Σάββατο, 20 Αυγούστου, 2022

Λύση με τη συμβολή της Περιφέρειας Κρήτης για τις απαλλοτριώσεις κατασκευής του φράγματος Λαδούκου

Η Περιφέρεια Κρήτης θα αναλάβει τη χρηματοδότηση προκειμένου να ολοκληρωθούν οι απαλλοτριώσεις περίπου 80 στρεμμάτων, του αντιπλημμυρικού – αγροτικού φράγματος Λαδούκου που βρίσκεται Νότια του Προφήτη Ηλία, σύμφωνα με όσα είπε ο περιφερειάρχης, κ. Σταύρος Αρναουτάκης, στη συνάντηση που είχε με τον αντιδήμαρχο Τεχνικών Έργων του δήμου Ηρακλείου, κ. Χάρη Μαμουλάκη. Σύμφωνα με το σχετικό δελτίο τύπου: “Πρόκειται για ένα αναπτυξιακό έργο, που όπως τονίστηκε, θα ενισχύσει τον πρωτογενή τομέα, αλλά και την οικονομία του τόπου, που σε συνδυασμό με τα υφιστάμενα αλλά και τα υπόλοιπα δρομολογημένα έργα της κατασκευής των δικτύων διανομής μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης.
Ειδικότερα στην συνάντηση στην Περιφέρεια Κρήτης, με την παρουσία και των προέδρων των Τοπικών Κοινοτήτων, Προφήτη Ηλία κ. Νίκου Μαρτιμιανάκη, Κυπαρίσσου κ. Βαγγέλη Δασκαλάκη και Αγίου Σύλλα, κα. Μαρίας Κυπράκη, αλλά και με την συμβολή των στελεχών του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης, κ. Μανόλη Δολαψάκη και Γιώργου Αγαπάκη, έγινε μια ουσιαστική συζήτηση για το θέμα της άρδευσης στην ευρύτερη περιοχή της Δημοτικής Ενότητας Τεμένους και της παράλληλης αντιπλημμυρικής λειτουργίας του φράγματος Λαδούκου, ενώ τονίστηκε η σημασία του για τις περιοχές κατοικίας στο Ηράκλειο που κινδυνεύουν να πλημμυρίσουν και αναπτύσσονται εκατέρωθεν της κοίτης του Γιόφυρου.
Αναφέρθηκε από το στέλεχος της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Ηρακλείου, Δημήτρη Αλμπαντάκη, ότι με βάση τον προγραμματισμό αλλά και τις ευκαιρίες των προγραμμάτων έχουν ήδη δρομολογηθεί τα παρακάτω έργα:

Από πιστώσεις το Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης.
α) Βελτίωση και εκσυγχρονισμός του αρδευτικού δικτύου Αγίου Σύλλα προϋπολογισμού 500.000 ευρώ. Έχει υπογραφεί η σχετική σύμβαση με τον ανάδοχο του έργου και επίκειται η έναρξη των εργασιών.
β) Δίκτυα διανομής δεξαμενής Δ4 αρδευτικού Τεμένους προϋπολογισμού 615.000 ευρώ. Αναμένεται η έγκριση για την δημοπράτηση του πριν από το τέλος του χρόνου.
γ) Δίκτυα διανομής δεξαμενής Δ3 αρδευτικού Τεμένους προϋπολογισμού 615.000 ευρώ. Εδώ αναμένεται ή ένταξη του πριν από το τέλος του χρόνου.

Από Πιστώσεις του ΠΔΕ της Περιφέρειας Κρήτης
α) Ολοκλήρωση του αρδευτικού έργου της Δημοτικής Ενότητας Τεμένους, προϋπολογισμού 1.440.000 ευρώ. Αναμένεται η δημοπράτηση του το πρώτο τρίμηνο του 2015.
β) Κατασκευή Φράγματος Λαδούκου ενδεικτικού προϋπολογισμού 1.500.000 ευρώ, αρμοδιότητας του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης, όπου όπως αναφέρθηκε παραπάνω έχουν διασφαλιστεί και προχωρούν τα θέματα των απαλλοτριώσεων, ενώ αναζητούνται οι πιστώσεις για την κατασκευή του.

« Ένα ακόμη σημαντικό έργο στον τομέα της αγροτικής οικονομίας για την ενδοχώρα της Κρήτης μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης στην περιοχή του Τεμένους του Δήμου Ηρακλείου. Χωρίς την ολοκληρωμένη άρδευση των αγροτικών περιοχών δεν μπορούμε να έχουμε αγροτική ανάπτυξη και ενίσχυση του αγροτικού εισοδήματος», δήλωσε ο Περιφερειάρχης Κρήτης, κ. Σταύρος Αρναουτάκης και πρόσθεσε: «Με δυσκολία και παρά την δύσκολη οικονομική συγκυρία κατορθώσαμε να διασφαλίσουμε τις απαιτούμενες πιστώσεις για να πληρωθούν οι απαλλοτριώσεις εντός του χρόνου ισχύος της απόφασης του Πρωτοδικείου για τον ορισμό της προσωρινής τιμής μονάδος αποζημίωσης των ακινήτων και επικείμενων που λήγει τον Φεβρουάριο του 2015».
Από την πλευρά του ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων του Δήμου Ηρακλείου κ. Χάρης Μαμουλάκης ανέφερε: «Οι υδατικοί πόροι που θα διασφαλιστούν από την κατασκευή του φράγματος Λαδούκου και οι υποδομές για την άρδευση που αναπτύσσονται σταδιακά στην περιοχή του Τεμένους, σε συνδυασμό και με την συμβολή των εναλλακτικών υδατικών πόρων της τριτοβάθμιας επεξεργασίας από την ΔΕΥΑΗ, οδηγούν στο συμπέρασμα ότι οι αγρότες της περιοχής θα μπορούν να αναπτύξουν τις δραστηριότητες τους και να φέρουν στην περιοχή εισοδήματα και ανάπτυξη. Θέλω να ευχαριστήσω τον κύριο Αρναουτάκη για την συνεργασία που είχαμε και στον τομέα αυτό. Το πρώτο βήμα έγινε, στόχος μας είναι να βρούμε και τα χρήματα που απαιτούνται για την κατασκευή του».”


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Εφυγε από τη ζωή ο Γ. Βίγλης

Εφυγε από τη ζωή ένας αγαπητός άνθρωπος που σφράγισε μια ολόκληρη εποχή στη βραδινή διασκέδαση. Ο θάνατος του Γιώργου Βίγλη προκάλεσε θλίψη σε όλους όσοι...

Mια επένδυση… με ιστορία στο Λαφονήσι

Η είδηση της αγοράς της “Ελαφόνησος Α.Ε.” από μια τοπική ξενοδοχειακή επιχείρηση συζητήθηκε έντονα την περασμένη εβδομάδα. Το μεγαλύτερος μέρος της “Ελαφόνησος Α.Ε.” άνηκε σε...

Γερμανός επισκέπτεται 32 χρόνια την Κίσσαμο

Είναι ο Γερμανός που ερωτεύτηκε την Κίσσαμο και αγαπήθηκε από τους ντόπιους, καθώς την επισκέπτεται συνεχώς εδώ και 32χρόνια· πολλές φορές μάλιστα 2 και...

Κρητικά πανηγύρια

Πολλά είναι τα παραδοσιακά κρητικά πανηγύρια που πραγματοποιούνται αυτές τις μέρες στα Χανιά, τραβώντας το ενδιαφέρον ντόπιων και επισκεπτών των Χανίων στην ενδοχώρα του...

Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χανίων: Λευκή Νύχτα για τις Πολυεθνικές, μαύρη για τους εργαζόμενους

Το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων στα Χανιά εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία αντιτίθεται στην επερχόμενη Λευκή Νύχτα του Εμπορικού Συλλόγου, όπου τα καταστήματα στις 30...

Η επίσκεψη του Μάθιου ΜαΚόναχι στην Κρήτη και το άρμεγμα της κατσίκας

Ο χολιγουντιανός σταρ βρέθηκε στην Άρβη μαζί με τη σύζυγο και τα παιδιά του Διακοπές και στην Κρήτη, επέλεξε να κάνει το φετινό καλοκαίρι ο...

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα