Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024

Φουρτούνες…

Δεν έφτανε την Ν.Δ. ο μπελάς της δίωξης του κ. Γιάννη Αγγέλου, διευθυντή του γραφείου του πρώην πρωθυπουργού κ. Κ. Καραμανλή για το σκάνδαλο του Βατοπεδίου, αλλά από κοντά και η δικογραφία για τα «πειραγμένα» στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας (τα Greek statistics) τα οποία το οικονομικό επιτελείο των κυβερνήσεων Καραμανλή έστελνε στη Γιουροστάτ, θέτει θέμα διερεύνησης ύπαρξης και μεγέθους ευθυνών του πρώην υπουργού Οικονομίας κ. Γ. Παπαθανασίου συνολικά, αλλά και του πρώην υπουργού Υγείας και σημερινού αντιπροέδρου του κόμματος, κ. Αβραμόπουλου, για τα χρέη του ΕΣΥ. Στην ατμόσφαιρα έντασης που δημιουργεί η υπόθεση Αγγέλου, ο κ. Παπαθανασίου καρφώνει τον κ. Αβραμόπουλο και συμφωνεί με πρόταση του ΛΑΟΣ για την συγκρότηση σχετικής εξεταστικής επιτροπής και από δίπλα, η πρόταση του κ. Βουλγαράκη να κληθούν στην επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης οι διάδοχοί του υπουργοί Πολιτισμού κ. Αντ. Σαμαράς και κ. Μιχ. Λιάπης, αν και αντιμετωπίστηκε το ίδιο απαξιωτικά με την άποψη του ότι «ο Κ. Καραμανλής αποτελεί ενοποιητικό παράγοντα του χώρου της Ν.Δ.», ενόχλησε σφόδρα. Αν και η επίσημη Ν.Δ. δεν μπήκε στο κόπο να απαντήσει, η κα Πιπιλή χαρακτήρισε «πολιτικό ζόμπι» τον κ. Βουλγαράκη και ο κ. Ευρ. Στυλιανίδης μίλησε περί «αστειοτήτων», χαρακτηρισμοί που όπως λένε οι καλά γνωρίζοντες, είναι σύμφωνοι με τις απόψεις της ηγεσίας της Ν.Δ. Και βεβαίως λίγη αξία έχει πια τι λέει ο ένας για τον άλλο στη Ν.Δ, αφού «όταν γκρεμίζεται ένας φούρνος καθένας κλαίει τον πάβλο του», αλλά όλα αυτά δημιουργούν πρόβλημα στην ηγεσία, η οποία αναζητεί τη λεπτή ισορροπία μεταξύ της στήριξης και της αποκήρυξης των πεπραγμένων των κυβερνήσεων του Κ. Καραμανλή. Βέβαια «δυο καρπούζια δεν χωράνε στην ίδια μασχάλη» και δύσκολα κρύβεται η αδημονία να μιλήσει επιτέλους ο κ. Καραμανλής, όπως ζήτησαν με δηλώσεις τους ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. κ. Μαρκόπουλος και ο υπεύθυνος συνδικαλιστικού κ. Μανώλης, προκειμένου να μη φορτώνεται η Ν.Δ. τα λάθη των κυβερνήσεών του. Δεν έχουν άδικο οι πεπειραμένοι του κόμματος που επισημαίνουν ότι οι φουσκοθαλασσιές που ταλαιπωρούν το σκάφος δεν είναι καλοκαιρινά μελτεμάκια, αλλά φουρτούνες συνεχώς ενισχυόμενης έντασης. Όρτσα το καϊκι?!
ΑΕΣ

Τι να πει;
Κύριε διευθυντή

Ο κ. Γ. Αγγέλου απαντώντας σε ερωτήσεις της Εισαγγελέως κας Καλού για το Βατοπέδι, ισχυρίστηκε ότι «ο πρώην πρωθυπουργός δεν ενημερωνόταν για την αλληλογραφία διότι ήταν αντικειμενικώς αδύνατον. Δεν υπεισερχόταν ποτέ στην ουσία των επιστολών, δεν αξιολογούσε το περιεχόμενό τους, διότι δεν είχε γνώση των παραμέτρων της όποιας υπόθεσης απασχολούσε το κάθε υπουργείο». Δηλαδή κατά τον κ. Αγγέλου ο κ. Καραμανλής δεν, δεν, δεν? κυβερνούσε. Γιατί λοιπόν όλοι βουρλίζονται να μιλήσει; Να πει τι;
ΑΕΣ

Καλλικράτης άπορος…

Ως και οι κυβερνήσεις του παρελθόντος να μην ήξεραν πώς καταρτίζονται οι προϋπολογισμοί των Δήμων, λογάριαζαν πάντα στον υπολογισμό των ελλειμμάτων των δημόσιων λογαριασμών, την λεγόμενη «άσπρη τρύπα» των ΟΤΑ η οποία, προσφάτως αποδεικνύεται ότι είναι μαύρη, κατάμαυρη, σπηλαιώδης και απροσδιορίστου βάθους. Μόνο τα δάνεια των Δήμων ανέρχονται σε 1,7 δισ. ευρώ και «Κύριος οίδε» το ύψος των χρεών τους προς εργολάβους και προμηθευτές. Επιπλέον δεν υπάρχει καμιά περίπτωση να εκτελεστούν τα έργα που έχουν δρομολογηθεί στο πρόγραμμα «Θησέας», ύψους 1,5 δις ευρώ, καθώς σύμφωνα με τον υφυπουργό Εσωτερικών κ. Γ. Ντόλιο: «Ηταν αδύνατον, ακόμη κι αν δεν υπήρχε αυτή η έκτακτη δημοσιονομική κατάσταση, να καλυφθούν αυτοί οι πόροι». Σημειώνεται ότι για να χρηματοδοτηθούν όλα τα έργα του «Θησέα» τα οποία εγκρίθηκαν την περίοδο 2005-2009, θα έπρεπε να έχουν εισρεύσει στο ταμείο του προγράμματος 3,5 δισ. ευρώ ενώ μέχρι το τελευταίο τρίμηνο του 2009, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, είχαν εισρεύσει μόνο 1,97 δισ. ευρώ. Εκτός από την κατάργηση του προγράμματος «Θησέας» και την ένταξη επιλέξιμων έργων του στα ΠΕΠ, το δημόσιο θα κλείσει και τη στρόφιγγα δανεισμού των ΟΤΑ οι οποίοι δεν θα μπορούν να δανείζονται πλέον εφόσον το ετήσιο τοκοχρεολύσιο υπερβαίνει το 20% των τακτικών εσόδων τους και το συνολικό χρέος επί των ετήσιων τακτικών εσόδων τους υπερβαίνει ένα ποσοστό από 60% ως 80%. Τέλος, αναζητείται νέος τρόπος απόδοσης στους δήμους των ποσών που τους αναλογούν επί του τακτικού προϋπολογισμού, τα οποία θα υπολογίζονται σε σχέση με την πορεία του κρατικού προϋπολογισμού. Όποιοι λοιπόν από τους υποψήφιους δημάρχους είχαν γράψει τον προεκλογικό τους λόγο, συμπεριλαμβάνοντας στο πρόγραμμά τους? «πράματα και θάματα», καλό θα είναι να τον αναθεωρήσουν σβήνοντας από το πρόγραμμα τα? «πράματα» και αρκούμενοι στα? «θάματα»! Ο Καλλικράτης είναι?άπορος
ΑΕΣ

Ο καλός και ο κακός “λύκος”

Κύριε διευθυντά,
παρατηρώντας καθημερινά τους ανθρώπους γύρω μου -αλλά και τον εαυτό μου- έρχεται στο μυαλό μου η παρακάτω ιστορία από την οποία πηγάζει ένα σπουδαίο επιμύθιο:
Ένα βράδυ ένας γέρος Iνδιάνος της φυλής “Τσερόκι” μίλησε στον εγγονό του για τη μάχη που γίνεται μέσα στην ψυχή των ανθρώπων. Είπε: “Γιε μου, η μάχη γίνεται μεταξύ δύο λύκων που υπάρχουν μέσα σε όλους μας. Ο ένας είναι το Κακό. Είναι ο θυμός,η απογοήτευση, η απληστία, η αλαζονεία, η αυτολύπηση, η ενοχή, η προσβολή, η κατωτερότητα, τα ψέματα, η ματαιοδοξία, η υπεροψία, το εγώ. Ο άλλος είναι το Καλό. Είναι η χαρά, η ειρήνη, η αγάπη, η ελπίδα, η ειλικρίνεια, η ταπεινοφροσύνη, η ευγένεια, η φιλανθρωπία, η συμπόνοια, η γενναιοδωρία, η αλήθεια, η ευσπλαχνία, η πίστη στον Θεό”. Ο εγγονός σκέφτηκε για ένα λεπτό και μετά ρώτησε τον παππού του:
“Ποιος λύκος νικάει;”.
Ο γέρο Ινδιάνος απάντησε απλά: “Όποιον ταΐζεις”?

Βαγ. Βεργ.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα