
Τρισδιάστατη Λαπαροσκοπική Χειρουργική, η προηγμένη ιατρική τεχνολογία που προσφέρει μεγαλύτερη ακρίβεια και ασφάλεια σε όσους ασθενείς υποβάλλονται σε επεμβάσεις παχέος εντέρου και ορθού κ.α παρέχεται από τη Χειρουργική Κλινική του Βενιζελείου Νοσοκομείου στο Ηράκλειο.
Πρόκειται για την τεχνολογία τρισδιάστατης όρασης σταθερού οπτικού πεδίου και απεικόνισης, υψηλής ανάλυσης, που αναβαθμίζει τις παρεχόμενες υπηρεσίες του Βενιζελείου, αφού πλέον το νοσηλευτικό ίδρυμα είναι το μοναδικό στην Κρήτη που κατέχει ένα από τα πιο σύγχρονα λαπαροσκοπικά συστήματα της χώρας
Όπως εξηγεί στο “Ευ Ζην” και στα “Χανιώτικα νέα” ο διευθυντής της Χειρουργικής Κλινικής του Βενιζελείου Νοσοκομείου Μανούσος Χριστοδουλάκης, από το 2015 έως το 2021 έχουν πραγματοποιηθεί 750 επεμβάσεις παχέος εντέρου κι ορθού με 250 από αυτές να διενεργούνται λαπαροσκοπικά, δηλαδή ελάχιστα επεμβατικά, καθιστώντας την Κλινική ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα σε αυτό το αντικείμενο στην Ελλάδα. Ασφαλώς λαπαροσκοπικά πραγματοποιούνται πολύ μεγάλος αριθμός άλλων επεμβάσεων όπως χολοκυστεκτομές, κήλες κοιλιακού τοιχώματος, διαφραγματοκήλες κλπ.

Όπως εξήγησε η τρισδιάστατη όραση κατά τη λαπαροσκόπηση δίνει στο χειρουργό και σε όλη την ομάδα τη δυνατότητα προβολής τρισδιάστατου χειρουργικού πεδίου σε οθόνη δύο διαστάσεων. Δίνεται έτσι η ευκαιρία για καλύτερη αίσθηση βάθους και αντίληψης χειρουργικού πεδίου αυξάνοντας την ακρίβεια και την ασφάλεια των χειρουργικών επεμβάσεων.
« Είναι καλύτερη η απεικόνιση, άρα οι γιατροί χειρουργούμε καλύτερα και προσφέρεται μεγαλύτερη ασφάλεια στον ασθενή» τόνισε.
Η τεχνολογία των νέων εγκαταστάσεων στη χειρουργική αίθουσα δεν σταματάει εκεί. Υπάρχουν τα νεότερα συστήματα όχι μόνο ανίχνευσης επιπλοκών διεγχειρητικά αλλά και συνεπικουρικά για το χειρουργό και την ομάδα του ως προς τη λήψη αποφάσεων για την καλύτερη έκβαση του χειρουργείου. Αναφορικά λοιπόν διατίθεται σύστημα καθοδηγούμενης από φθορισμό χειρουργικής υβριδικής απεικόνισης με τεχνολογία NIR/ICG, που μπορεί να είναι άγνωστα προς το ευρύ κοινό, αλλά πολύ δημοφιλή στη χειρουργική παγκόσμια κοινότητα, πολλές φορές υποβοηθώντας και βελτιστοποιώντας τη διεγχειρητική λήψη αποφάσεων.
Σύμφωνα με τον κ. Χριστοδουλάκη, εντός των επόμενων 5-6 μηνών αναμένεται και δημιουργία ψηφιακής αίθουσας λαπαροσκόπησης που έχει ήδη εγκριθεί και χρηματοδοτηθεί από την Περιφέρεια Κρήτης, με προϋπολογισμό 800.000 ευρώ.
«Υπάρχει αίθουσα στο χειρουργείο διαθέσιμη για να εγκατασταθούν τα μηχανήματα. Τα πάντα θα γίνονται ψηφιακά, που σημαίνει ότι το σήμα, η εικόνα, τα χειρουργεία που γίνονται θα μπορούν να μεταδίδονται οπουδήποτε π.χ από το αμφιθέατρο του Νοσοκομείου μέχρι την Αμερική».
Το επόμενο βήμα, όπως ανέφερε ο διευθυντής της Χειρουργικής Κλινικής του Βενιζελείου Νοσοκομείου είναι η καταγραφή της έκβασης των Τρισδιάστατων Λαπαροσκοπικών επεμβάσεων π.χ επιπλοκές διεγχειρητικά και η επιβίωση μακροχρόνια. Ήδη υπάρχει χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Κρήτης για πρόγραμμα καταγραφής των συγκεκριμένων παθήσεων, προϋπολογισμού περίπου 100.000 ευρώ