Κυριακή, 21 Ιουλίου, 2024

Η μικρούλα Χανιώτισσα Παναγιά των Εισοδίων

«Υπάρχει ένα θέμα εσπερινό, ωραίο πολύ/ για λιτανείες κοριτσιών λευκοντυμένων,/ αγνών παιδιών – στα χέρια να κρατούν/ λαμπάδες και χρυσάνθεμα[…]// Ωραίο θέμα, συγκινητικό,/ που έτσι καθώς πασχίζεις να το γράψεις,/ έρχεται μες στην ερημιά που ζεις και σε χαϊδεύει γλυκιά και γαληνή σαν καλησπέρα της μανούλας σου/ εκείνη η ευωδιά των χρυσάνθεμων/ π’ ανθούνε στα κηπάρια του Νοεμβρίου- / η ευωδιά η παράξενη, που εκπλήσσει τους αγγέλους/ καθώς τους αναγγέλλει μυστικά/ την είσοδο της ταπεινής παρθένου…»

Από το ποίημα του Ματθαίου Μουντέ “Εισόδια” (Πηγή: myriobiblos.gr) «Πέντε χρονών παιδούλα/ κι όμως δεν διστάζει να αφήνει/ μέρα και νύχτα την εικόνα της/ και εν είδει αέρινης πνοής/ να υπερίπταται/ πάνω από την αγαπημένη πόλη,/ που προστάτιδά της ανέλαβε.// Καμιά εντολή του γέροντα πατέρα της,/ κανένα “παρακαλώ” της ηλικιωμένης μάνας της,/ κανένας φόβος από τα “απαγορεύεται” των ιερέων,/ που έχουν την κηδεμονία της,/ τίποτα δεν την εμποδίζει./ Προς μεγάλη απογοήτευση του αγιογράφου της.// Έτοιμη πάντα/ να προστρέχει σε βοήθεια/ όλων που έχουν την ανάγκη της,/ η μικρούλα Παναγία των Εισοδίων”. Το ποίημα του γράφοντος “Η Παναγία των Εισοδίων”. Από την ποιητική συλλογή “Τα χελιδόνια του μοναχού” (Β’ έκδοση, εκδ. “Κοινωφελές” Ίδρυμα “Αγία Σοφία” και “Πυξίδα της Πόλης”, Χανιά 2020). ««Χανιώτισσα μου Παναγιά, προστάτευε την πόλη/ κι εμείς σ’ ανάβουμε κεριά καθημερνή και σκόλη!»

Η μαντινάδα που μου είχε στείλει πριν από 10 χρόνια για τη στήλη “Στα πεταχτά”, που είχα τότε στα “Χανιώτικα νέα” ο αξέχαστος φίλος μου γνωστός καλά καλός μαντιναδολόγος, Ηλίας Σταματάκης. Στην καρδιά της πόλης μας ο καθεδρικός μας ναός, η γνωστή Τριμάρτυρη, το κεντρικό κλίτος της οποίας είναι αφιερωμένο στα Εισόδια της Θεοτόκου. «Της Θεομήτορος ναόν, ω διαβάτα βλέπεις,/ ον τέκνα ωκοδόμησαν πιστά της εκκλησίας/ προσφεύγοντα πτηνά δειλά εν μέσω τρικυμίας/ υπό αυτήν την πτέρυγα της ουρανίας σκέπης», μας λέει το επίγραμμα του ποιητή της “Κρητηίδας” Αντώνη Αντωνιάδη, που βρίσκεται πάνω από την κεντρική είσοδο του ναού. Στενά δεμένη με την ιστορία της πόλης μας η Τριμάρτυρη! Χρόνια πολλά και καλά σ’ όλους τους Χανιώτες και σ’ όλες τις Χανιώτισσες για την Πολιούχο μας, τη μικρούλα Παναγία των Εισοδίων, όπως και σ’ όλους τους κατοίκους των χωριών της Περιφερειακής μας ενότητας που πανηγυρίζουν τα Εισόδια. Και βέβαια σ’ όλες τις εορτάζουσες. Στις Δέσποινες και τις Μαρίες…

Και στα πεταχτά…

 

«Στων Εισοδίων τον ναό πιστός, ιερωμένος, παπάς αλλά και δάσκαλος πολυαγαπημένος.// Άκου χτυπά χαρμόσυνα σήμερο η καμπάνα μας προσκαλεί στην εκκλησιά η στοργική μας μάνα.// Στων Εισοδίων τη γιορτή στην εκκλησία θα μπούμε/ την Παναγιά ευλαβικά όλοι την προσκυνούμε». Τα που μας λέει στις σημερινές της μαντινάδες η Νεκταρία Θεοδωρογλάκη για τη μεγάλη γιορτή της Τριμάρτυρης. Στον για σαράντα και χρόνια ιερατικό προϊστάμενο της παπά Στυλιανό Θεοδωρογλάκη, που έφυγε πέρυσι, παραμονές των Εισοδίων, στο άλλο ημισφαίριο της ζωής, προχθές το ετήσιο μνημόσυνό του, αναφορά στην πρώτη. ««Ενώ η σφαγή στη Γάζα φθάνει κάθε μέρα σε νέα επίπεδα φρίκης, ο κόσμος εξακολουθεί να τελεί υπό το κράτος του σοκ, ενώ τα νοσοκομεία είναι στόχος πυρών, τα πρόωρα νεογνά πεθαίνουν κι ένας ολόκληρος πληθυσμός στερείται τα απαραίτητα μέσα επιβίωσης». Τα που δήλωσε μεταξύ των άλλων ο επικεφαλής της υπηρεσίας ανθρωπιστικών υποθέσεων του ΟΗΕ Μάρτιν Γκριφθς, τις προάλλες, απαιτώντας να σταματήσει το κακό. Φωνή βοώντος στην πλατεία των Μεγάλων Διεθνών Συμφερόντων και η δική του φωνή, όπως και οι άλλες παρόμοιες. «Τι συνήθεια κι αυτή!/ Όποιον δεν μας καταλαβαίνει καλά, τον αγνοούμε./ Ό,τι δεν καταλαβαίνουμε καλά, το καταργούμε». Από το “Ψηφιδωτό” (τρίτη ποιητική σειρά) του Ιάσονα Ευαγγέλου.

 


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα