Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

ΣΕ ΧΑΝΙΑ ΚΑΙ ΗΡΑΚΛΕΙΟ

Στο Ηράκλειο βρίσκεται από προχθές το δεύτερο πυροσβεστικό ελικόπτερο το οποίο – μαζί με εκείνο των Χανίων – αναμένεται να συμβάλλουν σημαντικά στην αντιπυρική προστασία της Κρήτης. Στο μεταξύ, περίπου 6 στρέμματα δασικής και χορτολιβαδικής έκτασης έγιναν στάχτη χθες στα Καράνου του Δήμου Μουσούρων, ενώ μισό στρέμμα με καλάμια κάηκαν στον Πλατανιά.
Η πυρκαγιά στα Καράνου εκδηλώθηκε λίγο πριν τις 3 το μεσημέρι από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία.
Στην επιχείρηση κατάσβεσης της φωτιάς συμμετείχαν 5 οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.
Αργά χθες το απόγευμα, η φωτιά είχε τεθεί υπό μερικό έλεγχο από τους πυροσβέστες, ενώ δεν χρειάστηκε η συνδρομή του πυροσβεστικού ελικοπτέρου.
Παράλληλα με τη φωτιά στον Δήμο Μουσούρων, περίπου στις 4 νωρίς χθες το απόγευμα, σημειώθηκε και δεύτερη πυρκαγιά σε καλαμιώνα στον Πλατανιά η οποία κατέστρεψε μισό στρέμμα και κατασβέστηκε στις 5.30 το απόγευμα.
Ο προϊστάμενος του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Χανίων και αντινομάρχης Χαράλαμπος Κουκιανάκης μιλώντας στα “Χ.Ν.” επεσήμανε ότι οι πολίτες θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί καθώς το φετινό καλοκαίρι λόγω της ξηρασίας ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιών είναι αυξημένος: “Είχαμε πει ότι η φετινή αντιπυρική περίοδος είναι ιδιαίτερα υψηλού κινδύνου. Και είναι υψηλού κινδύνου γιατί η ερημοποίηση της υπαίθρου, η εγκατάλειψη και τα ξερά χόρτα, σε συνδυασμό με τα μελτέμια που επικρατούν την περίοδο αυτή, την καθιστούν ιδιαίτερα επικίνδυνη. Συνιστούμε λοιπόν στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεχτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες ή παραλείψεις που μπορούν να εκδηλώσουν πυρκαγιά. Είναι αμαρτία από τον θεό περιουσίες και κόποι ετών να γίνονται παρανάλωμα του πυρός από μια απροσεξία ή μια εσκεμμένη ενέργεια. Και πόσο μάλλον να χάνονται ζωές συνανθρώπων μας αν αναλογιστούμε τι συνέβη τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας”.
Ο κ. Κουκιανάκης υπογράμμισε ακόμα ότι ο βαθμός ετοιμότητας όλων των εμπλεκομένων υπηρεσιών είναι πολύ υψηλός και πρόσθεσε ότι ο αριθμός των πυρκαγιών φέτος είναι περίπου ίδιος με της αντίστοιχης περυσινής αντιπυρικής περιόδου.
“Οι εθελοντικές ομάδες, εναέριες και επίγειες, μετά από την υλικοτεχνική υποδομή που τους έχουμε δώσει αλλά και καύσιμα περιπολούν συνεχώς ανά τον Νομό”, είπε ο κ. Κουκιανάκης και πρόσθεσε ότι αυτό έχει ως αποτέλεσμα την έγκαιρη επέμβαση των υπηρεσιών σε όσες φορές αυτό χρειάστηκε.
Καταλήγοντας, ο κ. Κουκιανάκης εξέφρασε την ικανοποίησή του για τον ερχομό του δεύτερου πυροσβεστικού ελικοπτέρου στην Κρήτη το οποίο έχει 8 τόνους βολή ανά ρίψη: “Είμαστε στην ευχάριστη θέση, έστω και καθυστερημένα, η Κρήτη ολόκληρη να καλύπτεται αρκετά καλά από εναέρια μέσα. Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι εφόσον χρειαστεί δεν θα έχουμε και τη συνδρομή “Καναντέρ” από την Ελευσίνα”, σημείωσε σχετικά.

Δημ. Μαρ.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα