Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024

O Αγιος Ρόκκος και ο Ναός του στην πλατεία της Σπλάντζιας

Γράφει ο ΑΙΜΙΛΙΟΣ ΔΑΣΥΡΑΣ*

Ο Αγιος Ρόκκος, του οποίου η μνήμη γιορτάζεται στις 16 Αυγούστου, γεννήθηκε τό 1295 στο Μονπελιέ της Γαλλίας από οικογένεια ευγενών.
Σε νεαρή ηλικία ορφάνεψε και αμέσως μοίρασε όλα του τα υπάρχοντα, φόρεσε το ράσο του προσκυνητή και κατέληξε στη Ρώμη και σε άλλες πόλεις της Ιταλίας.
Ηταν διάσημος για τη φιλανθρωπία του και την αυταπάρνηση που έδειξε βοηθώντας τους ´πανουκλιασμένους´. Τελικά αρρώστησε και ο ίδιος και για να μην ενοχλήσει κανένα αποσύρθηκε σε ένα δάσος περιμένοντας τον θάνατο, που όμως δεν ήρθε γιατί στο μεταξύ γιατρεύτηκε. Ο θρύλος αναφέρει ότι κατά τη διάρκεια της ασθένειάς του ένας σκύλος του έφερνε καθημερινά τροφή.
Επέστρεψε στην πατρίδα του αλλά κανείς δεν τον γνώρισε. Οι Αρχές κρίνοντάς τον ύποπτο, τον φυλάκισαν, όπου έπειτα από λίγο αναπαύθηκε, το 1327, σε ηλικία 32 χρονών.
Το λείψανό του βρέθηκε στη Βενετία, όπου οι Βενετοί, μαστιζόμενοι από την πανούκλα, σε ένδειξη ευγνωμοσύνης του οικοδόμησαν περίλαμπρο Ναό για την ευλογία που τους προσέφερε.
Ο Άγιος Ρόκκος θεωρείται Άγιος θαυματουργός και προστάτης κατά της ´πανώλης´.
Ο Ναός του Αγίου Ρόκκου των Χανίων ανήκε στον Βενετικό Οίκο Paolini και κτίστηκε το 1630. Δηλαδή 15 χρόνια πριν από την πτώση των Χανίων στους Τούρκους και μετά το ξεπέρασμα της συνηθισμένης επιδημίας που ενδημικά μάστιζε το νησί μας.
Ας σημειωθεί ότι για τον ´φόβο του Αγίου´ οι Τούρκοι σεβάστηκαν αυτό τον Ναό.
Ο Ναός αποτελεί σχεδόν τετράγωνο κτήριο, με γερούς τοίχους, κομψότατος και εφοδιασμένος με ενα ´μάτι´ όπου είναι ορατά τα αναγεννησιακά στοιχεία που διακοσμούν το εξωτερικό του.
Αναμφίβολα είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά λατρευτικά κτήρια εκείνης της περιόδου, το οποίο συγκρινόμενο με άλλα κτίσματα της ίδιας περιόδου βρίσκεται από άποψη διατήρησης σε πολύ καλή κατάσταση.
Για το εξωτερικό του Ναού αυτού υπάρχει λεπτομερής περιγραφή από τον Καθολικό Επίσκοπο Χανίων Γεώργιο Περπινιάνη.
´…Ελάχιστα μακρυά -γράφει- βρίσκεται ο Ναός τού Αγίου Ιωάννου του Βαπτιστή… από το Νότιο μέρος του οποίου, διά μέσου μίας πόρτας εισέρχεται ο προσκυνητής στον Ναό του Αγίου Ρόκκου, ιδιοκτησίας του οίκου Paolini. Διαθέτει ένα μονάχα ιερό βήμα με εικόνα βυζαντινής τεχνοτροπίας, του Ιησού Χριστού, ανάμεσα στους Αγίους Ρόκκο, Μάρκο, Σεβαστιανό και Νικόλαο από το Tolentino. Διαθέτει επίσης κυπαρισσένιους πάγκους, γυάλινο πολυέλεο και καμπάνα. Ενισχύεται δε οικονομικά από τον Άγιο Μάρκο της Βενετίας´.

*γεωλόγος
– πρόεδρος Ομοσπονδίας
Συνδέσμων Ελλήνων Καθολικών


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα