασία για τη ζωή µας.
Το µήνυµά τους είναι απλό αλλά δυνατό: «Προστατεύουµε την Ποσειδωνία, προστατεύουµε τη θάλασσα!» Και ποιος ξέρει; Ίσως κάποιο από αυτά τα παιδιά γίνει στο µέλλον επιστήµονας, καλλιτέχνης ή ακτιβιστής που θα συνεχίσει αυτή την προσπάθεια. Γιατί η αλλαγή ξεκινάει πάντα από τη γνώση και την αγάπη για τον κόσµο γύρω µας!
Οι δασκάλες: ∆ήµητρα Αποστολίδου και Μαρία Κωνσταντουδάκη
«ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΩΘΕΙ
Η ΠΟΣΕΙ∆ΩΝΙΑ»
Η Ποσειδωνία είναι ένα θαλάσσιο οικοσύστηµα που έχει πολλά είδη ζώων και φυτών. Έχει ζωή όπως κι εµείς. Είναι απαραίτητο να φτιάξουµε ένα θαλάσσιο πάρκο και να σεβόµαστε και να προστατεύουµε τα σπίτια των ψαριών. ..
Σοφία Τσικουδάκη, ∆1
[….]Είναι ένα θαλάσσιο οικοσύστηµα που υπάρχει εδώ και εκατοµµύρια χρόνια. Πρέπει να προστατευτεί από τα δίχτυα των ψαράδων, τις άγκυρες των πλοίων και τα σκουπίδια των ανθρώπων….
Μαρία Μαζάνη, ∆1
Η Ποσειδωνία είναι ένα θαλάσσιο φυτό, που µοιάζει µε γρασίδι. Μα είναι πολύ πιο σπουδαία απ’ όσο φαίνεται! Βοηθάει να καθαρίζει το νερό, προσφέρει σπίτι και φαγητό σε πολλά θαλάσσια ζώα, και κρατάει γερό το βυθό για να µη φεύγει η άµµος….Το θαλάσσιο Πάρκο της Ποσειδωνίας όπως και τα δάση του Αµαζονίου είναι πηγές οξυγόνου για τον Πλανήτη Γη και απαραίτητα για την ύπαρξη της ζωής πάνω στη Γη…
Ελευθερία Πετράκη, ∆1.
Αν και µοιάζει µε φύλλα είναι φυτό µε ρίζες….και δίνει πολύ οξυγόνο[…] Κάτω από την ήρεµη επιφάνεια της γαλάζιας Μεσογείου, εκεί που παίζουν τα ψάρια και κολυµπούν οι χελώνες, υπάρχει ένα µαγικό δάσος. Όχι µε δέντρα που έχουν φύλλα και κλαδιά, αλλά µε φυτά της θάλασσας που µοιάζουν µε κορδέλες — αυτό είναι το δάσος της Ποσειδωνίας!
Σταµατουλάκης Γιάννης, ∆2
ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ
ΓΙΑ ΤΗ ∆ΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΗΣ ΠΟΣΕΙ∆ΩΝΙΑΣ
Μην αγκυροβολείτε σε λιβάδια της. Χρησιµοποιείτε προκαθορισµένα σηµεία αγκυροβολίας ή πλωτές σηµαδούρες.
Αποφύγετε τη ρύπανση των νερών. Μην πετάτε σκουπίδια ή χηµικά στη θάλασσα. Οι ρύποι βλάπτουν άµεσα την Ποσειδωνία και το θαλάσσιο οικοσύστηµα.
Σεβαστείτε τις υποθαλάσσιες περιοχές. Μην περπατάτε, τραβάτε ή κόβετε φυτά Ποσειδωνίας κατά τη διάρκεια καταδύσεων ή κολύµβησης.
Ενηµερωθείτε και ενηµερώστε άλλους. Συµβάλλετε στην ευαισθητοποίηση για τη σηµασία της Ποσειδωνίας και προωθήστε τη βιώσιµη τουριστική δραστηριότητα.
Συµµετέχετε σε δράσεις καθαρισµού και παρακολούθησης. Πάρτε µέρος σε τοπικές πρωτοβουλίες για την παρακολούθηση ή αποκατάσταση των λιβαδιών Ποσειδωνίας.
Σεβαστείτε τους νόµους και τις προστατευόµενες περιοχές. Ακολουθείτε τους κανονισµούς που ισχύουν σε θαλάσσια πάρκα ή περιοχές Natura 2000.
Μην ψαρεύετε παράνοµα ή καταστροφικά. Αποφύγετε πρακτικές όπως η τράτα βυθού ή η χρήση εκρηκτικών, που καταστρέφουν τη βλάστηση.
Οι Μαθητές ∆ τάξης του ∆ηµοτικού Σχολείου Βαρυπέτρου:
Ανδρουλάκη Λυδία, Αντωνακάκης Ιωάννης, Γαλιάτσος Μιχάλης,
Γιανναράκη Στυλιανή, ∆ροσινός Μιχαήλ- Νικόλαος, Καραγγεζίδης Ιωάννης,
Κατσαµάκη Μαρία, Κελάκης Νικόλαος, Κολοµπάκης Ματθαίος,
Κουκλάκης Στυλιανός, Κουνδουράκης Γεώργιος, Μαζάνη Μαρία, Μαυροµάτης Εµµανουήλ,Μπαλαντίνος Στυλιανός, Μπολανάκης Πέτρος, Μποράκης Νικόλαος,
Μπουρµπάκης Ιωάννης, Παπαδάκης Στυλιανός, Πετράκη Ελευθερία, Πισσαδάκης Γεώργιος, Πούλακα ∆ήµητρα, Πράπα Κωνσταντίνα, Σβίτσκυ Σάλοµε, Σιβαροπούλου Ευαγγελία, Σταµατουλάκης Ιωάννης, Τσικουδάκη Σοφία,