Πέμπτη, 23 Μαΐου, 2024

Eργα στην εθνική οδό

Τέλος στη διαμάχη και τις προσφυγές των ενδιαφερομένων εταιρειών και συμπράξεων για το έργο αναβάθμισης και βελτίωσης του οδικού τμήματος Πάνορμο – Εξάντης του Βόρειου Οδικού Aξονα Κρήτης (Β.Ο.Α.Κ.) στο Ρέθυμνο, φαίνεται ότι έδωσε το Υπουργείο Υποδομών. Σύμφωνα με δημοσίευμα του Capital.gr, μετά από απόφαση του Υπουργείου το έργο αναλαμβάνει η κοινοπραξία εταιρειών Αθωνική Τεχνική – Γ.

Πετρής Ανώνυμη Τεχνική Εταιρεία, ενώ μέσα στο επόμενο διάστημα πρόκειται να υπογραφεί η σύμβαση του αναδόχου σχήματος με τον Οργανισμό Ανάπτυξης Κρήτης (Ο.Α.Κ.). Στο ρεπορτάζ σημειώνεται, μεταξύ άλλων, ότι για το συγκεκριμένο έργο, προϋπολογισμού 62,5 εκατ. ευρώ, δόθηκε σκληρή μάχη μέσω προσφυγών από δύο άλλα ενδιαφερόμενα σχήματα που συμμετείχαν στον διαγωνισμό. Ειδικότερα, η Intrakat υπέβαλε ένσταση κατά του πρακτικού της επιτροπής διαγωνισμού βάσει του οποίου έγιναν δεκτές οι προσφορές των κοινοπραξιών Γ. Πετρής Ανώνυμη Τεχνική Εταιρεία – Αθωνική Τεχνική και Δομική Κρήτης – Εκτερ – Ερέτβο (1η και 2η μειοδότρια, αντίστοιχα). Ταυτόχρονα, η Δομική Κρήτης-Εκτερ – Ερέτβο ζητούσε τον αποκλεισμό της Πετρής – Αθωνική Τεχνική, θεωρώντας ότι έχει υπάρξει σειρά παρατυπιών. Ωστόσο, η επιτροπή διαγωνισμού του Υπουργείου Υποδομών απέρριψε τις δύο προσφυγές και κατακύρωσε το έργο στις εταιρείες Πετρής και Αθωνική Τεχνική που προσέφεραν έκπτωση 35,55%.

Την ανακατασκευή του τμήματος Πάνορμος – Εξάντης του Β.Ο.Α.Κ. διεκδίκησαν -εκτός από τα προαναφερόμενα σχήματα- οι κοινοπραξίες Τοξότης Α.Ε. – Ομάδα Κατασκευών Α.Ε., ΣΧΣ ΑΤΤΕ – ΕΡΓΩ ΑΤΕ, Τεχνική εταιρεία Χριστόφορος – Δ. Κωνσταντινίδης – Αρχικόν και οι εταιρείες Πόρτο Καρράς Α.Ε., Ακτωρ, ΤΕΡΝΑ και J&P Αβαξ.

ΠΡΟΒΛΕΠΟΜΕΝΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Ερωτηθείς για τη συγκεκριμένη εξέλιξη ο διευθύνων σύμβουλος του Ο.Α.Κ. Λευτέρης Κοπάσης δήλωσε ότι ο Οργανισμός «δεν έχει ενημερωθεί ακόμα επίσημα απ’ το Υπουργείο». Πάντως, όπως εξήγησε, η πρωτοβουλία αυτή του Υπουργείου δεν ανατρέπει τον υφιστάμενο σχεδιασμό: «Ο,τι ήταν έτοιμο προς προκήρυξη όπως ο κόμβος Μουρνιών και το κομμάτι Πάνορμος – Εξάντης είχε αποφασιστεί τη μεταβατική περίοδο, με τη μεταφορά των αρμοδιοτήτων στον Ο.Α.Κ., να προχωρήσει η διαδικασία απρόσκοπτα απ’ το Υπουργείο για να μην υπάρξουν καθυστερήσεις με την έκδοση νέων τευχών δημοπράτησης κ.λπ. Από εκεί και πέρα εμείς αναλαμβάνουμε την υλοποίηση της σύμβασης, δηλαδή εμείς θα υπογράψουμε τη σύμβαση μετά την προκήρυξη που την κάνει το Υπουργείο». Ο κ. Κοπάσης ανέφερε ακόμα ότι ανάλογη διαδικασία θα ακολουθηθεί και στην προκήρυξη του έργου στον Ν.Ο.Α.Κ. Απομαρμά – Αγιοι Δέκα στο Ηράκλειο, το οποίο δεν έχει προκηρυχθεί ακόμα, ενώ για τον κόμβο Μουρνιών τόνισε ότι «έγινε η ίδια διαδικασία, υπάρχει ανάδοχος, απλώς περιμένουμε να καταλήξει η διαδικασία των ενστάσεων».

ΟΔΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ – ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΥΔΑΤΩΝ
Να σημειώσουμε τέλος ότι σήμερα το απόγευμα στις 7, στο Δημαρχείο του Οροπεδίου Λασιθίου, ο Ο.Α.Κ. διοργανώνει εσπερίδα με θέμα τη σωστή διαχείριση των υδατικών πόρων και αύριο στις 9.30 το βράδυ στο Τεχνικό Επιμελητήριο – Τμήμα Ανατολικής Κρήτης στο Ηράκλειο, διοργανώνει ημερίδα για την οδική ασφάλεια. Μάλιστα όπως έκανε γνωστό ο κ. Κοπάσης πρόθεση του Ο.Α.Κ. είναι να θεσμοθετηθεί στις αρχές του καλοκαιριού η ημερίδα για την οδική ασφάλεια, αλλά και τον χειμώνα μία ημερίδα για την εξέλιξη των έργων που αφορούν τον Β.Ο.Α.Κ. όπως έγινε τον περασμένο Νοέμβριο.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα