Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Φρένο στην ενδοοικογενειακή βία

» Η αστυνόμος Α’ Ελένη Παπαθανασίου μιλά στα “Χ.ν” για τους στόχους της νέας καμπάνιας ενημέρωσης

Με κεντρικό σύνθημα “Εχεις φωνή – Είμαστε Δίπλα σου, Μένουμε Ασφαλείς – Δε μένουμε σιωπηλοί” η Ελληνική Αστυνομία συνεχίζει την εκστρατεία ενημέρωσης για την ενδοοικογενειακή βία και την σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων που ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2019. Σκοπός της εκστρατείας είναι, είτε όσοι είναι θύματα κακοποίησης, είτε όσοι αντιλαμβάνονται περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας να εμπιστευτούν τους μηχανισμούς της ΕΛ.ΑΣ. και να ζητήσουν βοήθεια.
Μιλώντας στα “Χ.ν.” η αστυνόμος Α’, προϊσταμένη του Γραφείου Ενημέρωσης Δημοσιογράφων Αστυνομικών Υπηρεσιών Κρήτης κα Ελένη Παπαθανασίου επισημαίνει πως «η σιωπή δεν είναι λύση».

• Τι χαρακτηρίζεται ως ενδοοικογενειακή βία;
Οποιαδήποτε μορφή βίας σωματικής ή ψυχολογικής που πραγματοποιείται στο οικογενειακό περιβάλλον, χαρακτηρίζεται ως ενδοοικογενειακή βία, δεν έχει φύλο ούτε ηλικία. Κάθε πρόσωπο που είναι αποδέκτης τέτοιων περιστατικών, πρέπει άμεσα να καταγγέλλει αυτό που συμβαίνει.

• Πότε και με ποιο τρόπο μπορούμε ως “τρίτοι” να παρέμβουμε εφόσον αντιληφθούμε περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας;
Οποιοσδήποτε (εκπαιδευτικός, συγγενής, γείτονας, φίλος) εφόσον πέσει στην αντίληψη του ότι κάποιο άτομο υπέστη ενδοοικογενειακή κακοποίηση, μπορεί άμεσα να το καταγγείλει και να απευθυνθεί στις Αστυνομικές Αρχές.
Είμαστε εκεί για να ακούσουμε· είτε η βία είναι λεκτική, είτε ψυχολογική, είτε συναισθηματική, είτε σεξουαλική, οποιαδήποτε κακοποίηση συμβαίνει σε γυναίκα, οποιαδήποτε κακοποίηση συμβαίνει στο οικογενειακό περιβάλλον και οποιαδήποτε κακοποίηση δέχεται παιδί.
Για το σκοπό αυτό, στις έδρες των Γενικών Περιφερειακών Αστυνομικών Διευθύνσεων σε όλη την Επικράτεια, έχουν ιδρυθεί γραφεία τα οποία είναι αρμόδια για την ενδοοικογενειακή βία. Στις Διευθύνσεις της Αστυνομίας των νομών της Κρήτης λειτουργούν Γραφεία Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής βίας, όπως επίσης και Γραφεία Προστασίας Ανηλίκων στις Υποδιευθύνσεις Ασφαλείας των νομών τα οποία έχουν στελεχωθεί με εκπαιδευμένους και έμπειρους αστυνομικούς.
Επιπλέον, συνεργαζόμαστε με αρμόδιους φορείς, συλλόγους και υπηρεσίες, ώστε να παρέχονται οι ανάλογες κατευθύνσεις και πληροφορίες για οποίο πρόσωπο έχει υποστεί ενδοοικογενειακή βία προκειμένου να αναζητηθούν οι κατάλληλες δομές στέγασης, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη καθώς και ψυχοκοινωνική και νομική υποστήριξη.

• Πιστεύετε ότι πλέον γίνονται πιο εύκολα καταγγελίες;
Από την πλευρά της Ελληνικής Αστυνομίας, καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε περιστατικά όπως η ενδοοικογενειακή βία και η σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων, ακόμα και θέματα που αφορούν τις παραβατικές συμπεριφορές σε βάρος ανηλίκων στο διαδίκτυο, να καταγγέλλονται και να δίδεται η στήριξη και η βοήθεια που απαιτείται.
Τα άτομα που δέχονται οποιαδήποτε μορφή βίας είτε ψυχολογική, είτε συναισθηματική, είτε σεξουαλική πρέπει να απευθύνονται στις αρμόδιες Υπηρεσίες για να τους δοθούν οι απαραίτητες οδηγίες- κατευθύνσεις αλλά και η κατάλληλη βοήθεια. Η σιωπή δεν είναι λύση. Άλλωστε και η εκστρατεία ενημέρωσης που έχει αρχίσει από το προηγούμενο Νοέμβριο έχει αυτό το σκοπό. Να ενημερωθεί ο κόσμος και οι πολίτες αλλά και αυτοί που δέχονται τη βία, ώστε να γνωρίζουν τι μπορούν να κάνουν και που μπορούν να απευθυνθούν σε περίπτωση που πέσει στην αντίληψη τους κάποιο περιστατικό ή σε περίπτωση που δέχονται βία.

• Οσον αφορά τη σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων;
Στο πλαίσιο της ενημερωτικής εκστρατείας, δίδεται επιπλέον βαρύτητα στην προστασία των ανηλίκων, για την αποτροπή κακοποιητικών συμπεριφορών σε βάρος τους, είτε αφορούν τη σεξουαλική κακοποίηση, είτε αφορά τη διαδικτυακή ασχολία τους η οποία ενδέχεται να ελλοχεύει κινδύνους. Σκοπός μας είναι να προλάβουμε οποιαδήποτε μορφή κακοποίησης, μαθαίνοντας στα παιδιά να αναγνωρίζουν τους κινδύνους και τις συμπεριφορές των ενηλίκων, που μπορεί να οδηγήσουν στη σεξουαλική ή την διαδικτυακή τους κακοποίηση. Παράλληλα, στόχος μας είναι να ενημερωθούν οι γονείς ώστε να παρατηρούν τυχόν αλλαγές στη συμπεριφορά των παιδιών τους και να είναι ενημερωμένοι για τις διαδικτυακές κινήσεις τους, όπως ακριβώς συμβαίνει με την πραγματική τους ζωή. Το ότι ο κίνδυνος στο διαδίκτυο δεν είναι ορατός δε σημαίνει ότι είναι ανύπαρκτος. Οποιαδήποτε μορφή κακοποίησης που αντιληφθεί είτε ο γονέας είτε άλλο πρόσωπο οφείλει να το αναφέρει και να ενημερώσει άμεσα τις Αστυνομικές Αρχές.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα