Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024

Εορτασμός… ειδικών συνθηκών για την επέτειο του Πολυτεχνείου

Με δύο συγκεντρώσεις που πραγματοποιήθηκαν σε συνθήκες πανδημίας και απαγόρευσης τιμήθηκε η 47η επέτειος της εξέγερσης του Πολυτεχνείου στα Χανιά. Οι διαδηλωτές και στις δύο περιπτώσεις κρατούσαν αποστάσεις και φορούσαν μάσκες, ενώ οι κινητοποιήσεις δεν κράτησαν περισσότερο από 20 λεπτά η πρώτη και μία ώρα η δεύτερη.

Eιδικότερα η πρώτη συγκέντρωση οργανώθηκε από το ΚΚΕ και σωματεία που πρόσκεινται στο ΠΑΜΕ στις 4 το μεσημέρι. Οι διαδηλωτές μαζεύτηκαν στην οδό Αντωνίου Γιάνναρη δίπλα στο “Δεσποτικό”, βγήκαν στην οδό Α. Παπανδρέου ξεκινώντας πορεία μέχρι το Ηρώο της πόλης διατηρώντας αποστάσεις, φορώντας μάσκες και φωνάζοντας συνθήματα.
Στο Ηρώο, σωματεία κατέθεσαν στεφάνια και λουλούδια, όπως επίσης εκ μέρους της Κ.Ο. του ΚΚΕ ο Τάσος Ναθαναηλίδης και για τις τομεακές οργανώσεις της ΚΝΕ ο Κώστας Αποστόλου. «Με αυτή τη συμβολική κινητοποίηση τα μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, έσπασαν στην πράξη την αυταρχική απόφαση της κυβέρνησης που απαγορεύει την αγωνιστική διεκδίκηση του λαού μας με αφορμή την επέτειο του Πολυτεχνείου. Καταδίκασαν έτσι και από τα Χανιά το σημερινό όργιο του κυβερνητικού αυταρχισμού , αστυνομικής βίας και καταστολής που δέχτηκε η αντίστοιχη συγκέντρωση στην Αθήνα » ανέφερε – μεταξύ άλλων – στην ανακοίνωση του το ΚΚΕ.
Στη συνέχεια οι διαδηλωτές διαλύθηκαν προς την Α. Γιάνναρη, ενώ οι αστυνομικές δυνάμεις πρόλαβαν το τέλος της συγκέντρωσης.
Για τις 6 στην πλατεία Δημοτικής Αγοράς είχε ανακοινωθεί συγκέντρωση από άλλα σωματεία, οργανώσεις της αριστεράς, συλλόγους κ.α. Η πλατεία είχε αποκλειστεί από κάθε σημείο από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις. Μπροστά από το ΕΒΕΧ, την Τράπεζα της Ελλάδας, την είσοδο του 1ου Γυμνασίου, την πλατεία Μαρκοπούλου, την οδό Πλαστήρα, την Εφορία, τις πλατείες Κοτζάμπαση και Χορτατσών υπήρχαν αστυνομικές δυνάμεις, ενώ μικρή ομάδα της αστυνομίας βρέθηκε και στην πλατεία της Σπλάντζιας όπου υπήρχε πληροφορία ότι θα συγκεντρωθούν αναρχικοί. Τελικά στις 5.15 στη γωνία των οδών Ν. Φωκά και Μίνωος (πάρκινγκ Ρεγγίνας, μπροστά στο 7ο Δ.Σ. ) σχημάτισαν πορεία περίπου 180 διαδηλωτές , κρατώντας αποστάσεις και φορώντας μάσκες. Στο σημείο έσπευσε άμεσα ισχυρή αστυνομική δύναμη. Από τους αξιωματικούς της ΕΛΑΣ αναφέρθηκε σε εκπροσώπους των διαδηλωτών πως δεν θα επιτραπεί η πραγματοποίηση πορείας προς την πλατεία Δημ. Αγοράς και ζητήθηκε η διάλυση της συγκέντρωσης. Εκ μέρους των διαδηλωτών η απάντηση ήταν πως θα συνεχίζουν την κινητοποίηση τους κρατώντας μέτρα προστασίας. Οι διαδηλωτές έμειναν στο συγκεκριμένο σημείο μέχρι τις 6.15 φωνάζοντας συνθήματα ενάντια στην κυβέρνηση, σε ΗΠΑ και ΝΑΤΟ κα., ενώ στις 6.30 κινήθηκαν προς το ξενοδοχείο “Κρήτη” και από εκεί στη συμβολή των οδών Κοραή και Ελ. Βενιζέλου όπου και διαλύθηκαν. Μιλώντας στους δημοσιογράφους ο Χάρης Αποστόλου για τον Ενιαίο Σύλλογο Φοιτητών του Πολυτεχνείου Κρήτης κατήγγειλε την κυβέρνηση και τις «αυταρχικές πρακτικές της», ενώ ο Περιφερειακός Σύμβουλος Γιώργος Πιαγκαλάκης επισήμανε πως «οι διαδηλωτές απέδειξαν και στα Χανιά πως μπορούν να τηρήσουν καλύτερα τα μέτρα προστασίας από την κυβέρνηση και βλέπουμε τι γίνεται στα Μέσα Μεταφοράς και στους χώρους εργασίας».
Την «ωμή καταστολή και παραβίαση των άρθρων του συντάγματος» κατήγγειλε ο δημοτικός Σύμβουλος Χανίων Σεραφείμ Ρίζος ζητώντας «την κλιμάκωση των αγώνων για την υπεράσπιση του ΕΣΥ και τη στήριξη του δημόσιου συστήματος υγείας». Για την ΑΝΤΑΡΣΥΑ ο Θοδωρής Φούντας τόνισε πως «λαός και νεολαία απέδειξαν πως δεν τρομοκρατούνται στα μέτρα χουντικής προέλευσης της κυβέρνησης για να καλύψει την ανεπάρκεια της στη στήριξη του ΕΣΥ». Τέλος για το ΚΚΕ (μ-λ) η κ. Γεωργία Θάνου τόνισε πως «τιμούμε τους αγώνες του Πολυτεχνείου με τους αγώνες του σήμερα».

 

Lockdown στα Χανιά και οι δημοσιογράφοι των “Χ.ν.” καταγράφουν καθημερινά τα σπουδαιότερα γεγονότα της τοπικής – και όχι μόνον – επικαιρότητας, στο “Ημερολόγιο καραντίνας.

 

Ανακοινώσεις – δηλώσεις

Ανακοινώσεις και δηλώσεις για την επέτειο των 47 ετών από την εξέγερση του Πολυτεχνείου εξέδωσαν πολιτικοί, κόμματα εκπαιδευτικοί, σωματεία κα. Ειδικότερα:
• Υφυπ. Παιδείας: «Θυμόμαστε, διδασκόμαστε και εργαζόμαστε για μία ισχυρή και ασφαλή Ελλάδα, που θωρακίζει τη λειτουργία της Δημοκρατίας και των θεσμών της και επενδύει στο μέγιστο κοινό αγαθό της Παιδείας, στο πλαίσιο μιας εθνικής στρατηγικής για ένα σύγχρονο, ασφαλές, εξωστρεφές και ανταγωνιστικό ελληνικό πανεπιστήμιο» αναφέρει – μεταξύ άλλων – σε γραπτή δήλωση του ο υφυπουργός Παιδείας και βουλευτής Χανίων Βασίλης Διγαλάκης, χαρακτηρίζοντας το Πολυτεχνείο ως «κορυφαίο σύμβολο αντίστασης και αγώνα», το οποίο «ζει στις καρδιές μας και μας εμπνέει για να προχωρήσουμε μπροστά, ενωμένοι, όπως οι καιροί επιτάσσουν».
• Δήμαρχος Χανίων: Στο μήνυμα του ο δήμαρχος Χανίων Παναγιώτης Σημανδηράκης τονίζει – μεταξύ άλλων – πως «κάθε πολίτης έχει ευθύνη, γνωρίζοντας τα γεγονότα του Πολυτεχνείου, να κατανοήσει την αξία της συλλογικής δράσης. Της διαρκούς μάχης υπέρ της ελευθερίας του ατόμου, του λόγου και της σκέψης, υπέρ της αυτοδιάθεσης και κατά των διακρίσεων παντός είδους. Με αδιαπραγμάτευτη την προσήλωσή μας στις δημοκρατικές αρχές, βαδίζουμε σε κοινή πορεία απέναντι στις δυσκολίες του σήμερα και αγωνιζόμαστε για τη διατήρηση των υψηλών ιδανικών».
• Δήμαρχος Πλατανιά: Σε γραπτή του δήλωση ο δήμαρχος Πλατανιά Γιάννης Μαλανδράκης τονίζει – μεταξύ άλλων – πως «η εξέγερση του Πολυτεχνείου δεν είναι για εκμετάλλευση από κανέναν, ιδιαίτερα στις στιγμές που βιώνουμε. Καθένας μας έχει την ευθύνη, να κατανοεί το μήνυμα του Πολυτεχνείου και να γνωρίζει ιστορικά τι συνέβη εκείνη την περίοδο. Η προσήλωση μας στις Δημοκρατικές αρχές, που η 17η Νοεμβρίου υπερασπίστηκε , είναι δεδομένη και οφείλουμε να την κάνουμε πράξη με την καθημερινή μας δράση.»
• Δήμος Κισσάμου: «Η προάσπιση της δημοκρατίας είναι σκοπός ιερός. Ο αγώνας των φοιτητών που δικαιώθηκε με την κατάρρευση της επί επτά χρόνια καταπίεσης της ελευθερίας του λόγου και των ιδεών, πρέπει στις μέρες μας, που τόσο πολύ δοκιμαζόμαστε, να μας θυμίζει ότι ο λαός που αγωνίζεται ενωμένος νικά» αναφέρουν – μεταξύ άλλων – σε κοινή τους δήλωση ο δήμαρχος Κισσάμου κ. Γ. Μυλωνάκης και ο αντιδήμαρχος Παιδείας κ. Γ. Χαχλάκης.
• ΣΥΡΙΖΑ : Στον στύλο του “Γολγοθά” βρέθηκε αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ -Προοδευτική Συμμαχία Χανίων όπου κατέθεσε λουλούδια στη μνήμη των αγωνιστών του Πολυτεχνείου. Το παρών έδωσαν ο γραμματέας Ανδρέας Παπανδρέου, η πρώην βουλευτής Χανίων Βάλια Βαγιωνάκη, ο Γραμματέας της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ Χανίων Κίμων Τζων Αποστολάκης κα.
• Ο Ν. ΜΑΡΙΑΣ: Σε μήνυμα του ο πρόεδρος του Κόμματος “ΕΛΛΑΔΑ – Ο ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ “ πρώην ευρωβουλευτής και Καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης, κ. Νότης Μαριάς σημειώνει πως «Ο λαός μας εμπνεόμενος από το διαχρονικό μήνυμα του Πολυτεχνείου συνέχισε τον αγώνα του ενάντια στην τρόικα και τα μνημόνια που καταπάτησαν την Εθνική μας Κυριαρχία, υπονόμευσαν τη Δημοκρατία και φτωχοποίησαν τους Έλληνες.
• ΑΝΥΠΟΤΑΧΤΗ ΚΡΗΤΗ: Με ανακοίνωση της η “Ανυπόταχτη Κρήτη” μιλάει για «όργιο αστυνομικής καταστολής στο Ηράκλειο», καταγγέλλοντας «μαζικές προσαγωγές δεκάδων Ηρακλειωτών με σκοπό την τρομοκράτηση τους και την αποτροπή της συγκέντρωσης που είχε καλεστεί για την επέτειο του Πολυτεχνείου».
• Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης: «H επέτειος του Πολυτεχνείου συμβολίζει τους αγώνες της νέας γενιάς ενάντια σε ανελεύθερα καθεστώτα. Στο Πολυτεχνείο οι νέοι εκείνης της εποχής έδειξαν πως μπορούν να παλέψουν με αυτοθυσία για αξίες και ιδανικά.  Έστειλαν ένα μήνυμα προσπαθώντας να αφυπνίσουν μια κοινωνία, που είτε δυσφορούσε σιωπηλά είτε αδιαφορούσε μπροστά στο καθεστώς της τότε δικτατορίας» λέει μεταξύ άλλων σε γραπτή του δήλωση ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Γεώργιος Κοντάκης.
• Η Ιατρική Σχολή: Από μεριάς του ο κοσμήτορας της Ιατρικής Σχολής Γεώργιος Κοχιαδάκης υπογραμμίζει πως «το Πολυτεχνείο ακόμη και σήμερα μας εμπνέει, μας συγκινεί και μας θυμίζει ότι τα οράματα του τότε παραμένουν ακόμη και σήμερα επίκαιρα. Η Ελευθερία, η Δημοκρατία, η Ανθρώπινη Αξιοπρέπεια και η Εθνική Ανεξαρτησία δεν αποτελούν κεκτημένο. Είναι συνεχείς διαδικασίες που πρέπει διαρκώς να διεκδικούνται και να κερδίζονται.»
• Σωματεία: Σε ανακοίνωσή τους, τα Σωματεία επισιτισμού, Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Κατασκευών, Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών σημειώνουν, μεταξύ άλλων: «Αποδείχτηκε ξανά ότι τα συνδικάτα και οι φορείς του εργατικού-λαϊκού κινήματος είναι αυτοί που τηρούν αυστηρά τα μέτρα προστασίας και ασφάλειας της υγείας σε αντίθεση με την κυβέρνηση που έχει εγκληματικές ευθύνες για την κατάσταση στο Δημόσιο σύστημα υγείας, στους χώρους δουλειάς, στα μέσα μαζικής μεταφοράς, στα σχολεία, παντού!» .
• Διανομείς: Σε δελτίο τύπο το σωματείο διανομέων σημειώνει πως «η κυβέρνηση με αφορμή την πανδημία και το ενδιαφέρον της για την ανθρώπινη ζωή όπως λέει, προσπαθεί με διατάγματα που θυμίζουν ακριβώς εκείνες τις μέρες να καταστείλει και να ακυρώσει το δικαίωμα μας να τιμήσουμε τους αγωνιστές του Πολυτεχνείου»


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα