Αθήνα
Εως το τέλος Ιουλίου αναμένεται να καταβληθεί η επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης Πετρελαίου, ύψους 160 εκατ. ευρώ περίπου, στους δικαιούχους παραγωγούς, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Κώστας Σκανδαλίδης, στο πλαίσιο της εφ´ όλης της ύλης συνέντευξης Tύπου που παραχώρησε.
Όπως ανέφερε, έχει ήδη υπογραφεί η σχετική απόφαση προσδιορισμού των συντελεστών επιστροφής ΕΦΚΠ για το 2010 από τον υπουργό Οικονομικών και μετά τη δημοσίευση του ΦΕΚ αρχίζει η διαδικασία για την αποδέσμευση των πιστώσεων και η πληρωμή των δικαιούχων.
Την ίδια στιγμή εξελίσσεται ομαλά η επιστροφή του ΦΠΑ από τις κατά τόπους Eφορίες της χώρας, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο θέσπισης αγροτικού πετρελαίου. Παράλληλα, επιπλέον 160 εκατ. ευρώ θα καταβληθούν έως τα μέσα Αυγούστου σε παραγωγούς για υπόλοιπα επιδοτήσεων για το έτος 2010, εξισωτικές αποζημιώσεις, εθνικού αποθέματος κ.ά. Ο κ. Σκανδαλίδης, γνωστοποίησε, επίσης, πως από τον Οκτώβριο του 2010 έως και τον Ιούνιο φέτος, έχουν πληρωθεί από τον ΟΠΕΚΕΠΕ ενισχύσεις της τάξης των 3,150 δισ. ευρώ.
Στο μεταξύ, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αναφερόμενος στη νέα ΚΑΠ 2013 – 2020 σημείωσε ότι η απώλεια πόρων για τη χώρα μας θα είναι μικρότερη απ’ ό,τι μπορεί κάποιοι να υπολόγιζαν και θα κινείται στα επίπεδα του 3 – 4%. Γεγονός που μεταφράζεται σε απώλεια 70 εκατ. ευρώ το χρόνο περίπου. Αφού διευκρίνισε ότι οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν στο τέλος του 2012, τόνισε ότι “η μάχη, όμως, θα συνεχίσει να δίνεται”. Στο σύνολο των χωρών της ΕΕ οι απώλειες πόρων από την νέα ΚΑΠ θα είναι της τάξης του 7,5% σε σταθερές τιμές.
Τα Χανιώτικα Νέα συμμετέχουν στην Πρωτοβουλία Journalism Trust Initiative (JTI) των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα, έχοντας συμπληρώσει και δημοσιεύσει την Αναφορά Διαφάνειας. Η Πρωτοβουλία JTI είναι ένα διεθνές πρότυπο και έχει ως στόχο την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης του κοινού στα ΜΜΕ μέσω της ανάδειξης και προώθησης της αξιόπιστης δημοσιογραφίας.
Συμμετέχοντας στην πρωτοβουλία αυτή, αναλαμβάνουμε την ευθύνη να συμβάλλουμε στην καταπολέμηση της παραπληροφόρησης και να προάγουμε την αξιοπιστία και την ηθική στη δημοσιογραφία. Με αυτόν τον τρόπο, στηρίζουμε τις βασικές αρχές της ελευθερίας του τύπου και της δημοκρατίας, προσφέροντας στους πολίτες έναν αξιόπιστο πυλώνα πληροφόρησης.