Παρασκευή, 28 Ιανουαρίου, 2022

Αλαλούμ με κρούσμα σε τουριστικό κατάλυμα στον Αποκόρωνα

Ενα απίστευτο αλαλούμ στη διαδικασία διαχείρισης κρουσμάτων κορωνοϊού ανάμεσα σε τουρίστες, αναδεικνύεται από την ιστορία του ιδιοκτήτη καταλύματος σε περιοχή του Αποκόρωνα που παρουσιάζουν σήμερα τα «Χ.ν.».

Πρόκειται για συγκρότημα αυτόνομων παραδοσιακών κατοικιών, στο οποίο διέμενε ένα ζευγάρι Αμερικανών πολιτών για διακοπές. Τρεις μέρες πριν την προγραμματισμένη (χθες το πρωί) αναχώρησή τους, οι τουρίστες υποβλήθηκαν σε τεστ κορωνοϊού, το οποίο βγήκε αρνητικό για τον άντρα αλλά θετικό στον κορωνοϊό για τη γυναίκα. Καθώς επρόκειτο για μοριακό τεστ, οι ίδιοι ενημερώθηκαν κάποιες ώρες αργότερα και αμέσως ενημέρωσαν τον ιδιοκτήτη του καταλύματος ενώ παράλληλα από το διαγνωστικό κέντρο ενημερώθηκε και η πολιτική προστασία.
Από την πολιτική προστασία, δόθηκε οδηγία στον ιδιοκτήτη να λάβει μια ιατρική γνωμάτευση για την κατάσταση της υγείας της κοπέλας, ώστε να κριθεί εάν θα χρειαζόταν να μεταφερθεί στο Νοσοκομείο ή στο ξενοδοχείο καραντίνας. Καθώς η κοπέλα ήταν ασυμπτωματική, κρίθηκε ότι πρέπει να γίνει μεταφορά στο δεύτερο, ενώ για τον σύντροφό της δόθηκε οδηγία να συνεχίσει ελεύθερα τις διακοπές του, εφόσον ήταν εμβολιασμένος! Έτσι κι έγινε!
Δύο μέρες παρέμειναν οι δυο τους σε καραντίνα στη βίλα τους, ενώ ο ιδιοκτήτης προσπαθούσε να συνεννοηθεί για τη διαχείριση του περιστατικού με την πολιτική προστασία, αποκλειστικά στην Αθήνα και σε έναν τηλεφωνικό αριθμό, από τον οποίο μόνο εκείνοι τον καλούσαν και δεν υπήρχε δυνατότητα να δεχτούν εισερχόμενη κλήση. Μια μέρα πριν την προγραμματισμένη της αναχώρηση (προχθές) η κοπέλα υπεβλήθη και σε δεύτερο τεστ, επίσης θετικό. «Από την πολιτική προστασία μου είπαν ότι θα έρθουν να την πάρουν με το βαν που υπάρχει για τη μεταφορά των ασυμπτωματικών στο ξενοδοχείο καραντίνας. Κανείς δεν φάνηκε, η μέρα πέρασε και τελικά σήμερα το πρωί (σ.σ. χθες) ο νεαρός αναχώρησε κανονικά για Αθήνα κι από ‘κει για Αμερική και εκείνη έχει μείνει μόνη της στη βίλα, ενώ για αύριο είναι προγραμματισμένη άλλη κράτηση, πρέπει να προχωρήσω άμεσα σε απολυμάνσεις κ.λπ.» τονίζει στα «Χ.ν.» ο ιδιοκτήτης.
Οπως αναφέρει, από την πολιτική προστασία του είπαν ότι ο λόγος που δεν είχε σταλεί βαν για τη μεταφορά του κρούσματος ήταν ότι είχε αρρωστήσει ο οδηγός!
«Μου ζήτησαν αν μπορώ να την κρατήσω εγώ σε απομονωμένο χώρο, αλλά τους εξήγησα πως δεν υπάρχει τέτοια δυνατότητα. Αύριο περιμένω νέους επισκέπτες στη συγκεκριμένη βίλα, πρέπει να ακολουθήσω όλο το πρωτόκολλο απολύμανσης, ποιος θα με αποζημιώσει, αν χαθεί η κράτηση. Από την άλλη και η ίδια η κοπέλα είναι φοβισμένη, έχει μείνει μόνη της, μου ζητάει να μεταφερθεί στο ξενοδοχείο καραντίνας, θα νιώθει και πιο ασφαλής εκεί» τονίζει.
Ο ίδιος στη συνέχεια έκανε αλλεπάλληλες κλήσεις στο ΕΚΑΒ, για να πάρει την απάντηση ότι τα ασθενοφόρα δεν αναλαμβάνουν μεταφορά σε ξενοδοχείο αλλά μόνο στο νοσοκομείο και μόνο κατ’ εντολή της πολιτικής προστασίας από την Αθήνα, ενώ του τόνισαν επίσης πως απεργούν ενάντια στον υποχρεωτικό εμβολιασμό και υπάρχουν μόνο δύο ασθενοφόρα ασφαλείας.
Τελικά, αργά χθες το απόγευμα, έγινε η μεταφορά από ιδιωτικό όχημα με ευθύνη της πολιτικής προστασίας.

ΕΝΤΟΛΕΣ ΑΠΟ ΑΘΗΝΑ

Τα «Χ.ν.» έθεσαν το θέμα στον Αντιπεριφερειάρχη Χανίων, Νίκο Καλογερή, ο οποίος ξεκαθάρισε πως το τμήμα πολιτικής προστασίας της Π.Ε. Χανίων δεν έχει καμία εμπλοκή στη διαχείριση κρουσμάτων. «Κάποιοι ιχνηλάτες, εργαζόμενοι της πολιτικής προστασίας, τους οποίους φιλοξενούμε, ασχολούνται κυρίως με ιχνηλατήσεις, με επιτηρήσεις καραντίνας, με τηλέφωνα σε στενές επαφές και όχι με διαχείριση τέτοιων περιπτώσεων» ανέφερε.

ΠΟΛΛΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ

Στο μεταξύ, από τη δημοσιογραφική έρευνα γύρω από το συμβάν, προκύπτει ότι στη διάρκεια του καλοκαιριού, αλλά κυρίως τις τελευταίες εβδομάδας καταγράφονται και άλλα ανάλογα περιστατικά, με την πολιτική προστασία να διαθέτει ένα βαν με έναν οδηγό για ολόκληρη την Π.Ε. Χανίων για τη μεταφορά τους.
Παράλληλα, πηγές από τον χώρο του τουρισμού, επισημαίνουν πως υπήρχαν σοβαρά προβλήματα στη μετακίνηση κρουσμάτων covid από τα ξενοδοχεία, καθώς παρά την περυσινή εμπειρία, στην πράξη διαπιστώθηκαν ασάφειες και δυσλειτουργίες του κρατικού μηχανισμού που πιθανόν να είχαν αποφευχθεί, εάν δεν υπήρχε ο συγκεντρωτισμός στην Αθήνα.
Σημειώνεται πως η μεταφορά ενός πελάτη ξενοδοχείου θετικού στον κορωνοϊό σε ξενοδοχείο καραντίνας δεν είναι μια απλή υπόθεση, καθώς θα πρέπει να έχει προηγηθεί η καταχώρηση του θετικού αποτελέσματος του τεστ (rapid ή PCR) στην ειδική πλατφόρμα και στη συνέχεια να δοθεί σχετική εντολή – παραπεμπτικό από την αρμόδια αρχή, διαδικασία που είναι εξαιρετικά πολύπλοκη και χρονοβόρα.
Οι ξενοδόχοι είχαν ζητήσει τη δημιουργία και λειτουργία ειδικού τηλεφωνικού αριθμού που θα λειτουργεί όλο το 24ωρο και στο οποίο θα μπορούν να απευθύνονται ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα διαμερίσματα κ.λπ., ώστε η διαχείριση κρουσμάτων κορωνοϊού να γίνεται άμεσα και αποτελεσματικά, κάτι το οποίο όμως δεν εισακούστηκε.

 

7 Comments

 1. Όσο υπάρχουν συμπολίτες μας που αρνούνται να εμβολιαστούν, σωστά βέβαια το αναφέρουν ως αναφαίρετο δικαίωμά τους, αδυνατώντας όμως να καταλάβουν ότι συνάμα είναι και υποχρέωσή τους η προστασία του συνόλου και διαμέσου αυτών, τότε δυστυχώς θα νοσούν όλο και περισσότεροι και οι περισσότεροι από αυτούς ίσως με βαριά συμπτώματα. Η κοπέλα από κάπου κόλλησε, ο σύζυγός της ίσως αργότερα αλλά και ο οδηγός του Van νοσεί αλά και πόσοι στον περίγυρο του έχουν νοσήσει ή θα νοσήσουν, όπως και του πιο πάνω ζευγαριού. Ένας φαύλος κύκλος χωρίς αρχή και τέλος. Αλλά το τέλος όμως εξαρτάται από εμάς και το… ινάτι μας. Η πορεία θα το δείξει και λίαν συντόμως μάλιστα. Κοντός ψαλμός αλληλούια. Κοινή ομολογία όμως όλων των αρνητών είναι ότι τα “παίρνουν” όλοι οι άλλοι! Παγκόσμιο το φαινόμενο. Δεν υπάρχει σωτηρία!

   • Το σχόλιο μου έχει βαθύτερο νόημα! Είδατε αγαπητέ μου ότι όλα τα εξετάζουμε επιφανειακά και όχι στο βαθύτερό τους νόημα; Αμφιβάλω αν διαβάσατε, με την σημασία της λέξης, το άρθρο. Ίσως να του ρίξατε μια ματιά αλλά σίγουρα ΔΕΝ το καταλάβατε. Μπορεί ο μόνος εμβολιασμένος της υπόθεσης, ο σύζυγος της κοπέλας, να είναι και ο μοναδικός τελικά που ήταν ασφαλής. Αλλά δείτε όμως όλη την υπόλοιπη τραγωδία. Προσωπικό που αρνείται να εμβολιαστεί, θέτοντας εγκληματικά σε κίνδυνο πολλούς περισσότερους. Οδηγός ασθενής και λοιπό προσωπικό σε απεργεία για προφανή λόγο. Ο ιός ήρθε για να μείνει όσο εμείς… αγρόν αγόρασων. Ένα αλαλούμ. Φαύλος κύκλος. Με εκτίμηση!

 2. Αξιότιμε κύριε,κάθε φορά που διαβάζω σχόλιο σας νομίζω ότι το έγραψα εγώ.Μιας και εξ΄ όσων αντιλαμβάνομαι είστε νεώτερης γενιάς συνεχίστε να γράφετε τις απόψεις σας στον δημόσιο διάλογο.Είναι ένας “αγώνας” για την επικράτηση της λογικής,του ρεαλισμού και της αντίληψης του κόσμου όπως είναι και όχι όπως νομίζουμε η θα θέλαμε να είναι.Ο σουρεαλισμός και οι αιθεροβάμονες πρέπει στον δημόσιο διάλογο να είναι υποχρεωμένοι να αντεπεξέλθουν βρίσκοντας απέναντι τους τετράγωνη λογική και επιχειρήματα όπως τα δικά σας ……Με εκτίμηση

  • Σας ευχαριστώ πολύ. Σας έχω σαν παράδειγμα. Το ήθος της γραφής σας είναι χαρακτηριστικό σας γνώρισμα και εμπνέει αντίστοιχα συναισθήματα. Συνεχίστε να δίνετε έμπνευση στο να γράφουμε σωστά και να σχολιάζουμε – καυτηριάζουμε αντικειμενικά την καθημερινότητα! Με εκτίμηση!
   Υ.Γ. Δυστυχώς, λίγοι από τους νεώτερους σήμερα γράφουν ακόμα σωστά Ελληνικά, στην εποχή της μίξης των ελληνοαγγλικών. Μεγάλη πληγή για την γλώσσα μας.

   • Aξιότιμε κύριε,επιτρέπεται να έχουμε διαφορετική άποψη για το θέμα η θα έχουμε την τύχη του Ιβάν Ντενίσοβιτς Σούχωφ; Πάντως το ισχύον Σύνταγμα της πατρίδος μας κατοχυρώνει σε όλους του ΄Ελληνες πολίτες το εν λόγω δικαίωμα….Με εκτίμηση

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα