Παρίσι
Οι επενδύσεις σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας το 2010 σε παγκόσμιο επίπεδο ανήλθαν στο ποσό – ρεκόρ των 211 δισεκατομμυρίων δολαρίων σημειώνοντας αύξηση κατά 32% σε σχέση με το 2009 και κατά 540% συγκριτικά με το 2004, δείχνει έκθεση για λογαριασμό του ΟΗΕ.
Το 2010 ήταν επίσης η πρώτη χρονιά που οι αναπτυσσόμενες χώρες ξεπέρασαν σε πράσινες επενδύσεις τις ανεπτυγμένες οικονομίες. Οι επενδύσεις της Κίνας, αυξημένες κατά 28% στα 48,9 δισ. δολάρια, αντιστοιχούν σε περισσότερο από το ένα πέμπτο του συνόλου.
Οι λόγοι για τη σημαντική αύξηση σε παγκόσμιο επίπεδο είναι πολλοί -μεταξύ άλλων- οι αμερικανικές επενδύσεις στις ΑΠΕ μετά την οικονομική κρίση του 2008 και οι σταθερά υψηλές τιμές των ορυκτών καυσίμων.
Η έκθεση, αποτελεί προϊόν συνεργασίας ανάμεσα στο Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ (UNEP), στη Σχολή Οικονομικών και Διοίκησης της Φρανκφούρτης και στη Bloomberg New Energy Finance.
Οπως αναφέρει το AFP, η έκθεση εξέτασε όλες τις εγκαταστάσεις παραγωγής ενέργειας από ανεμογεννήτριες, γεωθερμία και βιομάζα με ισχύ άνω του 1 Megawatt, όλα τα υδροηλεκτρικά εργοστάσια με ισχύ από 0,5 έως 50,0 MW, όλα τα φωτοβολταϊκά πάρκα άνω των 0,4 MW καθώς και όλες τις εγκαταστάσεις κυματικής ενέργειας και βιοκαυσίμων με χωρητικότητα τουλάχιστον ενός εκατομμυρίου λίτρων τον χρόνο.
Αν εξαιρεθούν από την καταμέτρηση τα μεγάλα υδροηλεκτρικά εργοστάσια, οι ΑΠΕ αντιστοιχούσαν πέρυσι στο 8,1% της παγκόσμιας εγκατεστημένης ισχύος ηλεκτροπαραγωγής, συγκριτικά με 7,1% το 2009.
Το ποσοστό συμμετοχής μπορεί να φαίνεται μικρό, ωστόσο οι ΑΠΕ αντιστοιχούσαν στο 34% της αύξησης στην εγκατεστημένη ισχύ το 2010.
Αλλα σημεία της έκθεσης:
Η αιολική ενέργεια, που θεωρείται η πλέον ώριμη τεχνολογία ΑΠΕ, συνέχισε να κυριαρχεί στον κλάδο με επενδύσεις 94,7 δισ. δολαρίων.
Οι επενδύσεις σε ηλιακή ενέργεια έφτασαν τα 26,1 δισ. Αν όμως ληφθούν υπόψη οι επενδύσεις σε μικρές φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις, για παράδειγμα σε στέγες, η ηλιακή ενέργεια σχεδόν ισοφαρίζει την αιολική σε επενδύσεις.
Η σχέση κόστους – απόδοσης αυξήθηκε εντυπωσιακά τόσο στην αιολική όσο και στην ηλιακή ενέργεια: Το κόστος των φωτοβολταϊκών πάνελ για κάθε Megawatt έπεσε κατά 60%, ενώ των ανεμογεννητριών κατά 18%.
Τα Χανιώτικα Νέα συμμετέχουν στην Πρωτοβουλία Journalism Trust Initiative (JTI) των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα, έχοντας συμπληρώσει και δημοσιεύσει την Αναφορά Διαφάνειας. Η Πρωτοβουλία JTI είναι ένα διεθνές πρότυπο και έχει ως στόχο την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης του κοινού στα ΜΜΕ μέσω της ανάδειξης και προώθησης της αξιόπιστης δημοσιογραφίας.
Συμμετέχοντας στην πρωτοβουλία αυτή, αναλαμβάνουμε την ευθύνη να συμβάλλουμε στην καταπολέμηση της παραπληροφόρησης και να προάγουμε την αξιοπιστία και την ηθική στη δημοσιογραφία. Με αυτόν τον τρόπο, στηρίζουμε τις βασικές αρχές της ελευθερίας του τύπου και της δημοκρατίας, προσφέροντας στους πολίτες έναν αξιόπιστο πυλώνα πληροφόρησης.