Πέμπτη, 29 Σεπτεμβρίου, 2022

K.K.E. για δήμαρχο Χανίων: «Χάρισε χιλιάδες ευρώ χρέη σε μεγάλη εταιρία μπετόν»

Υποκριτική στάση του δημάρχου Χανίων στα αιτήματα για κοινωνική πολιτική διαπιστώνει το Κ.Κ.Ε. Χανίων με τον  γραμματέα της Τομεακής Επιτροπής Χανίων του κόμματος Σπύρο Αγριμμάκης (φωτ. δεξιά) να αποκαλύπτει πως ο κ. Σημανδηράκης «την περίοδο της πανδημίας χάρισε χιλιάδες ευρώ χρέη σε μεγάλη εταιρία μπετόν, ως πληττόμενη επιχείρηση».

Ειδικότερα, μιλώντας σε εκδήλωση του ΚΚΕ στο Καμπάνι Ακρωτηρίου, ο κ. Αγριμάκης αναφέρθηκε στα προβλήματα του Νοσοκομείου Χανίων, σχολιάζοντας πως ««δεν πείθει και η πρωτοβουλία του Δημάρχου Χανίων για το νοσοκομείο, τη στιγμή που το διατυπωμένο αίτημα των συνδικάτων και των φορέων του μαζικού κινήματος για φτηνή στέγη στα Χανιά για αναπληρωτές και νεοδιόριστους εκπαιδευτικούς, υγειονομικούς, για τους φοιτητές, με αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δήμου, συνεχίζει και σκοντάφτει στα δήθεν στενά δημοσιονομικά όρια του Δήμου, όταν μάλιστα την περίοδο της πανδημίας χάρισε χιλιάδες ευρώ χρέη σε μεγάλη εταιρία μπετόν, ως πληττόμενη επιχείρηση».

Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ

Πιο αναλυτικά, αρκετός κόσμος από την περιοχή του Ακρωτηρίου, ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα της οργάνωσης του ΚΚΕ και συμμετείχε στην συγκέντρωση της περασμένης Τετάρτης στο Καμπάνι.

Σχετικό δελτίο Τύπου του Κ.Κ.Ε. αναφέρει αναλυτικά τα εξής:

Την κεντρική ομιλία, πραγματοποίησε ο Σπύρος Αγριμάκης, γραμματέας της Τομεακής Επιτροπής Χανίων του ΚΚΕ. Η ομιλία ξεκίνησε απευθύνοντας κάλεσμα συμπόρευσης με το ΚΚΕ σε κάθε εργαζόμενο που αγωνιά, προβληματίζεται από αυτήν την κατάσταση, τον πνίγουν τα άγχη της καθημερινότητας, τα αδιέξοδα που δημιουργεί η πολιτική που υπηρέτησαν όλες διαχρονικά οι κυβερνήσεις, η πολιτική της καπιταλιστικής ανάπτυξης, της υλοποίησης των κατευθύνσεων της ΕΕ, της πρόσδεσης στο ΝΑΤΟ.

Στη συνέχεια, κάνοντας αναφορά στους διεθνείς ανταγωνισμούς, στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο που μαίνεται στην Ουκρανία και στην εμπλοκή της χώρας σε αυτόν, ο Γραμματέας της ΤΕ Χανίων του ΚΚΕ κάλεσε τον λαό να βγάλει συμπεράσματα από τις ίδιες τις εξελίξεις και την πολιτική όλων διαχρονικά των κυβερνήσεων, που επιδιώκουν να δέσουν χειροπόδαρα τη χώρα στο άρμα του ΝΑΤΟ και των ιμπεριαλιστικών μηχανισμών.

Ιδιαίτερα για τα Χανιά σημείωσε:

«Συνεχώς στα Χανιά κάνουν παρεμβάσεις διάφοροι παράγοντες. Με τους διοικητές της βάσης συναντιούνται διάφοροι αυτοδιοικητικοί, όπως ο Αντιπεριφερειάρχης, ο δήμαρχος. Επιστολή κατέθεσε ο πρόεδρος του ΕΒΕΧ Ροκάκης στην οποία εξήρε τα καλά κρητικά προϊόντα που μπορούν να τροφοδοτήσουν τους ΝΑΤΟικούς. Έφτασαν στο σημείο να μιλάνε για τα καλά του στρατιωτικού τουρισμού, για το πώς θα αναπτυχθεί το χανιώτικο εμπόριο από τις μπίζνες με την Βάση. Αλήθεια αυτό έχει ανάγκη ο εργαζόμενος λαός των Χανίων, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι μικροί και μεσαίοι μαγαζάτορες;

Το ΚΚΕ έχει κάνει συγκεκριμένες προτάσεις στην Βουλή, παλεύει στο κίνημα για να ανακουφιστούν οι μικροί και μεσαίοι ελεύθεροι επαγγελματίες, που βρίσκονται σε τεράστια αδιέξοδα. Όλοι τους μαζί επικαλούνται τα δημοσιονομικά περιθώρια, όταν το ΚΚΕ απαιτεί την ανακούφιση των βιοπαλαιστών αγροτών, των αυτοαπασχολούμενων, των μικρών και μεσαίων επαγγελματοβιοτεχνών. Την ίδια στιγμή τα δημοσιονομικά περιθώρια πάνε περίπατο, όταν πρόκειται να αγοραστεί εξοπλισμός για τις ΝΑΤΟϊκές ανάγκες, όταν είναι να στηριχτούν οι αεροπορικές εταιρείες, μεγάλοι μονοπωλιακοί όμιλοι, οι ξενοδόχοι, οι εφοπλιστές.

Τα «καλά» του στρατιωτικού τουρισμού τα είδαμε το προηγούμενο διάστημα όταν ΝΑΤΟικοί του πληρώματος Τρούμαν μπούκαραν μεθυσμένοι στο δωμάτιο ξενοδοχείου, όπου διέμενε Χανιώτισσα μαθήτρια. (…)Ταυτόχρονα, σχεδιάζεται να επεκτείνουν κι άλλο τις εγκαταστάσεις των Αμερικανών στη βάση τους στη Σούδα, επιτρέποντας τη στάθμευση, διεκπεραίωση και υποστήριξη ακόμα περισσότερων μονάδων και μέσων τους.

Την ίδια στιγμή που προωθούν τέτοια έργα, ανοικτά οι στρατιωτικές βάσεις των ΗΠΑ έχουν στοχοποιηθεί από τους ανταγωνιστές τους την Ρωσία και την Κίνα. Με τον πιο επίσημο τρόπο έχουν προειδοποιήσει ότι οι στρατιωτικές βάσεις που εξυπηρετούν το ΝΑΤΟ στην περιοχή αποτελούν στόχο. Αλήθεια πόσο ακόμα θα προσπαθούν να πείσουν ότι αυτά γίνονται για το καλό του ελληνικού λαού και ότι δήθεν οι σύμμαχοι θα μας προστατεύσουν. Θέλουν τον λαό να ξεχάσει τον ρόλο που έπαιξε το ΝΑΤΟ στην εισβολή και στην κατοχή της Κύπρου, τις δεκάδες επεμβάσεις, τα πραξικοπήματα που έχει οργανώσει σε όλα τα μήκη και πλάτη της Γης».

…….

«Ο πόλεμος που διεξάγεται αυτήν την στιγμή στην Ουκρανία, είναι ένας ιμπεριαλιστικός πόλεμος, ένας ακόμα κρίκος στην ολοένα και αυξανόμενη ένταση για την πρωτοκαθεδρία στο διεθνές ιμπεριαλιστικό σύστημα, που διεξάγεται ανάμεσα στην Κίνα κι τις ΗΠΑ, όπως επιβεβαιώνεται από την αυξανόμενη ένταση στον Ινδοειρηνικό ωκεανό , με τις μετακινήσεις στρατιωτικών δυνάμεων των ΗΠΑ, την επίσκεψη Πελόζι στην Ταϊβάν, το ξεκίνημα στρατιωτικών ασκήσεων της Κίνας στην περιοχή γύρω από την Ταϊβάν.

Το στέλεχος του ΚΚΕ αναφερόμενος τις εγχώριες εξελίξεις τόνισε:

«Όλες αυτές οι επικίνδυνες εξελίξεις πρέπει να σημάνουν συναγερμό στον λαό μας. Τώρα είναι η ώρα να εναντιωθεί ακόμα πιο αποφασιστικά στην σύγχρονη Μεγάλη Ιδέα της αστικής τάξης της χώρας. Ο στρατηγικός στόχος είναι η ολοένα και μεγαλύτερη πρόσδεση της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς και ταυτόχρονα η υλοποίηση του οράματος της λεγόμενης «πράσινης» μετάβασης της ΕΕ, της απορρόφησης των δις ευρώ του λεγόμενου Ταμείου Ανάκαμψης που θα συνοδευτεί από νέες θυσίες για τον λαό μας, με στόχο να χρηματοδοτηθεί η ατμομηχανή της καπιταλιστικής ανάπτυξης.

. Η πολιτική τους φαίνεται στους λογαριασμούς του ρεύματος που ήδη πληρώνει ο λαός μας. Από τις κυρώσεις στην Ρωσία μπορεί να εκτινάσσεται το κόστος και να αποτυπώνεται στον λογαριασμό του ρεύματος, αλλά από αυτήν την διαδικασία κερδίζουν οι Έλληνες εφοπλιστές, που έχουν προσαρμόσει τον στόλο τους, για την μεταφορά του LNG από τις ΗΠΑ. Αυτά είναι τα αποτελέσματα του κλεισίματος των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, της απελευθέρωσης της ενέργειας, στην πολιτική του ο ρυπαίνων πληρώνει της ΕΕ, του χαρατσιού των ΑΠΕ που μετακυλύει το κόστος στους λογαριασμούς των καταναλωτών. Αυτά είναι τα αποτελέσματα της πολιτικής της απελευθέρωσης της Ενέργειας που ψήφισε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και βλέπουμε τώρα σαν αποτέλεσμα οι πάροχοι να ανακοινώνουν αύξηση στην τιμή της Κιλοβατώρας στα 50 λεπτά.

Μπροστά σε αυτήν την κατάσταση η λύση βρίσκεται στο δυνάμωμα του ΚΚΕ.

Το σύνθημα ΚΚΕ, ασπίδα προστασίας για το σήμερα, ελπίδα για το αύριο, είναι αυτό που πρέπει να κυριαρχήσει σε κάθε τόπο δουλειάς, σε κάθε γειτονιά και χωριό. Ειδικά όσο θα δυναμώνουν τα διλήμματα , θα καλείται ο λαός μας να ανανεώσει την εμπιστοσύνη του σε κάποιο από τα αστικά κόμματα που συνέβαλαν στο να φτάσουμε εδώ που φτάσαμε».

Τί θα κριθεί το επόμενο διάστημα;

«Κατά την γνώμη μας κρίνεται το κατά πόσο ο λαός μας θα στήσει την δική του λαϊκή αντιπολίτευση. Στην Βουλή, στους θεσμούς της Τοπικής διοίκησης, στα συνδικάτα, παντού. (…) Ήδη μιλάνε για την ανάγκη ευρύτερων συνεργασιών, ο Ανδρουλάκης για νέα σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση, ο Τσίπρας ακόμα και για μεγάλο συνασπισμό σε περίπτωση εθνικού κινδύνου. Είναι τα ίδια κόμματα που το προηγούμενο διάστημα ψήφισαν κατά 75% το ΠΑΣΟΚ αυτά που έφερε η Ν.Δ στην Βουλή και κατά 50% ο ΣΥΡΙΖΑ».

Ο Σπ. Αγριμάκης έκανε λόγο και για το κατέβασμα των στελεχών της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ στα Χανιά, αλλά και τις παρεμβάσεις των στελεχών της Τοπικής Διοίκησης. Ανέδειξε το υποκριτικό ενδιαφέρον τους για τα προβλήματα του τόπου, για τα οποία έχουν ακέραιη την ευθύνη. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα των παρεμβάσεων για το νοσοκομείο Χανίων, το οποίο στενάζει από την κυβερνητική πολιτική της υποστελέχωσης και της υποχρηματοδότησης, που οδηγούν σήμερα σε συγχωνεύσεις κλινικών, παραιτήσεις γιατρών, κ.ά.

Είναι υποκριτικό όμως, από την άλλη, το ενδιαφέρον του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι οι ίδιοι που την περίοδο της πανδημίας, ενώ το ΕΣΥ βρισκόταν σε όρια κατάρρευσης, χτυπιόταν τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων, όταν οι κομμουνιστές έριχναν το σύνθημα «Τα καλυμμένα στόματα έχουν φωνή!», μιλούσαν για υπουργούς Υγείας κοινής αποδοχής.

Το στέλεχος του ΚΚΕ θύμισε επίσης τα έργα και τις ημέρες της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, που διατήρησε και εφάρμοσε κατά γράμμα τη στρατηγική του κεφαλαίου και της ΕΕ για τη λειτουργία των νοσοκομείων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, διατήρησε και εφάρμοσε για πρώτη φορά πιλοτικά το 2018 σε 18 νοσοκομεία τον νόμο της συγκυβέρνησης ΝΔ – ΠΑΣΟΚ του 2014 για αλλαγή του τρόπου χρηματοδότησης των νοσοκομείων με βάση την ικανότητα προσέλκυσης πελατών και την επίτευξη οικονομικής αποδοτικότητας, για τη στήριξη της πολιτικής των ΣΔΙΤ, με χαρακτηριστικό το παράδειγμα του νοσοκομείου της Σαντορίνης, τη μείωση των δαπανών για την Υγεία, αλλά και το χτύπημα στα εργασιακά δικαιώματα των υγειονομικών και το τσάκισμα των μισθών τους.

Αντίστοιχα, όπως ανέφερε ο Σπ. Αγριμάκης, δεν πείθει και η πρωτοβουλία του Δημάρχου Χανίων για το νοσοκομείο, τη στιγμή που το διατυπωμένο αίτημα των συνδικάτων και των φορέων του μαζικού κινήματος για φτηνή στέγη στα Χανιά για αναπληρωτές και νεοδιόριστους εκπαιδευτικούς, υγειονομικούς, για τους φοιτητές, με αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δήμου, συνεχίζει και σκοντάφτει στα δήθεν στενά δημοσιονομικά όρια του Δήμου, όταν μάλιστα την περίοδο της πανδημίας χάρισε χιλιάδες ευρώ χρέη σε μεγάλη εταιρία μπετόν, ως πληττόμενη επιχείρηση.

Αναφέρθηκε επίσης και στις υποσχέσεις του κ. Ανδρουλάκη για κοινωνική δικαιοσύνη και ισοτιμία, αναδεικνύοντας την πολιτική που οι ίδιοι εφάρμοσαν ως κυβέρνηση (ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ), κατακρεουργώντας μισθούς, τσακίζοντας το εισόδημα των εργαζομένων κατά 45% και σήμερα ακόμα, χαρακτηρίζοντας τον ΕΝΦΙΑ «τον πιο δίκαιο φόρο».

Ενώ σε σχέση με τους νόμους για την κοινωνική ασφάλιση είπε: «Σοσιαλδημοκρατική ήταν η κυβέρνηση που αποπειράθηκε να τα φέρει αυτά με τον Γιαννίτση και τα πήρε πίσω από την θυελλώδη αντίδραση των εργαζομένων. Σοσιαλδημοκρατική ήταν η κυβέρνηση με τον Κατρούγκλαλο που τα ψήφισε.

Η λίστα που μπορούμε να αναφέρουμε είναι ατελείωτη για τα έργα και τις ημέρες τους!

Αυτό που πρέπει να αναλογιστεί ο λαός μας είναι πότε ανάσανε πραγματικά! Ανάσανε όταν συμπορεύτηκε με τους Κομμουνιστές. Ανάσανε όταν απέρριψε την λογική του μικρότερου κακού που πάντα έβγαινε σε μεγαλύτερο.(…) Όπως έγινε στην efood, την cosco, τη ΛΑΡΚΟ, τα πετρέλαια και τα λιπάσματα Καβάλας, στους οικοδόμους». Παραδείγματα που όπως είπε δείχνουν τις δυνατότητες της οργανωμένης πάλης και που είχαν σταθερό σύμμαχο και συμπαραστάτη το ΚΚΕ.

Στη συνέχεια το στέλεχος του Κόμματος, για τις παρεμβάσεις του ΚΚΕ στη Βουλή σημείωσε: «Μόνο για τον Νομό Χανίων το ΚΚΕ έχει κάνει δεκάδες παρεμβάσεις σε όλη την κοινοβουλευτική θητεία. Για το Νοσοκομείο, για την ενίσχυση της ΠΦΥ, για την Παιδεία, για περιβαλλοντικά ζητήματα και επενδύσεις που γίνονται εις βάρος του περιβάλλοντος, για την αποκατάσταση ιστορικών μνημείων όπως το Φρούριο Ιτζεδίν που ρημάζει, για την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζόμενων, για να μπλοκαριστεί η απόλυση εργαζόμενης στα ξενοδοχεία, όπου πέρυσι απολύθηκε γιατί ζήτησε να δουλεύει με βάση την ΚΣΣΕ.

Αυτά τα έκανε το ΚΚΕ με ένα βουλευτή στην Κρήτη. Ας αναρωτηθεί κανείς, θα ήταν διαφορετική η κατάσταση αν είχε παραπάνω βουλευτές;»

Ενώ έκλεισε την ομιλία του με τα εξής:

«Συνεπώς, η αντίσταση του λαού μας περνάει από παντού. Ενίσχυση του ΚΚΕ παντού το επόμενο διάστημα, ταυτόχρονα όμως θέλει και ένταση της οργάνωσης της ε.τ. Τώρα πρέπει όλο και περισσότεροι να οργανωθούν στα συνδικάτα, στους Αγροτικούς Συλλόγους, να δυναμώσει το κίνημα ενάντια στις βάσεις και στην εμπλοκή της χώρας μας. Τώρα σε κάθε γειτονιά δεν πρέπει να αφήσουμε να κοπεί κανένα ρεύμα σε εργατικό λαϊκό σπίτι, να οργανώσουμε την αλληλεγγύη, την πάλη για τα εργασιακά δικαιώματα, για ΚΣΣΕ με αυξήσεις, για την δωρεάν πρόσβαση στην Υγεία, την Παιδεία, για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών της εργατικής-λαϊκής οικογένειας.

Με ισχυρό ΚΚΕ μπορεί να ανοίξει ο δρόμος για την πραγματική λύση που είναι η εργατική εξουσία, ο σοσιαλισμός. Σε αυτήν την κυβέρνηση θα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο το ΚΚΕ!».

.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

1 Comment

  1. Γιατί γράφετε γιά…..?δήθεν στενά οικονομικά όρια του Δήμου….;
    Μιά χώρα που χρωστά 500 δισεκατομμύρια έχει οικονομικά περιθώρια;;
    Βέβαια να αξιοποιούνται σωστά και να πιάνουν τόπο, προφανώς συμφωνώ μαζί σας!

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα