Σάββατο, 3 Ιουνίου, 2023

”Παγώνουν” χωροταξικό και αιολικά πάρκα λόγω τρίτου μνημονίου ;

«Στον πάγο» μπαίνουν τα όποια σχέδια υπήρχαν στην περιφέρεια Κρήτης για τις οριστικές αποφάσεις σχετικά με την αναμόρφωση του Χωροταξικού και των επενδύσεων από ΤΕΡΝΑ-Κοπελούζο στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Και δεν είναι η αιτία η προσωρινή αναβολή λόγω εκλογών με την παραίτηση του κ.Καλογερή από τη θέση του αντιπεριφερειάρχη , αλλά το…τρίτο μνημόνιο! Το οποίο και προβλέπει ταχύτατες αλλαγές (υπέρ των επενδυτών) σε όλα τα επίπεδα, σύμφωνα με πληροφορίες του cretalive.

Οι εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου και η απόφαση του κ.Καλογερή να πολιτευθεί με το ΠΑΣΟΚ στα Χανιά προκαλούν μια μικρή καθυστέρηση αφού ο αντιπεριφερειάρχης εκ των πραγμάτων δεν μπορούσε να ασκεί καθήκοντα και παραιτήθηκε. Αλλά έτσι κι αλλιώς τα μεγάλα θέματα του Χωροταξικού, των μεγάλων επενδύσεων σε ανανεώσιμες πήγες ενέργειας θα πήγαιναν τέλος Σεπτεμβρίου και πάντως μετά τις εκλογές! Τώρα τίποτα δεν είναι σίγουρο.

«Λόγω των πολιτικών εξελίξεων θα έχουμε μια μικρή αναβολή» είχε ξεκαθαρίσει ο κ.Καλογερής και τώρα που δεν είναι ο ίδιος αντιπεριφερειάρχης είναι προφανές ότι δεν θα τρέξουν. Και πως να γίνει άλλωστε αυτό όταν ακόμη και τα υπουργεία δεν έχουν ξεκαθαρίσει τι θέλουν, ποια είναι η πολιτική τους.

Πολλοί ανησυχούν επειδή οι ημερομηνίες για μεγάλα πάρκα Κοπελούζου και ΤΕΡΝΑ τρέχουν. Αυτό δεν ισχύει και το υπουργείο έχει διαμηνύσει στην περιφέρεια ότι «σας περιμένουμε, έχετε χρόνο» ενώ το αντίστοιχο είχαν πει και οι ίδιες οι εταιρείες!

« Αλλάζουν όλα με το τρίτο μνημόνιο!» λένε στην περιφέρεια και τονίζουν ότι το νέο πρόγραμμα περιλαμβάνει 223 δράσεις που θα πρέπει να εφαρμοστούν από τώρα έως και τη λήξη του (2018), αλλά από αυτές το 60% περίπου θα πρέπει να εφαρμοστούν μέχρι το τέλος του 2015. Κι ανάμεσα σε αυτές είναι αλλαγές στο Χωροταξικό που η νέα κυβέρνηση πρέπει να το αντιμετωπίσει μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου, ενώ πρέπει να φέρει και νέο πλαίσιο για τις ΑΠΕ ως τις 30 Δεκεμβρίου!

Το έργο της νέας κυβέρνησης είναι πολύ δύσκολο, ενώ με το καλημέρα θα «πέσει» στα βαθιά, αφού μόνο τον Οκτώβριο οι ενέργειες που θα πρέπει να φέρει εις πέρας είναι πάνω από 50 και μέσα σε αυτές είναι οι αλλαγές στα χωροταξικά πλαίσια!. Όταν μάλιστα το 30% των 223 δράσεων χαρακτηρίζεται στο νέο Μνημόνιο ως «βασικό παραδοτέο» («key deliverable»)- στην πράξη σημαίνει ότι σχεδόν ένα στα τρία μέτρα θα είναι προαπαιτούμενα για την εκταμίευση δόσεων.

Ίσως δεν ήταν τυχαίο το γεγονός ότι μεσα στον Ιούνιο οι ίδιες οι εταιρείες έκαναν στροφή 180 μοιρών για τα αιολικά πάρκα- μαμούθ (μαζί με τα καλώδια) που σχεδιάζουν για την Κρήτη! ΤΕΡΝΑ και Κοπελούζος, όπως είχε αποκαλύψει η Π, ζήτησαν εγγράφως από την περιφέρεια να «παγώσει» την εξέταση των περιβαλλοντικών μελετών μέχρι νεωτέρας! Αναφερόταν στις αντιδράσεις φορέων, περιφέρειας, οικολογικών οργανώσεων, αλλά και στην πρόσφατη τότε αρνητική δήλωση του υπουργού κ.Τσιρώνη (είχε πει τότε ότι δεν χωράνε αυτά τα πάρκά στην Κρήτη) από το Ηρακλειο.

Τα έγγραφα των δυο εταιρειών, ΕΛΙΚΑ ΑΕ (Κοπελούζος) και ΤΕΡΝΑ έφτασαν σχεδόν ταυτόχρονα στην περιφέρεια Κρήτης και ήταν πανομοιότυπα! Οι δύο εταιρείες, ενώ ήξεραν ότι οι μελέτες έχουν πρωτοκολληθεί και εντός 45 εργάσιμων ημερών έπρεπε να συζητηθούν γιατί ο Νόμος αυτό προβλέπει, παρενέβησαν και ζητούσαν να μην γίνει συζήτηση και να πάει για αργότερα. Μάλιστα η ΤΕΡΝΑ δήλωσε έτοιμη να συζητήσει και…μείωση των αιολικών, αλλά και συνεργασία για το υποβρύχιο καλώδιο!

Τότε επικράτησε η σκέψη ότι είδαν ότι το κλίμα είναι ήδη αρνητικό και ήθελαν να προλάβουν ένα «όχι» τόσο από την περιφέρεια Κρήτης όσο και το υπουργείο.

Μια άλλη εκδοχή είναι ότι θέλουν να τρέξουν πρώτα στις υπηρεσίες, αρχαιολογίες, δάση κλπ και να πάρουν βεβαιώσεις. Οι θετικές θα είναι υπέρ τους , οι αρνητικές θα είναι αφορμή για να…αποσύρουν Κάποια αιολικά πάρκα. Είναι χαρακτηριστικό ότι:

-Τα αιολικά Πάρκα των 2 επενδύσεων ευρίσκονται εντός περιοχών NATURA σε ποσοστό άνω του 70%!

-Μόλις το …3.75% της ΕΛΙΚΑ (Κοπελούζος) είναι εντός της ζώνης αναζήτησης για ανάπτυξη ΑΠΕ που προτείνει το αναθεωρημένο Χωροταξικό που θα περάσει από το συμβούλιο εντός των επόμενων εβδομάδων.

-Μόλις το …2,15% της ΤΕΡΝΑ είναι εντός της ζώνης αναζήτησης για ανάπτυξη ΑΠΕ του ΠΠΧΣΑΑ.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Χρήσιμα