Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024

Οδηγός πυροπροστασίας

Σε ανθρώπινη απροσεξία ή αμέλεια οφείλονται 8 στις 10 πυρκαγιές, από τις οποίες οι περισσότερες εκδηλώνονται τον μήνα Αύγουστο, σύμφωνα με στοιχεία της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Χανίων.
Στο πλαίσιο αυτό ο Δήμος Χανίων, σε συνεργασία με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, προχώρησε στην έκδοση οδηγού πυροπροστασίας, προκειμένου τόσο οι δημότες όσο και οι επισκέπτες της πόλης των Χανίων να είναι ενήμεροι σε περίπτωση έκτακτου περιστατικού πυρκαγιάς.
Τον οδηγό παρουσίασαν χθες το μεσημέρι, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου, που πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό Κατάστημα των Χανίων, ο αντιδήμαρχος Χανίων, αρμόδιος για θέματα Πολιτικής Προστασίας, Μανώλης Κεμεσίδης και ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Χανίων, Νικόλαος Σκουλούδης. Επίσης, επισημάνθηκαν οι δράσεις που προωθούνται στον τομέα της πυροπροστασίας.

Ο ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ
´Αρκούν δύο λεπτά μόνο για να κινδυνεύσει μια ανθρώπινη ζωή και πέντε λεπτά για να κυκλώσει μια πυρκαγιά ένα σπίτι.
Μόνο με τη συνεργασία όλων των εμπλεκομένων φορέων θα μπορέσουμε να περιορίσουμε τις συνέπειες από τις καταστροφικές πυρκαγιές στον ελάχιστο δυνατό βαθμό´, επεσήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Κεμεσίδης, ο οποίος ευχαρίστησε τον διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Χανίων για τη συνεργασία του.
Ο αντιδήμαρχος Χανίων γνωστοποίησε ότι εγκρίθηκε από το Υπουργείο Εσωτερικών κονδύλι για την πυροπροστασία στον Δήμο Χανίων, ύψους 130.000 ευρώ.
Μάλιστα, όπως ανέφερε σχεδιάζονται δράσεις, που αφορούν, μεταξύ άλλων, καθαρισμούς και αποψιλώσεις πάρκων, αλσών και άλλων κοινοχρήστων χώρων, συντηρήσεις δικτύων καθώς και ανανέωση πυροσβεστικού εξοπλισμού.

Ο ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΤΗΣ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗΣ
Από την πλευρά του ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Χανίων τόνισε ότι στο τετρασέλιδο φυλλάδιο υπάρχουν πληροφορίες για το τι πρέπει να προσέχουμε προκειμένου να αποτρέψουμε την εκδήλωση πυρκαγιάς, πώς πρέπει να ενεργήσουμε μόλις αντιληφθούμε πυρκαγιά καθώς και τις ενέργειές μας σε περίπτωση που το σπίτι μας βρίσκεται κοντά σε δάσος ή δασική έκταση.
´Ηδη βρισκόμαστε εν μέσω της αντιπυρικής περιόδου και έχουν αρχίσει να παρουσιάζονται υψηλοί δείκτες επικινδυνότητας. Γι’ αυτό είναι η κατάλληλη στιγμή να ενημερώσουμε τους πολίτες για θέματα πυροπροστασίας και ο κάθε ένας να ξέρει τι πρέπει να κάνει σε έκτακτη ανάγκη. Στο πλαίσιο αυτό κρίνεται σκόπιμη η διανομή του συγκεκριμένου φυλλαδίου´, τόνισε ο κ. Σκουλούδης.

ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΑ ΝΟΤΙΑ
Ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Χανίων τόνισε ότι ειδικά στις νότιες περιοχές του Νομού οι άνεμοι είναι πολύ δυνατοί και επεσήμανε τις δυσκολίες που αντιμετώπισε η Πυροσβεστική κατά την εκδήλωση των δύο μετώπων πυρκαγιάς ταυτόχρονα προχθές στον Δήμο Σφακίων.
´Οι πυρκαγιές είχαν ως αποτέλεσμα να καεί μεγάλη έκταση, ωστόσο, προλάβαμε τα χειρότερα γιατί κινητοποιήθηκαν άμεσα οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής. Συγκεκριμένα συνέβαλαν 11 οχήματα, 25 άνδρες, το όχημα του Εθελοντικού Πυροσβεστικού Κλιμακίου Αποκορώνου, ενώ κρίθηκε αναγκαία η ενεργοποίηση του πυροσβεστικού ελικοπτέρου, που η συμβολή του ήταν καθοριστική στην κατάσβεση των πυρκαγιών´, ανέφερε ο κ. Σκουλούδης.
Και πρόσθεσε ότι: ´Εγιναν ζημιές σε ελαιόδεντρα γιατί οι άνεμοι υπερέβαιναν πολλές φορές και τα 10 Μποφόρ, αλλά αποτρέψαμε τα χειρότερα ως προς τις κατοικημένες περιοχές ή τη μεγαλύτερη εξάπλωση της πυρκαγιάς´.
Να σημειωθεί ότι οι πολίτες μπορούν να βρουν στο φυλλάδιο χρήσιμες πληροφορίες καθώς και τηλέφωνα επικοινωνίας με τις Υπηρεσίες παροχής έκτακτης βοήθειας.  
Ο οδηγός πυροπροστασίας του Δήμου Χανίων διενεμήθη χθες το απόγευμα κατά τη διάρκεια των εγκαινίων του ´Αγροτικού Αυγούστου´.
Επίσης, σήμερα το πρωί έχει προγραμματιστεί να γίνει διανομή του φυλλαδίου από προσωπικό του Δήμου Χανίων και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας σε κεντρικά σημεία της πόλης των Χανίων.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα