Πέμπτη, 28 Ιανουαρίου, 2021

Δεκάδες κρούσματα γρίπης στα Χανιά

Δεκάδες επιβεβαιωμένα περιστατικά ασθενών του ιού της γρίπης τύπου Α’ έχουν καταγραφεί στο Γενικό Νοσοκομείο και ιδιωτικές κλινικές των Χανίων από τον περασμένο Νοέμβριο, ενώ μέχρι στιγμής ένας θάνατος αποδίδεται στον συγκεκριμένο ιό.
Την ίδια στιγμή, αυξημένη ζήτηση καταγράφεται στα αντιγριπικά εμβόλια, ωστόσο, στα Χανιά δεν τίθεται θέμα έλλειψης όπως σε άλλες περιοχές. Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι σε ιδιωτική κλινική των Χανίων εντοπίστηκε κι ένας ασθενής με ιό γρίπης τύπου Β’ που αποτελεί μόλις το δεύτερο περιστατικό σε ολόκληρη τη χώρα.
Στο μεταξύ, ψυχραιμία, τήρηση των κανόνων υγιεινής αλλά και να εμβολιαστούν όσοι δεν το έχουν πράξει ακόμα ενώ ανήκουν σε ευπαθείς πληθυσμιακές ομάδες συνιστούν οι γιατροί, τονίζοντας ότι η έξαρση της γρίπης ναι μεν βρίσκεται στην κορύφωσή της, ωστόσο, απομένει ακόμα μεγάλο χρονικό διάστημα έως ότου εκτονωθεί το φαινόμενο.

ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ
Ειδικότερα για τα Χανιά η πρόεδρος της Επιτροπής Λοιμώξεων του ΓΝΧ Ειρήνη Λαγουδάκη μιλώντας στα «Χ.ν.» ανέφερε ότι στο Νοσοκομείο από την αρχή του χειμώνα έχουν καταγραφεί και επιβεβαιωθεί συνολικά 6 περιστατικά τα οποία αντιμετωπίστηκαν επιτυχώς με εξαίρεση έναν άνδρα που είχε προσληφθεί από τον ιό Η1Ν1 ο οποίος απεβίωσε.
Ωστόσο, πολύ μεγαλύτερος είναι ο αριθμός των ατόμων που διαγνώστηκαν με γρίπη τύπου Α’ στην ιδιωτική κλινική «Iasis – Γαβριλάκη». Πιο συγκεκριμένα όπως επεσήμαναν ο ειδικός παθολόγος Μανώλης Φραγκάκης και η διευθύντρια του Μικροβιολογικού Στέλλα Δασκαλάκη – Νιφοράτου τους τελευταίους 2 μήνες καταγράφεται κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων στο πλαίσιο της επιδημίας που υπάρχει πανευρωπαϊκά.
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Κλινικής από τον Νοέμβριο έως και χθες έχουν επιβεβαιωθεί συνολικά 69 περιστατικά γρίπης τύπου Α’ εκ των οποίων τα περισσότερα αφορούσαν τον Η1Ν1.
Επίσης, όπως υπογράμμισε ο κ. Φραγκάκης στην Κλινική έχουν καταγραφεί περιστατικά ακόμα και ασθενών που είχαν εμβολιαστεί -κάτι που βοήθησε στο να περάσουν πιο ελαφριά τη γρίπη- ενώ έχει καταγραφεί και 1 περιστατικό γρίπης τύπου Β’ που ήταν το δεύτερο μόλις σε όλη την Ελλάδα.
Πάντως παρότι ορισμένα από τα περιστατικά αυτά χαρακτηρίζονταν ως βαριά  λόγω συνοδών νοσημάτων που είχαν οι ασθενείς, τελικά όλα έχουν αντιμετωπιστεί μέχρι στιγμής με επιτυχία.

ΘΥΜΑ ΤΗΣ ΓΡΙΠΗΣ Η 5ΧΡΟΝΗ
Στο μεταξύ, επιβεβαιώθηκε από τον εργαστηριακό έλεγχο ότι η 5χρονη που κατέληξε στο Ηράκλειο είχε προσβληθεί από Η1Ν1.
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο θάνατος της 5χρονης στην Κρήτη θεωρείται ότι προήλθε από γρίπη Η1N1 με επιπλοκή από ραγδαία μηνιγγιτιδοκοκκική σηψαιμία, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γιατρός της Διεύθυνσης Υγείας της Περιφέρειας Κρήτης Μανώλης Λουμπούνης. «Ενώ έχει επιβεβαιωθεί ο Η1Ν1, απομένει μέσα στις επόμενες ώρες ή αύριο, από τις εργαστηριακές εξετάσεις, να δούμε αν το κοριτσάκι είχε και τον μηνιγγιτιδόκοκκο» σημείωσε ο κ. Λουμπούνης.
Η είδηση του θανάτου της 5χρονης μαθήτριας σε νηπιαγωγείο του Ηρακλείου, πέρα από τη θλίψη έχει προκαλέσει και αγωνία σε σχέση με τη γρίπη και τα περιστατικά, ενώ αρκετοί διευθυντές σχολείων ζητούν από τους γονείς να κρατούν στο σπίτι τα παιδιά που νοσούν για μία τουλάχιστον ημέρα απύρετα.

ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ
Παρότι η γρίπη βρίσκεται ήδη σε έξαρση οι γιατροί επισημαίνουν ότι ακόμα και τώρα καλό θα ήταν να εμβολιαστούν όσοι ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού και δεν το έχουν κάνει. «Κανονικά θα έπρεπε οι άνθρωποι από την αρχή του φθινοπώρου να είχαν εμβολιαστεί καθώς το εμβόλιο χρειάζεται γύρω στις 2 εβδομάδες για να λειτουργήσει», τόνισε η  παθολόγος και πρόεδρος της Επιτροπής Λοιμώξεων του ΓΝΧ Ειρήνη Λαγουδάκη, ενώ υπογράμμισε ότι είναι εσφαλμένο να μην προχωράει κάποιος στον εμβολιασμό φοβούμενος τις παρενέργειες: «Παρενέργειες μπορεί να έχει κάθε φάρμακο ακόμα κι ένα ντεπόν. Πάντως, οι άνθρωποι που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες π.χ. είναι ηλικίες άνω των 60, άτομα που έχουν καρδιολογικά ή αναπνευστικά προβλήματα, κακοήθειες ή μεταβολικά νοσήματα (διαβήτη), άτομα που έρχονται σε επαφή με παιδιά (εκπαιδευτικοί), εργαζόμενοι στο νοσοκομείο κ.λπ. είναι οι πρώτοι που πρέπει να εμβολιαστούν, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ο υπόλοιπος πληθυσμός δεν πρέπει να το κάνει». Στο ερώτημα αν είναι αργά τώρα να κάνει κανείς το εμβόλιο η κα Λαγουδάκη διευκρίνισε ότι η έξαρση της γρίπης βρίσκεται ακόμα σε ανοδική πορεία και συνεπώς είναι χρήσιμο να εμβολιαστεί κάποιος. Η γρίπη όπως εξήγησε κορυφώνεται κάθε χρόνο τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο και αρχίζει να εκτονώνεται τον Απρίλιο.

ΑΥΞΗΜΕΝΗ ΖΗΤΗΣΗ
Η ανησυχία του κόσμου τις τελευταίες για τη γρίπη αποτυπώνεται, μεταξύ άλλων, στην αυξημένη ζήτηση που καταγράφεται στα Χανιά για το αντιγριπικό εμβόλιο. Ωστόσο, στον Νομό Χανίων λόγω καλού προγραμματισμού δεν διαπιστώνεται έλλειψη εμβολίων όπως συμβαίνει σε άλλες περιοχές της Ελλάδας. «Είμαστε από τις λίγες φαρμακαποθήκες που έχουν αποθέματα εμβολίου ενώ γενικά υπάρχει έλλειψη και στην Αθήνα και σε άλλες περιοχές. Μάλιστα σήμερα η Φαρμακαποθήκη Χανίων έστειλε στην Αθήνα 1000 τεμάχια από το απόθεμα που έχουμε», ανέφερε ο πρόεδρος του Συλλόγου Φαρμακοποιών Χανίων Μανώλης Κατσαράκης.
Συνεχίζοντας ο πρόεδρος των φαρμακοποιών επιβεβαίωσε την αυξημένη ζήτηση εμβολίων που υπάρχει τις τελευταίες ημέρες λέγοντας χαρακτηριστικά ότι η ζήτηση αγγίζει τα επίπεδα του Νοεμβρίου όταν ξεκινάει η εμβολιαστική περίοδος. «Πραγματικά υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον από άτομα που είτε ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου είτε όχι. Πάντως αυτό που πρέπει να προσέξουν οι άνθρωποι είναι πέρα από τον εμβολιασμό να τηρούν τα μέτρα υγιεινής φροντίζοντας να αποφεύγουμε μέρη με πολύ κόσμο και να ακολουθούμε τους κανόνες της ατομικής υγιεινής (πλύσιμο χεριών, αντισιπτικά τζελ, μάσκες κ.λπ.) και όταν διαπιστώσουμε ότι κάτι δεν πάει καλά να απευθυνθούμε άμεσα σε ένα γιατρό για να λάβουμε την επείγουσα αντιική αγωγή», τόνισε ο κ. Κατσαράκης.

ΔΕΚΑΔΕΣ ΝΕΚΡΟΙ ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ
Σε ό,τι αφορά τη Ρουμανία τα τελευταία θύματα του ιού της γρίπης ήταν 2 γυναίκες και 1 νήπιο, ηλικίας μόλις 2 ετών, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των νεκρών σε 82. Πρόκειται για επιβεβαιωμένα κρούσματα θανάτων από τον ιό της γρίπης τύπου Α, ενώ όπως προέκυψε οι 2 γυναίκες και το δίχρονο αγοράκι δεν είχαν εμβολιαστεί.
Οι ειδικοί από το Εθνικό Κέντρο Παρακολούθησης και Ελέγχου των Μεταδοτικών Ασθενειών της Ρουμανία αναμένουν ύφεση της γρίπης όταν βελτιωθούν οι καιρικές συνθήκες.

Ανησυχούν οι πολίτες
Η έξαρση του ιού της γρίπης έχει ανησυχήσει τους πολίτες. Μιλώντας στα “Χ.ν.” κάποιοι δήλωσαν ενημερωμένοι και πως έχουν ήδη κάνει το εμβόλιο σύμφωνα με τις συστάσεις των γιατρών τους. Άλλοι πάλι είτε από φόβο είτε από αμέλεια δεν έχουν εμβολιαστεί. Ωστόσο, η διαστάσεις που έχει πάρει φέτος το φαινόμενο έχει βάλει πολλούς από εκείνους που δεν εμβολιάζονται σε προβληματισμό.

GIANNHS«Δεν το έκανα από φόβο»
«Είμαι καρδιοπαθής και πρέπει να κάνω το εμβόλιο. Μάλιστα χθες πήγα στον γιατρό, μού το έγραψε, πήγα και στο φαρμακείο έκανα τα χαρτιά μου αλλά μπορεί και να μην το κάνω. Πρέπει αλλά φοβάμαι τις παρενέργειες».
Γιάννης
BASILHS«Κάθε χρόνο εμβολιάζομαι»
«Το έχω κάνει από τον Νοέμβριο όπως κάθε χρόνο. Το θεωρώ σημαντικό για την υγεία».
Βασίλης

 
AIKATERINH«Δεν έχω κάνει ποτέ»
«Άλλοι το κάνουν άλλοι όχι. Εγώ δεν το έχω κάνει. Ανησυχώ τώρα που ακούω για την έξαρση του ιού της γρίπης αλλά δεν το έχω κάνει ποτέ και δεν το έκανα και φέτος. Φοβάμαι για τυχόν παρενέργειες αλλά δεν μου το έχει συστήσει κι ο γιατρός. Πάντως έχω προβληματιστεί φέτος περισσότερο. Θα δω του χρόνου».
Αικατερίνη

MANOLHS«Το σκέφτομαι»
«Δεν το έχω κάνει από αμέλεια. Ποτέ δεν το έχω κάνει. Το σκέφτομαι βέβαια τώρα γιατί είμαι σε μια ηλικία που πρέπει να προσέχω περισσότερο».
Μανώλης

KAITH«Είμαι συνεπής»
«Κάθε χρόνο κάνω το εμβόλιο κατά της γρίπης εδώ και κάποια χρόνια. Είμαι από τους συνεπείς. Θέλει πάντως προσοχή, να αποφεύγει κανείς την πολυκοσμία, να τηρεί τους κανόνες υγιεινής κλπ».
Καίτη
FILIPPOS«Ακολουθώ τις συστάσεις των γιατρών»
«Κάθε χρόνο κάνω το εμβόλιο γιατί ανήκω στην ομάδα υψηλού κινδύνου. Οπότε πρέπει να το κάνω και ακολουθώ τις συστάσεις των γιατρών».
Φίλιππος
EYAGGELIA«Πρέπει να το κάνουμε»
«Κάθε χρόνο εμβολιάζομαι. Πρέπει να το κάνω, είμαι μεγάλη γυναίκα. Παρόλα αυτά φοβάμαι με αυτά που ακούω».
Ευαγγελία

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα

Μόνιμες στήλες