Κυριακή, 5 Δεκεμβρίου, 2021

Νέες πιέσεις ενάντια στην εκχώρηση για το «Δασκαλογιάννης»

Εντείνονται οι πιέσεις για ακύρωση της παραχώρησης του αεροδρομίου Χανίων με την Ανοιχτή Πρωτοβουλία Πολιτών να καλεί σε κινητοποίηση την ερχόμενη Κυριακή. Το θέμα έφερε χθες στη Βουλή ο βουλευτής της Ενωσης Κεντρών, Ιωάννης Σαρίδης. Στο μεταξυ, η Fraport εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία υποστηρίζει ότι «εν όψει της ανάληψης της διαχείρισης των 14 αεροδρομίων, έχει πραγματοποιήσει όλες τις απαιτούμενες διαδικασίες, που προβλέπει η σύμβαση παραχώρησης για την ομαλή και ασφαλή λειτουργία των αεροδρομίων» και προχωρεί στην «αύξηση του μετοχικού κε- φαλαίου της, κατά 620 εκατομμύρια ευρώ».

Η ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ
Η “Ανοιχτή Πρωτοβουλία Πολιτών” με χθεσινοβραδινή ανακοίνωσή της καλεί σε μαζική κινητοποίηση την Κυριακή 12 Μαρτίου στις 11 το πρωί με προσυγκέντρωση στη πλατεία Δικαστηρίων και στη συνέχεια αυτοκινητοπομπή που θα καταλήξει στο αεροδρόμιο “Δασκαλογιάννης” καλεί όλους τους φορείς της πόλης, τους πολίτες των Χανίων και του Ρεθύμνου, η “Ανοιχτή Πρωτοβουλία Πολιτών” ενάντια στην εκχώρηση του αεροδρομίου Χανίων και των υπολοίπων δεκατριών περιφερειακών αερολιμένων. Η Πρωτοβουλία σημειώνει μεταξύ άλλων ότι «για άλλη μια φορά επιβεβαιωνόμαστε. Μόλις σήμερα οι Γερμανοί ανακοίνωσαν το ύψος του νέου μετοχικού κεφαλαίου της Fraport Greece. Στη πραγματικότητα η Fraport τόσο κατά τη διαγωνιστική διαδικασία όσο και κατά την υπογραφή της σύμβασης δεν διέθετε τα απαιτούμενα κεφάλαια προκειμένου να καταβάλει το ευτελές ποσό του 1,2 δις και να “παραλάβει” τα αεροδρόμια. Η πρωτοβουλία μας θα δώσει σύντομα όλα τα απαιτούμενα αποδεικτικά στοιχεία που θα επιβεβαιώνουν τους χρόνους με τις αυξήσεις του μετοχικού κεφαλαίου της Fraport Greece. Το ίδιο θα πράξει και με την μία εκ των δύο μητρικών εταιρειών με έδρα την Κύπρo εταιρεία με αρχικό κεφάλαιο 5.000 ευρώ. Αλλά και στο τομέα της επιχειρησιακής ετοιμότητας η Fraport δεν είναι έτοιμη να αναλάβει την “διαχείριση” παρ’ όλο που δηλώνει έτοιμη. Είναι πλέον οριστικό ότι οι Γερμανοί δεν πρόκειται να παραλάβουν ούτε αυτή την φορά». Σύμφωνα, πάντα, με την Ανοιχτή Πρωτοβουλία Πολιτών, «στη πραγματικότητα η Fraport δεν μπορεί να αναλάβει την διαχείριση των αεροδρομίων διότι ακόμα

ΓΙΑ ΤΟ “ΔΑΣΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ”
Νέες πιέσεις ενάντια στην εκχώρηση δεν έχουν επιλυθεί οικονομικής και επιχειρησιακής φύσεως προβλήματα γεγονός που υποδηλώνει την αφερεγγυότητας της. Επισημαίνεται για μία ακόμα φορά ότι την Fraport δεν την χρηματοδοτούν Γερμανικά πιστωτικά ιδρύματα αλλά ελληνικές τράπεζες και τράπεζες στις οποίες συμμετέχει το Ελληνικό δημόσιο». Επιπλέον, καλεί «για μία ακόμα φορά τους βουλευτές των Χανίων και την κυβέρνηση, με αφορμή την τέταρτη αναβολή, να κηρύξουν την Fraport έκπτωτη και να προχωρήσουν στη σύσταση ενός δημόσιου (κρατικού) Ενιαίου Φορέα Διαχείρισης Αερολιμένων με ορθολογικά και μη πελατειακά κριτήρια».

ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
Ο βουλευτής της Ενωσης Κεντρώων Ιωάννης Σαρίδης με την ερώτησή του προς τον υπουργό Οικονομικών γιατην ιδιωτικοποίηση των περιφερειακών αεροδρομίων, μεταξύ άλλων κάνει αναφορά στη στάση «που τήρησε το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ και ο σημερινός Πρωθυπουργός – τότε Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης – κύριος Τσίπρας Αλέξης απέναντι στην εν λόγω ιδιωτικοποίηση με ομιλίες του στο Κοινοβούλιο και δημόσιες δηλώσεις του, αφουγκραζόμενος τους πολίτες της Θεσσαλονίκης, οι οποίοι ακούν τους συμπολίτες μας των Χανίων να εκφράζουν πολύ σοβαρές ανησυχίες για την εν λόγω ιδιωτικοποίηση αλλά ταυτόχρονα διατυπώνουν και κάποιες ενδιαφέρουσες προτάσεις με ικανοποιητική και πειστική επιχειρηματολογία». Παράλληλα ρωτά τον Υπουργό: Σε τι ακριβώς ποσοστό χρηματοδοτούν οι Έλληνες και οι Ευρωπαίοι φορολογούμενοι την επένδυση της ιδιωτικοποίησης των περιφερειακών αεροδρομίων; Πόσο θα κοστίσει στο ελληνικό δημόσιο η υπόθεση της απομάκρυνσης των Αφορολόγητων από τα αεροδρόμια; Με ποιο σκεπτικό απαλλάσσεται από την καταβολή ΕΝΦΙΑ η Fraport; Μπορούν και Ελληνικές επιχειρήσεις να ωφεληθούν κάνοντας χρήση του “σκεπτικού” αυτού;» κ.α..

Η FRAPORT
Στο μεταξύ, την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της, κατά 620 εκατομμύρια ευρώ, ανακοίνωσε στις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες και στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο (ΓΕΜΗ) του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης η Fraport Greece. Μετά την εν λόγω αύξηση, το συνολικό μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας θα ανέρχεται στα 650 εκατομμύρια ευρώ και όλοι οι σχετικοί φόροι έχουν ήδη καταβληθεί στο Δημόσιο. Στην ανακοίνωση της Fraport Greece αναφέρεται πως κατέθεσε στο ΤΑΙΠΕΔ τις συμβάσεις χρηματοδότησης που συνήψε με τις τράπεζες, προκειμένου αυτές να ελεγχθούν και να εγκριθούν από το Ελληνικό Δημόσιο, όπως ακριβώς προβλέπει η σύμβαση παραχώρησης». Η καταβολή προς το ελληνικό Δημόσιο με την παράδοση των αεροδρομίων του εφάπαξ τιμήματος της παραχώρησης (1,234 δισεκατομμύρια ευρώ) και η χρηματοδότηση των επενδύσεων, που θα πραγματοποιήσει η Fraport Greece μέχρι το 2020 σε αερολιμενικές υποδομές και στην ανάπτυξη των αεροδρομίων (πάνω από 330 εκατ. ευρώ) «διασφαλίζονται πλήρως από τα ίδια κεφάλαια και από τις παραπάνω τραπεζικές χρηματοδοτήσεις». Η Fraport Greece, όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, «εν όψει της ανάληψης της διαχείρισης των 14 αεροδρομίων, έχει πραγματοποιήσει όλες τις απαιτούμενες διαδικασίες, που προβλέπει η σύμβαση παραχώρησης για την ομαλή και ασφαλή λειτουργία των αεροδρομίων». Ειδικότερα, η εταιρεία «έχει προχωρήσει ακόμη στις απαραίτητες προσλήψεις του προσωπικού που θα στελεχώσει τα αεροδρόμια και στην εκπαίδευσή του, αλλά και στην εγκατάσταση νέων υποδομών πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών για την αναβάθμιση των λειτουργιών των αεροδρομίων. Παράλληλα, έχουν ολοκληρωθεί οι διαγωνισμοί για την επιλογή των εταιρειών φύλαξης, συντήρησης και καθαρισμού των αεροδρομίων, ενώ η μεγάλη πλειοψηφία των εμπορικών παραχωρήσεων και μισθώσεων έχει ήδη συμφωνηθεί και συμβολαιοποιηθεί. Υπενθυμίζεται, πως πρόσφατα υπογράφηκε η σύμβαση με το ελληνικό Δημόσιο για την παροχή υπηρεσιών πυρασφάλειας στα 14 αεροδρόμια από το Πυροσβεστικό Σώμα. Aνάλογες συμβάσεις έχουν υπογραφεί με το Λιμενικό Σώμα αλλά και τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας».

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα