Η Πυρηνική Ιατρική στην υπηρεσία των Χανιωτών

» Η Επιμελήτρια Τμήματος Πυρηνικής Ιατρικής του Νοσοκομείου Χανίων Δρ. Χριστίνα Φραγκάκη μιλά για τις αναβαθμισμένες υπηρεσίες του Νοσηλευτικού Ιδρύματος του νομού Χανίων

Πολύτιμο έργο για την έγκαιρη διάγνωση αλλά και θεραπεία πολλών νοσημάτων σε ενήλικες αλλά και παιδιατρικούς ασθενείς επιτελεί ο Τομέας Πυρηνικής Ιατρικής που λειτουργεί στο Νοσοκομείο Χανίων.
Από το 2018 οι Χανιώτες μπορούν να εξυπηρετηθούν, άριστα και με τα πλέον εξειδικευμένα μέσα, στον τόπο τους χωρίς να χρειάζεται να μεταβούν σε άλλα νοσοκομεία της Ελλάδας π.χ για μια σειρά από σπινθηρογραφήματα ή για θεραπείες με Ραδιενεργό Ιώδιο για Καλοήθεις Παθήσεις του Θυρεοειδούς Αδένα σε ασθενείς με υπερθυρεοειδισμό.

Για τις σημαντικές ιατρικές υπηρεσίες που προσφέρει το τμήμα Πυρηνικής Ιατρικής μας μιλά η Χριστίνα Φραγκάκη, Πυρηνικός Ιατρός, Διδάκτορας Πανεπιστημίου Αθηνών, Επιμελήτρια Τμήματος Πυρηνικής Ιατρικής του Νοσοκομείου Χανίων.

•Τι είναι η Πυρηνική ιατρική και τι ανιχνεύει; Τι προσφέρει η συγκεκριμένη ειδικότητα της Ιατρικής;

Η Πυρηνική Ιατρική είναι μία ιατρική ειδικότητα που χρησιμοποιεί πολύ μικρές ποσότητες ραδιενεργών ουσιών ή/και ραδιοφαρμάκων, για να εξετάσει τη λειτουργία και τη μορφολογία των οργάνων και χρησιμοποιείται για να βοηθήσει στη διάγνωση αλλά και στη θεραπεία πολλών νοσημάτων. Η Πυρηνική Ιατρική μπορεί να βοηθήσει ενήλικες αλλά και παιδιατρικούς ασθενείς καθώς για την απεικόνιση των οργάνων, το γνωστό Σπινθηρογράφημα με SPECT-γ-κάμερα, αλλά και για τη θεραπεία χρησιμοποιούνται δόσεις προσαρμοσμένες στον κάθε ασθενή.

•Τι έχει αλλάξει για τους ασθενείς της Δυτικής Κρήτης από το 2018 όταν και εγκαινιάστηκε το Τμήμα Πυρηνικής Ιατρικής του Νοσοκομείου Χανίων; Μπορείτε να μας αναφέρετε στατιστικά στοιχεία για το πόσοι ασθενείς έχουν εξυπηρετηθεί όλο αυτό το διάστημα;

Ήδη από το 2014 όπου εκπονήθηκε μελέτη αναγκαιότητας, ενεργοποίησης και λειτουργίας του Τμήματος Πυρηνικής Ιατρικής, φάνηκε ότι ετησίως οι εξετάσεις Πυρηνικής Ιατρικής που παραπέμπονταν μόνο από τις κλινικές του νοσοκομείου ανέρχονταν περίπου στις 1.400.
Πλέον γνωρίζουμε ότι το Τμήμα Πυρηνικής Ιατρικής εξυπηρετεί όλο τον Νομό Χανίων και μεγάλο μέρος του Νομού Ρεθύμνου και στο διάστημα από 30/10/2018 έως 31/12/2020, με μία δικέφαλη γ-κάμερα SPECT διενήργησε 2.757 Σπινθηρογραφήματα.
Να σημειωθεί ότι από 15/3/2020 έως 10/5/2020 το Τμήμα ανέστειλε πλήρως την Ολοήμερη λειτουργία του και η Πρωινή λειτουργία εξυπηρετούσε μόνο επείγοντα περιστατικά, σε συμμόρφωση με τα μέτρα για τον περιορισμό της διάδοσης του κορωνοϊού COVID-19. Το 2021 (μέχρι σήμερα) έχουν γίνει περί τις 1.100 εξετάσεις. Νομίζω ότι γίνεται σαφές ότι οι συμπολίτες μας μπορούν πια να εξυπηρετηθούν, άριστα και με τα πλέον εξειδικευμένα μέσα, στον τόπο τους χωρίς να χρειάζεται να μεταβούν σε άλλα νοσοκομεία της Ελλάδας.

•Ποιες εξετάσεις διενεργούνται σήμερα στο Τμήμα Πυρηνικής Ιατρικής του Νοσοκομείου Χανίων;

Οι εξετάσεις που πραγματοποιούνται σήμερα στο Τμήμα μας καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος των διαγνωστικών εξετάσεων τις ειδικότητας μας. Ενδεικτικά θα αναφέρω:
• Σπινθηρογράφημα οστών ολόσωμο
• Σπινθηρογράφημα οστών τριών φάσεων και ολόσωμο
• Σπινθηρογράφημα αιμάτωσης μυοκαρδίου
• Σπινθηρογράφημα μυοκαρδίου για έλεγχο Αμυλοείδωσης
• Σπινθηρογράφημα παραθυρεοειδών αδένων
• Σπινθηρογράφημα θυρεοειδούς με Tc-99m Pertechnetate
• Στατικό Σπινθηρογράφημα νεφρών με Tc-99m DMSA
• Δυναμικό Σπινθηρογράφημα νεφρών με Tc-99m DTPA ή MAG-3
• Σπινθηρογράφημα μελέτης Βασικών Γαγγλίων Εγκεφάλου με I-123 (DaTscan)
• Σπινθηρογράφημα αιμάτωσης πνευμόνων
• Σπινθηρογράφημα για ανεύρεση φρουρού λεμφαδένα σε κακοήθεια μαστού και Μελάνωμα με λήψη δεδομένων στην γ-Camera και επιπλέον με διεγχειρητικό ανιχνευτή γ-ακτινοβολίας (γ-probe Ραδιοκατευθυνόμενη χειρουργική)
• Σπινθηρογράφημα με Οκτρεοτίδιο (Octreotide)
• Ολόσωμο Σπινθηρογράφημα με Ιώδιο (Ι-131 και Ι-123)
• Ολόσωμο Σπινθηρογράφημα με Γάλλιο (Ga-67)
• Ανίχνευση Αιμορραγίας πεπτικού με Tc-99m-επισημασμένα ερυθρά
• Σπινθηρογράφημα εντόπισης έκτοπου γαστρικού βλεννογόνου (Μεκελείου απόφυσης)
• Σπινθηρογράφημα Σιελογόνων Αδένων
Επίσης θα ήθελα να αναφέρω ότι στα πλαίσια ενός προγράμματος ενεργειακής αναβάθμισης που πρόσφατα εντάχθηκε το Νοσοκομείο Χανίων, εγκρίθηκε η αντικατάσταση και αναβάθμιση της υπάρχουσας SPECT-γ-κάμερας με νέας τεχνολογίας SPECT/CT-γ-κάμερα η οποία πιστεύουμε ότι θα τοποθετηθεί στο Νοσοκομείο μας μέχρι το τέλος του 2022.
Η διαγνωστική αξία του SPECT/CT έναντι του SPECT χωρίς Αξονικό τομογράφο (CT) αυξάνεται σε ποσοστό >50%, ιδίως όταν ελέγχεις ειδικά νοσήματα.
Με τη νέα κάμερα, οι εξετάσεις που θα πραγματοποιούνται θα καλύπτουν όλο το εύρος των Σπινθηρογραφημάτων και το Τμήμα Πυρηνικής Ιατρικής του Νοσοκομείου Χανίων δεν θα έχει να ζηλέψει τίποτα από τα μεγάλα νοσοκομεία της χώρας μας.

•Έχει περατωθεί το in vitro εργαστήριο του Τμήματος όπως είχε αρχικά σχεδιαστεί; Τι ισχύει για τους δύο ειδικούς θαλάμους νοσηλείας, έχουν ολοκληρωθεί; Εάν ναι, γίνονται θεραπευτικές χορηγήσεις ραδιοϊσότοπων σε συμπολίτες μας που τα χρειάζονται όπως είχε προγραμματιστεί αρχικά; Μπορείτε να μας πείτε πως ακριβώς και σε ποιους ασθενείς λειτουργεί η συγκεκριμένη θεραπεία; 

Όσον αφορά το in vitro εργαστήριο του τμήματος μας, έχουν γίνει οι απαραίτητες ενέργειες για την ολοκλήρωση του και ελπίζουμε ότι σύντομα θα μπορέσουμε να το λειτουργήσουμε. Όσον αφορά τους θαλάμους νοσηλείας για χορήγηση Θεραπευτικών δόσεων, θα ήθελα να διευκρινίσω ότι μετά από μελέτη των πραγματικών αναγκών και για την γρηγορότερη εξυπηρέτηση των πολιτών, έχει αποφασιστεί ήδη από την έναρξη λειτουργίας του τμήματος μας, η δημιουργία και λειτουργία ενός θεραπευτικού θαλάμου. Οι απαραίτητες μελέτες, χωροθέτησης, ακτινοπροστασίας, διαχείρισης ραδιενεργών αποβλήτων κλπ, έχουν ολοκληρωθεί και ελπίζουμε ότι σύντομα θα αρχίσει η κατασκευή του. Μην ξεχνάτε ότι τα τελευταία δύο χρόνια με την πανδημία, κάποιες διαδικασίες χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να ολοκληρωθούν.
Θα ήθελα όμως εδώ να σας ενημερώσω ότι στο Τμήμα Πυρηνικής Ιατρικής του Νοσοκομείου Χανίων έχει ξεκινήσει η Θεραπεία με Ραδιενεργό Ιώδιο (Ι-131) με δόσεις έως 555MBq (15mCi) για Καλοήθεις Παθήσεις Του Θυρεοειδούς Αδένα σε ασθενείς με υπερθυρεοειδισμό όπως τοξική διάχυτη βρογχοκήλη (νόσος Graves), μονήρες τοξικό αδένωμα, τοξική πολυοζώδη βρογχοκήλη (νόσος Plummer), ασθενείς με μεγάλη μη-τοξική βρογχοκήλη (NTG), ευθυρεοειδικούς ασθενείς που μπορούν να επωφεληθούν από τη μείωση του όγκου του θυρεοειδούς κλπ.

•Ποιο θεωρείτε ότι είναι το μέλλον της Τεχνητής Νοημοσύνης στην Ιατρική; 

Στο εγγύς μέλλον, θα είναι διαθέσιμη για κλινική εφαρμογή η αυτοματοποίηση εργασιών που ενώ χρειάζονται πολύ χρόνο για να γίνουν, δεν απαιτούν ιδιαίτερη γνώση ή ικανότητα, όπως π.χ. η επεξεργασία εικόνων και δεδομένων ή η εύρεση προηγούμενων εξετάσεων σε διαφορετικά συστήματα αρχειοθέτησης (PACS). Η αυξανόμενη χρήση πολλών ψηφιακών δεδομένων στην ιατρική θα δημιουργήσει την ανάγκη για νέες δεξιότητες, ειδικά σε διαγνωστικούς κλάδους όπως είναι η Πυρηνική Ιατρική. Νομίζω ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη θα μεταμορφώσει το ιατρικό επάγγελμα και ειδικότερα την ιατρική απεικόνιση, και ενώ οι γιατροί δεν θα αντικατασταθούν ποτέ από την Τεχνητή Νοημοσύνη, είναι σχεδόν σίγουρο ότι οι γιατροί που θα την απορρίψουν θα αντικατασταθούν από άλλους που την ενστερνίζονται.

•Ποιούς σταθμούς της επιστημονικής σας πορείας ξεχωρίζεται;

Θεωρώ τον εαυτό μου τυχερό που μετά την φοίτηση μου σε μια από τις καλύτερες ιατρικές σχολές της Ευρώπης, του Semmelweis University, έκανα την ειδικότητα μου σε δύο από τα μεγαλύτερα Νοσοκομεία της χώρας μας, το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών και το Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Ο Ευαγγελισμός». Μετά και την ολοκλήρωση της Διδακτορικής μου Διατριβής στην Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, πήγα στην Αμερική για μετεκπαίδευση, στο Πανεπιστήμιο του Μαϊάμι ως «Research Scholar» στο τμήμα Πυρηνικής Ιατρικής του Jackson Memorial Hospital και του UMHC (University of Miami Hospital & Clinics/Sylvester Cancer Center). Επιστρέφοντας στην Ελλάδα εργάστηκα για 13 χρόνια στον ιδιωτικό τομέα σε μεγάλους ομίλους υγείας όπως την EUROMEDICA, την ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ και το METROPOLITAN HOSPITAL.

• Το όραμά σας;
Όταν το 2018 ήρθα στα Χανιά, τη γενέτειρα πόλη μου, το Τμήμα Πυρηνικής Ιατρικής υπήρχε μόνο στα χαρτιά. Με τους εξαιρετικούς συναδέλφους μου και την αδιάλειπτη βοήθεια της Διοίκησης από τότε έως σήμερα, έχουμε δημιουργήσει, κυριολεκτικά από το μηδέν, ένα τμήμα που οργανώθηκε και λειτουργεί με τα νεοτέρα και διεθνώς εφαρμοζόμενα πρωτόκολλα της Πυρηνικής Ιατρικής.
Το όραμα μου λοιπόν θα έλεγα ότι είναι, παρά τις δυσκολίες που έχει η εργασία στη περιφέρεια και σε ένα Νοσοκομείο δευτεροβάθμιας φροντίδας υγείας, το Τμήμα αυτό να γίνει ισάξιο με τα μεγαλύτερα Τμήματα Πυρηνικής Ιατρικής της χώρας μας και να μπορεί να προσφέρει στη Κρήτη και ιδιαίτερα στη πόλη των Χανίων, όλες τις εξειδικευμένες υπηρεσίες Πυρηνικής Ιατρικής.

Προτεινόμενα άρθρα