Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΥΣ

Σε επ’ αόριστον αποκλεισμό της Εφορίας Χανίων προχωρούν, από τις 22 Ιουλίου, στις 11 το πρωί, οι κτηνοτρόφοι του Νομού Χανίων, διαμαρτυρόμενοι για τη μη καταβολή, μέχρι σήμερα, της εξισωτικής αποζημίωσης του 2009.
Αυτό ανακοίνωσε χθες, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο πρόεδρος του Συλλόγου Κτηνοτρόφων Νομού Χανίων, Γιώργος Βενετάκης, διευκρινίζοντας, παράλληλα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, πως «δεν μας ικανοποιεί η δήλωση ότι θα δοθεί στο τέλος του καλοκαιριού η εξισωτική αποζημίωση, γιατί ο κ. Καρχιμάκης είπε ότι θα δοθεί στο τέλος του καλοκαιριού εφ’ όσον έχουν εξασφαλιστεί οι εθνικοί πόροι. Μπορεί, πολύ απλά, να μας πει στο τέλος του καλοκαιριού ότι δεν εξασφαλίστηκαν οι εθνικοί πόροι, οπότε δεν μπορεί να καταβληθεί η εξισωτική αποζημίωση. Είναι κάτι αόριστο. Εμείς θέλουμε κάτι πιο συγκεκριμένο, κάτι πιο χειροπιαστό».
Παράλληλα, ο κ. Βενετάκης υποστήριξε ότι ο αρμόδιος υφυπουργός, Μιχάλης Καρχιμάκης αποφεύγει να συζητήσει με τον Κτηνοτροφικό Σύλλογο Χανίων. «Έρχεται κατά καιρούς ο κ. Καρχιμάκης στην Κρήτη και κάνει κουβέντες με τους υπόλοιπους Κτηνοτροφικούς Συλλόγους, με τους υπόλοιπους αγροτοσυνδικαλιστές, αλλά με τον Κτηνοτροφικό Σύλλογο Χανίων αποφεύγει κάποια συζήτηση. Μάλλον τον ενοχλεί ότι ξέρουμε να διεκδικούμε».
Ο κ. Βενετάκης σημείωσε ότι «στην τελευταία κινητοποίηση, που είχαμε κάνει στις 10 Ιουνίου με αποκλεισμό των γραφείων της Περιφέρειας, είχαμε δώσει ένα μήνα προθεσμία στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για καταβολή της εξισωτικής αποζημίωσης του 2009. Η προθεσμία αυτή έχει εξαντληθεί, οι παραγωγοί δεν έχουν εισπράξει την εξισωτική αποζημίωση ακόμη και επιπλέον έχουν δημιουργηθεί, στο διάστημα αυτό, και δύο πάρα πολύ μεγάλα προβλήματα για την κτηνοτροφία. Το ένα είναι το ξεπούλημα της Αγροτικής Τράπεζας, που με τον τρόπο αυτό θα βγουν στον δρόμο και οι υπόλοιποι κτηνοτρόφοι, όσοι δεν έχουν βγει μέχρι σήμερα. Και επίσης είναι και η πολιτική που προσπαθούν να εφαρμόσουν οι μεγαλέμποροι ζωοτροφών, ζητώντας από τους μικρούς εμπόρους να αγοράζουν ζωοτροφές και να πληρώνουν μετρητοίς. Αυτό δεν μπορεί να γίνει. Ο κτηνοτρόφος, αυτή τη στιγμή, δεν μπορεί να πληρώνει μετρητοίς στον μικρό έμπορο ζωοτροφών».
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Κτηνοτρόφων Νομού Χανίων τόνισε ότι «αυτή είναι μια οργανωμένη προσπάθεια, κατά τη γνώμη μας, τόσο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, που με πρόταση της Κομισιόν προτείνει να κοπούν οι επιδοτήσεις επειδή υπάρχει δημοσιονομικό έλλειμμα -λες και το δημιούργησαν οι κτηνοτρόφοι το δημοσιονομικό έλλειμμα- και από την άλλη ξεπουλά την Αγροτική Τράπεζα σε ιδιώτες και αφήνει τους κτηνοτρόφους ουσιαστικά στο έλεος των εμπόρων ζωοτροφών».
Καταλήγοντας, ο κ. Βενετάκης σημείωσε ότι «για τον λόγο αυτό εμείς στις 22 Ιουλίου θα προχωρήσουμε σε επ’ αόριστον αποκλεισμό της Εφορίας Χανίων. Δεν θέλαμε να πέσουμε στην παγίδα που στήνει η κυβέρνηση, διαίρει και βασίλευε- δεν θέλουμε να συγκρουστούμε με άλλες κοινωνικές ομάδες, γι’ αυτό επιλέξαμε αυτή τη μορφή κινητοποίησης για να μπλοκάρουμε τον εισπρακτικό μηχανισμό του κράτους. Εμείς θα είμαστε εκεί επ’ αόριστον. Θα είμαστε εκεί μέχρι να αποφασίσει η κυβέρνηση να ασχοληθεί με σοβαρότητα με τα πολύ μεγάλα προβλήματα, τα οποία μας απασχολούν αυτή τη στιγμή».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα