Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Είναι η αποστολή dna η λύση για τα ζώα συντροφιάς;

Πριν από λίγες μέρες, μετά και τις αντιδράσεις ιδιοκτητών στην υποχρεωτική στείρωση των κατοικιδίων, που επελέγη αρχικά ως μέτρο αντιμετώπισης του ζητήματος των αδέσποτων ζώων, ανακοινώθηκε πως ενεργοποιείται με εγκύκλιο υπογεγραμμένη από τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών κ. Στέλιο Πέτσα, η υποχρεωτική αποστολή δείγματος DNA για όσους δεν επιθυμούν να στειρώσουν τα κατοικίδιά τους.

Η Λίζα Ηλιάκη, ιδιοκτήτρια καταφυγίου αδέσποτων ζώων στη Σούδα

Είναι όμως αυτό το μέτρο η λύση στο μεγάλο αυτό πρόβλημα; Σύμφωνα με την κα Λίζα Ηλιάκη, ιδιοκτήτρια καταφυγίου αδέσποτων ζώων στη Σούδα, η “τράπεζα dna” που θα ήθελε να εφαρμόσει η κυβέρνηση είναι μια καλή ιδέα, θεωρητικά όμως. «Δεν πιστεύω ότι κάτι τέτοιο είναι εφικτό στην πράξη. Για να “τρέξει” σωστά ένα τέτοιο πρόγραμμα χρειάζεται μια οργανωμένη βάση δεδομένων αλλά και κάποιον που θα τη λειτουργεί συνεχώς. Επιπλέον, χρειάζονται γιατροί που θα αναφέρουν τα ζώα που δεν είναι εγγεγραμμένα» σχολιάζει η ίδια. Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν, η συλλογή δείγματος γενετικού υλικού θα γίνεται αποκλειστικά από πιστοποιημένο κτηνίατρο ενώ για τη διαδικασία θα πρέπει να καταβληθεί, μέσω του www.gsis.gr, ηλεκτρονικό παράβολο ύψους 135 ευρώ για κάθε ζώο συντροφιάς, και άλλα 15 ευρώ στον κτηνίατρο.
Το γεγονός πως δεν θα καταβάλλεται παράβολο για τα σκυλιά που προορίζονται αποκλειστικά για φύλαξη ποιμνίων την οδηγεί στο να υποθέσει πως και τα ζώα κυνηγιού θα εξαιρεθούν από το πρόγραμμα. «Αυτό από μόνο του δείχνει ότι αυτή η ιδέα και λύση είναι αποτυχημένη. Από τα σχεδόν 100 ζώα στο καταφύγιό μας, τα περισσότερα είναι κυνηγόσκυλα αλλά και μείξη αυτών. Αν δεν το πιάσουμε το πρόβλημα από τη ρίζα του, δεν κάνουμε τίποτα για να λύσουμε ουσιαστικά το κεφάλαιο αδέσποτα σε αυτήν την χώρα» αναφέρει η κα Ηλιάκη.
Βάσει εγκυκλίου, τα δείγματα θα αποστέλλονται σε εξειδικευμένο εργαστήριο της Ακαδημίας Αθηνών, ενώ με τη διαδικασία αυτή, για όσα ζώα οι ιδιοκτήτες επιλέγουν να μην τα στειρώσουν, οι αρμόδιοι φορείς θα έχουν τη δυνατότητα ταυτοποίησής τους αν εγκαταλειφθούν.
Η υπεύθυνη του καταφυγίου θα πρότεινε αυστηρότερο έλεγχο όλων των ζώων, ενώ σχολιάζοντας το γεγονός πως ποσοστό των παραβόλων θα αποδίδεται στους δήμους για δράσεις σχετικές με την ευζωία των αδέσποτων ζώων συντροφιάς, κάνει λόγο για αρνητική στάση του δήμου Χανίων απέναντι σε φιλοζωικές ομάδες του τόπου. «Μου αρέσει για παράδειγμα να βλέπω σχολεία να συμμετέχουν σε διάφορες δραστηριότητες με τις τοπικές φιλοζωικές ομάδες, ενώ είναι καλοδεχούμενη κάθε βοήθεια που θα μπορούσε να έρθει από τον δήμο, αν και η στάση του απέναντι σε ομάδες όπως εμείς είναι αρνητική και οι σχέσεις μας κακές. Και αυτό είναι από την πλευρά τους».
Καταλήγοντας, σύμφωνα με την κα Ηλιάκη αυτό που πρέπει γίνει κατανοητό είναι ότι δεν πρόκειται για διαγωνισμό για το ποιος κάνει τι καλύτερα, αλλά για ανάγκη συνεργασίας, ενώ τη λυπεί που στην πόλη μας υπάρχουν τέτοια προβλήματα, σε αντίθεση με την Αθήνα που «δεν υπάρχουν μεταξύ των ομάδων και της τοπικής αυτοδιοίκησης τέτοια ζητήματα».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα