Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024

Αυξάνεται ο πληθυσμός του λαγοκέφαλου στις θάλασσες της Κρήτης

Κατακόρυφη αύξηση του αριθμού των λαγοκέφαλων -ένα ψάρι που δεν πρέπει να καταναλώνεται λόγω της τοξίνης που έχει το κρέας του – που αλιεύονται κυρίως στα δυτικά και στα νότια των Χανίων έχουμε τους τελευταίους μήνες.
Η αύξηση αυτή προβληματίζει τις αρμόδιες υπηρεσίες και ήδη το τμήμα αλιείας της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας της Π.Ε. Χανίων συνεργάζεται με το ΕΛΚΕΘΕ προκειμένου να βρει λύσεις για το θέμα.
Όπως εξηγεί στα “Χ.ν.” η κ. Ευαγγελία Ανεζάκη προϊσταμένη στο τμήμα αλιείας, της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας της Π.Ε. Χανίων :«Το τελευταίο διάστημα, από το φθινόπωρο μέχρι και σήμερα παρατηρούμε μια μεγάλη αύξηση στον αριθμό των λαγοκέφαλων κυρίως αλλά και των λεοντόψαρων. Ειδικά οι πρώτοι εμφανίζονται πάρα πολλοί στα δυτικά και στα νότια παράλια των Χανίων. Με το ΕΛΚΕΘΕ συνεργαζόμαστε πάνω στην έρευνα για να βρούμε τις αιτίες αυτής της αύξησης».
Από την πρώτη εμφάνιση των λαγοκέφαλων από την προηγούμενη δεκαετία διαπιστώνονταν κατά καιρούς εξάρσεις εποχικές στην αύξηση του αριθμού τους. Φέτος όπως αναφέρει η κ. Ανεζάκης «υπάρχουν σκάφη που ψαρεύουν και 50 κιλά λαγοκέφαλων με τα δίχτυα. Είναι μεγάλη καταστροφή και για τους ψαράδες και μείωση του εισοδήματος τους. Μέσω του επιχειρησιακού προγράμματος “Αλιείας” βρίσκονται σε εξέλιξη έρευνες για να δούμε πως θα μπορέσουμε να απενεργοποιήσουμε την τοξίνη του λαγοκεφάλου για να μπορούμε να αξιοποιήσουμε τα αλιεύματα του, τη βιολογία του, τη συμπεριφορά του και τρόπους ώστε να μειωθούν οι πληθυσμοί του».
Σημαντικό για την αντιμετώπιση το συγκεκριμένου είδους ψαριού είναι τα ακριβή στοιχεία. «Ζητάμε από τους ψαράδες να μην αμελούν να δηλώνουν στις μηνιαίες δηλώσεις παραγωγής και τους λαγοκέφαλους και τα λεοντόψαρα ώστε να έχουμε συγκεντρωτικά στοιχεία που θα μας χρειαστούν. Συνήθως οι ψαράδες δεν τα δηλώνουν επειδή δεν τα κρατάνε, δεν τα πουλάνε. Θέλουμε όμως να έχουμε τα στοιχεία αυτά για να έχουμε πιο ακριβή στοιχεία για τους αριθμούς τους» τονίζει η προϊσταμένη του τμήματος Αλιείας.
Σημειώνεται πως ο λαγοκέφαλος εντοπίζεται στον Ινδικό και των Ειρηνικό Ωκεανό. Από τη Διώρυγα του Σουέζ πέρασε στη Μεσόγειο και έκτοτε εξαπλώνεται καθώς δεν έχει ψάρι θηρευτή που να περιορίζει τους αριθμούς του.
Είναι επικίνδυνος καθώς το κρέας του έχει υψηλές ποσότητες τοξίνης. Αν καταναλωθεί μπορεί να προκαλέσει καρδιακή ανεπάρκεια, διακοπή της αναπνοής, παράλυση μυών.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα