Θεσσαλονίκη
Απαισιόδοξοι για την εξέλιξη της επιχείρησης τους στο επόμενο εξάμηνο παρέμειναν τον Ιούνιο οι επιχειρηματίες της Βόρειας Ελλάδας, οι οποίοι -ωστόσο- σε ποσοστό 15% (έναντι 8% τον Μάιο), χαρακτήρισαν ως «καλή» την τρέχουσα γενική κατάσταση της εταιρείας τους.
Η απαισιοδοξία για το μέλλον αποτυπώθηκε και στη μηδενική πρόθεση των επιχειρηματιών για την πραγματοποίηση προσλήψεων στο εγγύς μέλλον, την ίδια στιγμή που πάνω από δύο στους δέκα (ποσοστό 23%, έναντι 30% τον Μάιο) εξακολούθησαν και τον Ιούνιο να εξετάζουν το ενδεχόμενο απολύσεων.
Τα παραπάνω προκύπτουν από τις στατιστικές μετρήσεις μηνός Ιουνίου του δείκτη «Northern Greece Business Index 500», σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 500 επιχειρήσεων της βόρειας Ελλάδας, που διενήργησε η εταιρία «Interview».
Συνολικά, ο δείκτης NBGI 500 κατέγραψε τον Ιούνιο μια ακόμη χαμηλή επίδοση και διαμορφώθηκε στις -39 μονάδες, έναντι -40 το φετινό Μάιο και -46 τον αντίστοιχο περυσινό μήνα (που αποτελεί μακράν το χαμηλότερο σημείο του και συμπίπτει χρονικά με τις σχετικές με την τρόικα εξελίξεις).
Σε ό,τι αφορά στο επόμενο εξάμηνο, μόλις το 8% των ερωτηθέντων (έναντι 12% τον Μάιο) δήλωσε ότι αναμένει «καλύτερες ημέρες», το 45% ότι προβλέπει στασιμότητα και το 47% επιδείνωση.
Στο ζήτημα του τζίρου, πάντως, κατεγράφη τον Ιούνιο συρρίκνωση στο 43%, του ποσοστού όσων απάντησαν πως μειώθηκε, έναντι 55% τον Μάιο.
Αναλύοντας τα αποτελέσματα του NGBI 500 Ιουνίου 2011 κατά κλάδο, οι μεικτές και οι εμπορικές επιχειρήσεις, έδωσαν ιδιαίτερα αρνητικές απαντήσεις όσον αφορά στην υφιστάμενη κατάσταση τους και την προοπτική τους για το επόμενο εξάμηνο. Μεγάλα προβλήματα με την τρέχουσα κατάσταση υποστήριξαν ότι έχουν και οι μεταποιητικές – βιομηχανικές επιχειρήσεις.
Πάντως, για το ζήτημα της απασχόλησης δεν υπάρχει -σύμφωνα με την Interview- περιθώριο αισιοδοξίας καθώς η διάθεση προσλήψεων ήταν τον Ιούνιο μηδενική σε όλους τους κλάδους. Μάλιστα, οι μεικτές και οι εμπορικές εμφανίστηκαν να θέλουν να προχωρήσουν και σε απολύσεις. Η μεταποίηση – βιομηχανία διατήρησε το υψηλότερο ποσοστό πρόθεσης απολύσεων τον επόμενο μήνα, παρότι εμφανίζει το μεγαλύτερο ποσοστό αύξησης του τζίρου. Την καλύτερη εικόνα, σε ό,τι αφορά στην τρέχουσα κατάστασή τους, παρουσίασαν -με βάση τουλάχιστον τις απαντήσεις τους- οι επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών
Τα Χανιώτικα Νέα συμμετέχουν στην Πρωτοβουλία Journalism Trust Initiative (JTI) των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα, έχοντας συμπληρώσει και δημοσιεύσει την Αναφορά Διαφάνειας. Η Πρωτοβουλία JTI είναι ένα διεθνές πρότυπο και έχει ως στόχο την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης του κοινού στα ΜΜΕ μέσω της ανάδειξης και προώθησης της αξιόπιστης δημοσιογραφίας.
Συμμετέχοντας στην πρωτοβουλία αυτή, αναλαμβάνουμε την ευθύνη να συμβάλλουμε στην καταπολέμηση της παραπληροφόρησης και να προάγουμε την αξιοπιστία και την ηθική στη δημοσιογραφία. Με αυτόν τον τρόπο, στηρίζουμε τις βασικές αρχές της ελευθερίας του τύπου και της δημοκρατίας, προσφέροντας στους πολίτες έναν αξιόπιστο πυλώνα πληροφόρησης.