Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

+Μητροπολίτης Ειρηναίος Γαλανάκης: «Ρήματα Ζωής»

«Όταν πρωτοήρθα εδώ, Χριστιανοί μου, βρήκα κάμποσους ανθρώπους πιστούς. Τώρα που τελειώνει η πορεία μου, σκέφτομαι πόσους αφήνω εγώ σε αυτή την τρικυμισμένη εποχή; Ξέρω ότι πολλοί άνθρωποι έχουν στο μαγαζί των τη φωτογραφία μου. Εγώ θα ήθελα να έχετε το πνεύμα της Ορθοδοξίας, του οποίου και εγώ είμαι ταπεινός διάκονος, Xριστιανοί μου. Η φωτογραφία δεν με πειράζει. Ό,τι θέλετε κάντε τη. Το πνεύμα της Ορθοδοξίας, της Εκκλησίας, αυτό είναι το πνεύμα της σωτηρίας και το επαναλαμβάνω, διορθώστε τη ζωή σας. Όχι μόνο ευημερία. Εγώ δεν είπα να μην έχουμε καλοπέραση ως εκεί που πρέπει, αλλά η ευημερία δεν πρέπει να τρώει τη σωτηρία». Από το βιβλίο «Μητροπολίτης Ειρηναίος Γαλανάκης: Ρήματα Ζωής» (Έκδοση: Ιεράς Μητροπόλεως Κισάμου & Σελίνου. Αρχείο – Επιμέλεια: Αντώνιος Π. Βακάκης, Κίσαμος 2019). Απόσπασμα απ’ την ομιλία του Παππού στην Εορτή του Αγίου Ειρηναίου (Θ. Λειτουργία, 23.8.1993).

«“Eνα σπαθί που κόβει κεφάλια/ δεν το θέλω, Κύριε./ Δώσε μου το σπαθί που κόβεις τις καρδιές./ Την αγάπη δώσε μου την Παντοδύναμη, την Αγία./ Σίγουρο τόξο είναι και ρίχνει τις Σαΐτες Σου/ π’ ανοίγουν όμορφες λαβωματιές”. Κατοχή είχαν κάνει στο μυαλό μου, φτάνοντας στο τέλος των ομιλιών του Μακαριστού Μητροπολίτη Κισσάμου και Σελίνου Ειρηναίου Γαλανάκη, οι παραπάνω τελευταίοι στίχοι απ’ το ποίημα του “Αν ζητούσα ένα σπαθί” (“Απλές Ωδές”, εισαγωγή, επιμέλεια: Σταμάτης Απ. Αποστολάκης, εκδ. “Eρεισμα”, Χανιά 2014). Του έδωσε το σπαθί της παντοδύναμης αγάπης ο Θεός. Το σίγουρο τόξο για να ρίχνει τις σαΐτες Του, “π’ ανοίγουν όμορφες λαβωματιές”. Ευλογημένη η στιγμή που άρχισε ο Αντώνης Βακάκης να μαγνητοφωνεί τις ομιλίες του Παππού και τρισευλογημένη, όταν πήρε την απόφαση να κάνει πολλές απ’ αυτές βιβλίο […] Δεν είναι μικρό πράγμα ένα ακόμα βιβλίο με το όνομα του Παππού στο εξώφυλλο που περιέχει ομιλίες της τελευταίας δωδεκαετίας της ποιμαντορίας του, ιδέα ενός πολύ αγαπημένου μαθητή μου, που έχει και την επιμέλεια». Απ’ τον πρόλογο μου στο περί ου ο λόγος στις σημερινές «Στάσεις» βιβλίο που τελικά παρουσιάστηκε προ ημερών το βράδυ της περασμένης Τετάρτης 2 Αυγούστου στην Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης. Με ωσεί παρόντα τον Παππού, ευλογούντα και αγιάζοντα πάντας ημάς… Και στην παρακείμενη Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Οδηγητρίας Γωνιάς, όπου χοροστατούντος του μητροπολίτη Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικολάου, τελέστηκε η Ιερά Παράκλησις της Θεοτόκου. Και, βέβαια, στην κυρίως εκδήλωση, στην οποία μετά τους χαιρετισμούς μίλησαν ο Μητροπολίτης Μεσογαίας με θέμα «Μεγάλα τα της πίστεως κατορθώματα», με αναφορές στον Παππού, ο επιμελητής της έκδοσης Αντώνης Βακάκης, ο και σε ρόλο συντονιστή γενικός διευθυντής της Ακαδημίας Κωνσταντίνος Ζορμπάς, και βέβαια ο άξιος διάδοχος του Παππού, στον επισκοπικό θρόνο μητροπολίτης κ. Αμφιλόχιος, που συνεχίζει με τον τρόπο που επιτάσσουν οι σημερινοί καιροί το έργο του. Σε μια κατάμεστη στην κυριολεξία αίθουσα και σε μια άκρως κατανυκτική ατμόσφαιρα (φωτό).

+Μητροπολίτης Ειρηναίος Γαλανάκης: Ρήματα Ζωής… «Δεν είναι κρίμα αυτά τα λόγια, αυτές οι σκέψεις, οι γνώσεις, οι παραινέσεις, η αγωνία και εν τέλει η σοφία ενός Ποιμένα με τέτοιο πνευματικό ανάστημα, να μείνουν μόνο μέσα στον χώρο του ναού, που ιερουργούσε και να μη γίνουν κτήμα σε περισσότερους ανθρώπους;» Η έγνοια και ο προβληματισμός του για χρόνια στενού συνεργάτη ως γραμματέα της Μητρόπολης θεολόγου και ιεροψάλτη του Παππού, Αντώνη Βακάκη, που τον οδήγησε σ’ αυτήν την έκδοση – άθλο ενός τόμου 424 σελίδων.. Κατά που είπε, με άκρα σεμνότητα, μεταξύ των άλλων στην αντιφώνησή του…

Και… στα πεταχτά

«Παγκόσμιος πρωταθλητής, κολυμβητής σπουδαίος,/ ο Τσαπατάκης αθλητής, δυναμικός, ακμαίος.// Κι άλλο χρυσό μετάλλιο στον μπέτη του Αντώνη,/ η Κρήτη υπερήφανη πάλι σε καμαρώνει». Και σαν συνέχεια του «πεταχτού» της περασμένης Παρασκευής για το έκτο κατά σειρά χρυσό μετάλλιο του παραολυμπιονίκη μας Αντώνη Τσαπατάκη, οι υπέροχες μαντινάδες της Νεκταρίας Θεοδωρογλάκη…

Και μήνας των πολλών, πάμπολλων, πολιτιστικών εκδηλώσεων ο Αύγουστος… Και μήνας επιστροφής και συνάξεων των «απανταχού» στα πατρογονικά τους. Και μήνας των γάμων και των βαφτίσεων, βεβαίως… Δίχως σχόλια!


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα