Aθήνα
Η μείωση του λειτουργικού κόστους και η εξοικονόμηση ανθρώπινων πόρων είναι ο στόχος της οργανωτικής και λειτουργικής μεταρρύθμισης στη δομή των Δημόσιων Οικονομικών Υπηρεσιών, όπως την περιγράφει ο υπουργός Οικονομικών, κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, σε έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή προς απάντηση ερωτήσεων βουλευτών σχετικών με τη συνένωση των ΔΟΥ.
Όπως διευκρινίζεται στο σχετικό έγγραφο, στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης που προωθείται προβλέπεται να διατηρηθεί μία Εφορία στην πρωτεύουσα κάθε Νομού και οι υπόλοιπες να αντικατασταθούν με Γραφεία Εξυπηρέτησης Πολιτών.
Ειδική μέριμνα θα ληφθεί για τους Νομούς Αττικής και Θεσσαλονίκης καθώς και για τον νησιωτικό χώρο, ωστόσο οι τελικές αποφάσεις για την αναδιοργάνωση των ΔΟΥ δεν έχουν ακόμη ληφθεί. Σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών με την αλλαγή στον χάρτη των ΔΟΥ και την εσωτερική αναδιοργάνωσή τους, οι υπάλληλοι που υπηρετούν στις σημερινές ΔΟΥ θα αξιοποιηθούν με τη μετακίνησή τους στις διατηρούμενες αναβαθμισμένες Εφορίες προκειμένου να εξασφαλιστεί η επάρκεια στελέχωσης και να επιτευχθεί αυξημένη αποτελεσματικότητα.
Προκειμένου, δε, με την αναδιοργάνωση αυτή να επιτευχθεί η καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών, διευρύνεται η δυνατότητα των υπαλλήλων να διεκπεραιώνουν φορολογικές υποθέσεις εκτός ΔΟΥ, αναβαθμίζονται σημαντικά οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών και υλοποιούνται πολλές νέες. Όπως αναφέρει ο κ. Βενιζέλος, το τελικό οργανωτικό σχήμα λειτουργίας των ΔΟΥ όταν θα εφαρμοστεί θα προβλέπει ανάγκη για αυτοπρόσωπη παρουσία των πολιτών και επιχειρηματιών στην Εφορία, μόνο σε περιπτώσεις ελέγχου μετά από πρόσκληση του προϊσταμένου της μονάδας. Τέλος, επισημαίνεται πως στο άμεσο μέλλον η υποβολή όλων των τύπων δηλώσεων, βεβαιώσεων, καταστάσεων, η έκδοση πιστοποιητικών και βεβαιώσεων καθώς και οι πληρωμές οφειλών θα γίνονται ηλεκτρονικά.
Τα Χανιώτικα Νέα συμμετέχουν στην Πρωτοβουλία Journalism Trust Initiative (JTI) των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα, έχοντας συμπληρώσει και δημοσιεύσει την Αναφορά Διαφάνειας. Η Πρωτοβουλία JTI είναι ένα διεθνές πρότυπο και έχει ως στόχο την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης του κοινού στα ΜΜΕ μέσω της ανάδειξης και προώθησης της αξιόπιστης δημοσιογραφίας.
Συμμετέχοντας στην πρωτοβουλία αυτή, αναλαμβάνουμε την ευθύνη να συμβάλλουμε στην καταπολέμηση της παραπληροφόρησης και να προάγουμε την αξιοπιστία και την ηθική στη δημοσιογραφία. Με αυτόν τον τρόπο, στηρίζουμε τις βασικές αρχές της ελευθερίας του τύπου και της δημοκρατίας, προσφέροντας στους πολίτες έναν αξιόπιστο πυλώνα πληροφόρησης.