Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024

Στάση αναμονής για τις αλλαγές στα ΑΕΙ

Στάση αναμονής για τον Σεπτέμβριο κρατούν οι πρυτάνεις των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων της Κρήτης για τις αλλαγές που θα φέρει ο νέος νόμος – πλαίσιο του Υπουργείου Παιδείας.
Αυτό διεφάνη κατά την ετήσια συνάντηση των εκπροσώπων των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων της Κρήτης (Πολυτεχνείο, Πανεπιστήμιο, Ι.Τ.Ε.) με τους εκπροσώπους της  Παγκρητικής Ενωσης Αμερικής, που πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί στα Χανιά, στο κτήριο της Πρυτανείας του Πολυτεχνείου Κρήτης, το οποίο έχει φέτος την ευθύνη της διοργάνωσης.
Στόχος της συνάντησης ήταν η ενημέρωση των ομογενών Κρητών της Αμερικής σε θέματα που αφορούν την πορεία και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα Α.Ε.Ι. της Κρήτης.
Κατά τη συνάντηση ο πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης, καθηγητής Γιάννης Φίλης, υποδέχθηκε στις εγκαταστάσεις του Πολυτεχνείου Κρήτης τους: Γιάννη Μανουκαράκη, πρόεδρο της Παγκρητικής Ενωσης Αμερικής, Ευριπίδη Στεφάνου, νεοεκλεγέντα πρύτανη Πανεπιστημίου Κρήτης, Κωνσταντίνο Φωτάκη, πρόεδρο Δ.Σ. Ιδρύματος Τεχνολογίας και Ερευνας, Στέφανο Τραχανά, διευθυντή Πανεπιστημιακών Εκδόσεων Κρήτης, Νένα Γαλανίδου, αναπληρώτρια καθηγήτρια Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Κωνσταντίνο Συνολάκη, πρόεδρο και διευθυντή του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών, Μιχάλη Παπαδάκη, διευθυντή Ενυδρείου Κρήτης – Θαλασσόκοσμου, Μωϋσή Μυλωνά, διευθυντή του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας.

Ο ΠΡΥΤΑΝΗΣ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ

Οπως ανέφερε ο πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης, κ. Φίλης: ´Ζητούμενο παραμένει το τι θα κάνουμε από τον Σεπτέμβρη με τον νέο νόμο, γιατί δεν ξέρουμε τι ακριβώς θα λέει (ο νόμος) και πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα´.
Σε ερώτηση, αν υπάρχει περίπτωση το Πολυτεχνείο Κρήτης να μην λειτουργήσει από τον Σεπτέμβριο, ο κ. Φίλης τόνισε: ´Οσον αφορά εμένα προσωπικά και τους αντιπρυτάνεις το Πολυτεχνείο θα λειτουργήσει. Τώρα, εάν υπάρξουν αντιδράσεις ή οτιδήποτε άλλο, αυτό δεν μπορώ να το προβλέψω´.
Οσον αφορά τη συνάντηση με τον πρόεδρο της Παγκρητικής και το Δ.Σ. της Ενωσης ο κ. Φίλης επεσήμανε το έντονο ενδιαφέρον της Παγκρητικής Ενωσης Αμερικής για τα επιστημονικά τεκταινόμενα στο νησί.
´Η Παγκρητική Ενωση έχει βοηθήσει πολύ σοβαρά δύο προγράμματα: τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης και το Πάρκο Διάσωσης Χλωρίδας και Πανίδας του Πολυτεχνείου Κρήτης. Θα εξηγήσουμε στο Δ.Σ. της Ενωσης τι γίνεται σε αυτούς τους δύο τομείς και θα αναφερθούμε με περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τις δραστηριότητες των Ιδρυμάτων έτσι ώστε να βελτιωθούν περισσότερο οι σχέσεις μας και επιπλέον να δει το Δ.Σ. της Ενωσης, αν θα μπορέσει να χρηματοδοτήσει κι άλλα προγράμματα´.
Παράλληλα, ο κ. Φίλης αναφέρθηκε στα προγράμματα εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας, της Ιστορίας και της Αρχαιολογίας σε ακαδημαϊκά Ιδρύματα του εξωτερικού, ενώ επεσήμανε ότι: ´Ενας μικρός αριθμός Ελληνοαμερικανών φοιτητών έρχονται κάθε χρόνο και κάνουν μαθήματα στην πατρίδα´.

Ο ΠΡΥΤΑΝΗΣ  ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ
Ο νεοεκλεγείς πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης,  Ευριπίδης Στεφάνου, τόνισε ότι: ´Τον Σεπτέμβριο θα έχουμε καινούργια δεδομένα τα οποία δεν είναι ακόμη γνωστά σε όλη τους την έκθεση, γιατί ο νόμος δεν έχει ακόμα ψηφιστεί. Επομένως περίπου γνωρίζουμε ορισμένα πράγματα και μας προβληματίζουν πολλά από αυτά. Οι μεταβατικές διατάξεις του (νόμου), όπως έχουν εμφανιστεί μέχρι σήμερα, θα πρέπει να κανονίσουν τα πάντα σε ένα ασφυκτικό πλαίσιο. Μιλάμε για διάλυση των Σχολών, για δημιουργία νέων (Σχολών) κ.ά. Αυτά τα πράγματα δεν γίνονται εύκολα. Η εμπειρία μας από την Ανώτατη Διοίκηση, δηλαδή το Υπουργείο Παιδείας μέχρι σήμερα, είναι ότι δεν γίνονται αυτά τα πράγματα από τη μία μέρα στην άλλη´.
Για τη λειτουργία του Πανεπιστημίου Κρήτης από τον Σεπτέμβρη ο ίδιος επεσήμανε ότι: ´Θα προσπαθήσουμε ως νέα Πρυτανεία να κάνουμε το παν να λειτουργήσει. Η προσωπική μου άποψη και της Πρυτανείας είναι ότι ένα Πανεπιστήμιο πρέπει να μένει ανοιχτό. Μπορεί να υπάρχουν αντιθέσεις, μπορεί να υπάρχουν προβλήματα, αλλά το Πανεπιστήμιο πρέπει να είναι ανοιχτό για να αντιμετωπίζει και να μπορεί να λύσει αυτά τα προβλήματα μέσα σε ένα κλίμα συζήτησης ακόμη κι αν υπάρχουν ισχυρές διαφωνίες´.

Ο πρόεδρος του Ι.Τ.Ε. Κρήτης

Τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα του νησιού πρωτεύουν στον διεθνή ανταγωνισμό και η συνέργεια μεταξύ τους μπορεί να οδηγήσει σε μεγάλη προστιθέμενη οικονομική και επιστημονική αξία. Αυτό επεσήμανε ο νέος πρόεδρος του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Ερευνας Κρήτης, κ. Κωνσταντίνος Φωτάκης.
´Ειδικά στην Κρήτη υπάρχει μεγάλη συγκέντρωση πυρός από την άποψη των Ιδρυμάτων που παρέχουν εκπαίδευση, έρευνα και δημιουργούν καινοτομία, όπως το Πολυτεχνείο Κρήτης, το Πανεπιστήμιο Κρήτης, το Ι.Τ.Ε., το Μ.Α.Ι.Χ., το ΕΛΚΕΘΕ´, τόνισε ο κ. Φωτάκης.
Και πρόσθεσε:
´Ολα μαζί αποτελούν μια πολύ μεγάλη συγκέντρωση πυρός σε σχέση με το μέγεθος του πληθυσμού και η συνέργεια μεταξύ τους μπορεί να οδηγήσει σε μεγάλη προστιθέμενη οικονομική και επιστημονική αξία. Αυτό είναι κάτι που έχει καταγραφεί και θα πρέπει να στηριχθούν στις δύσκολες αυτές στιγμές. Οχι μόνο οι ερευνητές ή οι καθηγητές, αλλά και οι φοιτητές, οι τεχνικοί, οι διοικητικοί υπάλληλοι´.
Κληθείς να σχολιάσει τα σενάρια περί ´κλεισίματος´ του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Ερευνας ο κ. Φωτάκης επεσήμανε: ´Δεν νομίζω ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει πρόβλημα με το Ι.Τ.Ε. όσον αφορά τις συγχωνεύσεις, τουλάχιστον τις αυθαίρετες συγχωνεύσεις. Μπορεί να γίνουν κάποιες συνενώσεις, αλλά αυτές οδηγούν σε πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα. Ομως από όσο ξέρω -και προχθές μίλαγα με τον γενικό γραμματέα Ερευνας και Τεχνολογίας- δεν θα γίνουν αυθαίρετα συγχωνεύσεις χωρίς να ακουστεί η γνώμη του Ι.Τ.Ε.´.
Για τα προβλήματα χρηματοδότησης του Ι.Τ.Ε. ο ίδιος ανέφερε χαρακτηριστικά ότι: ´Εχει γίνει μια σημαντική περικοπή του τακτικού προϋπολογισμού και κυρίως των συγχρηματοδοτήσεων που συνδέονται με την προσέλκυση πόρων από ανταγωνιστικά ευρωπαϊκά προγράμματα´.
´Αυτό προσπαθούμε να το αντιμετωπίσουμε, είμαι αρκετά αισιόδοξος παρά τα όσα λέγονται. Ομως χρειάζεται επίσης και ο κόσμος να έχει αντίληψη του τι προσφέρει το Ι.Τ.Ε.´, επεσήμανε. Είναι χαρακτηριστικό -όπως υπογράμμισε ο ίδιος- ότι το Ιδρυμα Τεχνολογίας και Ερευνας αυτή τη στιγμή προσφέρει 1.044 θέσεις εργασίας στην Κρήτη.
Πέρυσι είχε τακτικό προϋπολογισμό εννέα εκατομμύρια ευρώ και επέστρεψε στο κράτος έντεκα εκατομμύρια τριακόσιες χιλιάδες ευρώ από φορολογικές και εργοδοτικές εισφορές. Με αυτόν τον τακτικό προϋπολογισμό υποστήριξε 404 θέσεις εργασίας μόνιμου προσωπικού.
Το συγκεκριμένο μόνιμο προσωπικό κατάφερε και προσήλκυσε πόρους σε ανταγωνιστική βάση, όχι μόνο για να στηρίξει το Ι.Τ.Ε., αλλά για να δημιουργηθούν ακόμη 640 νέες θέσεις εργασίες. 


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα