Τετάρτη, 30 Νοεμβρίου, 2022

Αισιοδοξία για την ανακεφαλαιοποίηση

Την αισιοδοξία του ότι η διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης θα στεφθεί με επιτυχία καλύπτοντας το ποσό των 18,2 εκατομμυρίων ευρώ που είναι αναγκαίο, εξέφρασε ο πρόεδρος της Τράπεζας Χανίων Μιχάλης Μαρακάκης μια ημέρα μετά την Eκτακτη Γενική Συνέλευση που άναψε το πράσινο φως για την αλλαγή του καταστατικού και την έναρξη της διαδικασίας Αύξησης του Μετοχικού Κεφαλαίου (Α.Μ.Κ.).
Παράλληλα, ο κ. Μαρακάκης θέλησε να καθησυχάσει τους μετόχους που διαμαρτυρήθηκαν κατά τη διάρκεια της προχθεσινής συνέλευσης για τη μείωση της ονομαστικής αξίας των μετοχών, λέγοντας, μεταξύ άλλων, ότι από τη διαδικασία της Α.Μ.Κ. δεν πρόκειται να θιγεί η περιουσία των μετόχων.
Ειδικότερα, ο κ. Μαρακάκης μιλώντας για τη διαδικασία της Α.Μ.Κ. που ξεκίνησε χθες και θα ολοκληρωθεί στις 10 Δεκεμβρίου επεσήμανε ότι ήδη έχει εκδηλωθεί έντονο ενδιαφέρον από μεγάλους θεσμικούς επενδυτές και μεγαλοεπενδυτές τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό. «Υπάρχουν σοβαροί επενδυτές με τους οποίους συζητάμε και οι οποίοι ενδιαφέρονται», σχολίασε ο κ. Μαρακάκης χωρίς πάντως να αποκαλύψει περισσότερες λεπτομέρειες.
Ερωτηθείς αν μεταξύ των επενδυτών που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον είναι και το Γερμανικό Ταμιευτήριο, για το οποίο έγινε αναφορά κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης, σημείωσε ότι για τη συγκεκριμένη περίπτωση δεν υπάρχουν τα αναγκαία χρονικά περιθώρια και το πιθανότερο είναι να εκφραστεί ίσως κάποιο ενδιαφέρον σε δεύτερη φάση.
Για τη μείωση της ονομαστικής αξίας των μετοχών ο κ. Μαρακάκης διευκρίνισε ότι η τιμή έπεσε από 12 ευρώ σε 3 κι όχι από 35 ευρώ σε 3, όπως αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης.
«Η μείωση αυτή είναι επιβεβλημένη ουσιαστικά από τον νέο νόμο για να υπάρχει δυνατότητα συμμετοχής θεσμικών επενδυτών και ειδικότερα του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (Τ.Χ.Σ.).
Κι αυτό γιατί οι θεσμικοί επενδυτές και το Τ.Χ.Σ. δεν πρόκειται να μπουν στην Α.Μ.Κ. αν η τιμή δεν είναι μικρότερη από τη λογιστική αξία της μετοχής (που για την Τράπεζα Χανίων προσδιορίζεται αυτή τη στιγμή στα 6 ευρώ).
Παράλληλα, δεν μπορεί καμία τράπεζα να κάνει Α.Μ.Κ. κάτω από την ονομαστική αξία που ήταν για την Τράπεζα Χανίων 12 ευρώ. Αρα ήταν επιβεβλημένο να μειώσουμε την ονομαστική αξία από 12 σε 3 ευρώ για να διαμορφωθεί μια ενδιάμεση τιμή 3 έως 6 ευρώ που μπορεί να μπει ένας θεσμικός επενδυτής», τόνισε σχετικά.
Υπογράμμισε πάντως ότι αυτή η αλλαγή δεν επηρεάζει ουσιαστικά την περιουσία των μετόχων και πως το μετοχικό κεφάλαιο παραμένει αμετάβλητο.
Σημείωσε δε ότι η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης που είχε ξεκινήσει το καλοκαίρι με τιμή μετοχής 35 ευρώ σταμάτησε απότομα λόγω της αλλαγής του νομικού πλαισίου το οποίο επέφερε και όλες τις άλλες αλλαγές που ακολούθησαν στο καταστατικό και τη διαδικασία Α.Μ.Κ.
Τέλος, ο κ. Μαρακάκης επιβεβαίωσε ότι όπως έγραψαν τα “Χ.Ν.” υπήρξε επιστολή από τον Αρτέμη Σώρρα προς την Τράπεζα Χανίων, στην οποία εκφράζει τη βούλησή του να συμμετάσχει στην Α.Μ.Κ., ωστόσο, ο πρόεδρος της Τράπεζας δεν θέλησε να κάνει οποιοδήποτε περαιτέρω σχόλιο.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

5 Comments

  1. […] Ειδικότερα, ο κ. Μαρακάκης μιλώντας για τη διαδικασία της Α.Μ.Κ. που ξεκίνησε χθες και θα ολοκληρωθεί στις 10 Δεκεμβρίου επεσήμανε ότι ήδη έχει εκδηλωθεί έντονο ενδιαφέρον από μεγάλους θεσμικούς επενδυτές και μεγαλοεπενδυτές τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό. «Υπάρχουν σοβαροί επενδυτές με τους οποίους συζητάμε και οι οποίοι ενδιαφέρονται», σχολίασε ο κ. Μαρακάκης χωρίς πάντως να αποκαλύψει περισσότερες λεπτομέρειες… Για τη μείωση της ονομαστικής αξίας των μετοχών ο κ. Μαρακάκης διευκρίνισε ότι η τιμή έπεσε από 12 ευρώ σε 3 κι όχι από 35 ευρώ σε 3, όπως αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης.«Η μείωση αυτή είναι επιβεβλημένη ουσιαστικά από τον νέο νόμο για να υπάρχει δυνατότητα συμμετοχής θεσμικών επενδυτών και ειδικότερα του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (Τ.Χ.Σ.).Κι αυτό γιατί οι θεσμικοί επενδυτές και το Τ.Χ.Σ. δεν πρόκειται να μπουν στην Α.Μ.Κ. αν η τιμή δεν είναι μικρότερη από τη λογιστική αξία της μετοχής (που για την Τράπεζα Χανίων προσδιορίζεται αυτή τη στιγμή στα 6 ευρώ).Παράλληλα, δεν μπορεί καμία τράπεζα να κάνει Α.Μ.Κ. κάτω από την ονομαστική αξία που ήταν για την Τράπεζα Χανίων 12 ευρώ. Αρα ήταν επιβεβλημένο να μειώσουμε την ονομαστική αξία από 12 σε 3 ευρώ για να διαμορφωθεί μια ενδιάμεση τιμή 3 έως 6 ευρώ που μπορεί να μπει ένας θεσμικός επενδυτής», τόνισε σχετικά.Υπογράμμισε πάντως ότι αυτή η αλλαγή δεν επηρεάζει ουσιαστικά την περιουσία των μετόχων και πως το μετοχικό κεφάλαιο παραμένει αμετάβλητο.Σημείωσε δε ότι η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης που είχε ξεκινήσει το καλοκαίρι με τιμή μετοχής 35 ευρώ σταμάτησε απότομα λόγω της αλλαγής του νομικού πλαισίου το οποίο επέφερε και όλες τις άλλες αλλαγές που ακολούθησαν στο καταστατικό και τη διαδικασία Α.Μ.Κ. … http://www.haniotika-nea.gr/esiodoxia-gia-tin-anakefaleopiisi/ ] […]

  2. ΕΝΑ ΜΟΝΟ ΕΧΩ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΣΩ….. ”ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΜΑΣ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ””” ΑΣΤΕΙΟ Ε;;;;;;;;;;; ΕΓΩ ΘΑ ΕΛΕΓΑ ”ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΜΑΣ ΤΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΤΩΝ ΑΠΛΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΗΚΑΝ ΤΙΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΕΣ ΤΟΥΣ”””

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα