Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024

Ιδρυση δικτύου για την αναγέννηση της καλλιέργειας της χαρουπιάς

Το χαρούπι, η άλλοτε σοκολάτα της κατοχής, έχει μέλλον στην Ελλάδα και στην Μεσόγειο.

Αυτό τόνισαν Έλληνες και ξένοι επιστήμονες, αλλά και θεσμικοί εκπρόσωποι, καλλιεργητές, στη συνάντηση τους στην Κρήτη στο 1ο Μεσογειακό συνέδριο «Αναγέννηση καλλιέργειας της χαρουπιάς στην Μεσόγειο». Παράλληλα οι σύνεδροι από την Ελλάδα και τις χώρες της Μεσογείου αποφάσισαν, σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση της Περιφέρειας Κρήτης,  στην συνάντηση τους στην Κρήτη, την ίδρυση Μεσογειακού Δικτύου Ιδρυμάτων, Οργανισμών και Θεσμών το οποίο αφενός θα ασχοληθεί με την επιστημονική έρευνα για το χαρούπι, τα προϊόντα του και αφ’ ετέρου θα προωθήσει προτάσεις και δράσεις με κοινωνικό αντίκτυπο όπως η ανάδειξη του πολιτιστικού και τουριστικού δυναμικού της καλλιέργειας της χαρουπιάς και η επίτευξη προστιθέμενης αξίας στις αγροτικές δραστηριότητες των τοπικών πληθυσμών.

Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση «το 1ο Μεσογειακό Επιστημονικό Συνέδριο με θέμα «Η Αναγέννηση της Καλλιέργειας της Χαρουπιάς στη Μεσόγειο» πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στο Ηράκλειο και στο Χαρουπόμυλο Πανόρμου, στις 19-21 Απριλίου 2019. Διοργανώθηκε από την Πολιτιστική Εταιρεία Πανόρμου «Επιμενίδης» και το Πανεπιστήμιο Κρήτης (Τμήμα Χημείας) και συνδιοργανώθηκε με την Π.Ε.Δ. Κρήτης και την Περιφέρεια Κρήτης, σε συνεργασία με τον ΕΛΓΟ Δήμητρα και με τη στήριξη του Δήμου Ηρακλείου. Το Συνέδριο ήταν υπό την αιγίδα των Υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων καθώς και υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού.
Στο συνέδριο συμμετείχαν διακεκριμένοι επιστήμονες από την Ελλάδα και από άλλες χώρες της Μεσογείου, που έθεσαν το θέμα της καλλιέργειας της Χαρουπιάς και της εκμετάλλευσης των προϊόντων της με διαφορετικές προσεγγίσεις και θεματολογίες, όπως η «Βιολογική δραστικότητα της Χαρουπιάς και των Προϊόντων Χαρουπιού» και «Ο αντίκτυπος της καλλιέργειας χαρουπιού στις τοπικές κοινωνίες».
Χαιρετισμό έστειλε η Μαρία Βλαζάκη, γενική γραμματέας του Υπ. Πολιτισμού ενώ ουσιαστικές παρεμβάσεις έγιναν και από τον εκπρόσωπο της Περιφέρειας Αντιπεριφερειάρχη Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης & Απασχόλησης Γιάννη Παρασύρη, τον Δήμαρχο Ηρακλείου-Πρόεδρο ΠΕΔ Κρήτης Βασίλη Λαμπρινό, την Κορίνα Μηλιαράκη, Πρόεδρο της Πολιτιστικής Εταιρείας Πανόρμου «Επιμενίδης», τους καθηγητές Πανεπιστημίου Κρήτης Χάρη Κατερινόπουλο και Σταυρούλα Τσινόρεμα, τον ομότιμο καθηγητή Μωυσή Μυλωνά και την εκπρόσωπο του Ελληνικού Γεωργικού οργανισμού “ΔΗΜΗΤΡΑ”, Τζατζάνη Θηρεσία-Τερέζα. Παρέμβαση στην έναρξη του συνεδρίου έγινε από τον Ευρωβουλευτή Στέλιο Κούλογλου, ο οποίος ανέφερε ότι θα κάνει γνωστό το θέμα στο Ευρωκοινοβούλιο, όπως και με συνεργασία προώθησης πολιτιστικών δράσεων στις Βρυξέλες των προϊόντων χαρουπιού. Επίσης στο συνέδριο αναφέρθηκε πως ο Χαρουπόμυλος στο Πάνορμο, είναι πηγή έμπνευσης για την ενασχόληση και τις πρωτοβουλίες της Πολιτιστικής Εταιρείας Πανόρμου με στόχο την αναγέννηση της χαρουπιάς στην Μεσόγειο, ενώ είναι το μοναδικό «βιομηχανικό μνημείο» της Κρήτης που θυμίζει τις δόξες της παλιάς εποχής του χαρουπιού»


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

1 Comment

  1. Such an overlooked product , my homemade carob ice cream is the tastiest , I never see this in the shops , only the kaimaki icecream , and Mastica also deserves promotion too . My Greek friends tell me fermented carob produces an unique raki . I see on TV , now only one place on Cyprus still makes the handmade sweets from the boiled carob juice , that could be promoted here in Kriti . Just some thoughts on the overlooked value of local products.

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα