Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

ΣΤΗΝ ΕΝΟΡΙΑ ΧΩΡΑΣ ΣΦΑΚΙΩΝ

Προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λάμπης Συβρίτου και Σφακίων κ. Ειρηναίου, έγιναν το πρωί του Σαββάτου τα εγκαίνια του μικρού νεόδμητου Ναού, αφιερωμένου στον Άγιο Σπυρίδωνα και ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση για τον ήρωα οπλαρχηγό Δημήτριο Κουρμούλη, ενταφιασμένο στον αύλειο χώρο. Εκ μέρους του Δήμου Σφακίων, παρέστησαν η αντιδήμαρχος κα Ιωάννα Ψαράκη, δημοτικοί σύμβουλοι, όπως και αρκετοί προσκυνητές.
Το εκκλησάκι δεσπόζει σε περίοπτη θέση στην πρωτεύουσα της επαρχίας Σφακίων, τη Χώρα, λίγες δεκάδες μέτρα από τη θάλασσα και έχει τη δική του ιστορία, την οποία μάς αφηγήθηκε ο πρώην εφημέριος της ενορίας π. Κωνσταντίνος Χομπιτάκης, ως εξής: “Είκοσι χρόνια υπήρξα εφημέριος στην ενορία Σφακίων και απ? ό,τι ξέρω υπήρχε πολύ παλιά μια εκκλησιά που καταστράφηκε επί τουρκοκρατίας και στη θέση της έμεινε ένα μικρό εικονοστάσι με τον χώρο γύρω του να είναι νεκροταφείο, το οποίο αργότερα καταργήθηκε. Με πρωτοβουλία του εκκλησιαστικού συμβουλίου και πολλών πιστών, πριν από δώδεκα χρόνια άρχισε να κτίζεται το μικρό εκκλησάκι και σήμερα μπορέσαμε να τελέσουμε τα εγκαίνιά του με τον Μητροπολίτη μας κ. Ειρηναίο. Τελέσαμε ακόμα επιμνημόσυνη δέηση για τον ενταφιασμένο οπλαρχηγό Δημήτριο Κουρμούλη που έπεσε στην περιοχή μας μαχόμενος ηρωικά?”
Στην ομιλία του ο Μητροπολίτης κ. Ειρηναίος αναφέρθηκε στη βιογραφία του Αγίου επισημαίνοντας ότι: “Ο Άγιος Σπυρίδων δεν κατείχε καμία θεολογική γνώση, δεν γνώριζε πολλά πράγματα, ήταν βοσκός στο επάγγελμα και όταν ο θρόνος της Τριμυθούντος υπήρξε κενός, ο τοποτηρητής Επίσκοπος συνεκάλεσε το λαό και τους προύχοντες στον κεντρικό ναό για να εκλέξουν τον διάδοχο εκείνου ο οποίος έφυγε. Έπρεπε να κλειστεί η πόρτα όταν έμπαινε μέσα ο τελευταίος. Πήρε μέσα του μήνυμα ο Σπυρίδων, άφησε τα πράγματα του και θεώρησε απαραίτητο να βρεθεί κι εκείνος ως μέλος της κοινωνίας της περιοχής στην εκλογή του Επισκόπου. Την ίδια στιγμή ο Επίσκοπος μέσα στο Ιερό, καθώς περίμενε το λαό να προσέλθει και τους προύχοντες, οραματίστηκε την κατάσταση. Ο Κύριος και Αρχηγός της Εκκλησίας του είπε, «θέλημα μου είναι να εκλεγεί Επίσκοπος εκείνος ο οποίος τελευταίος θα μπει μέσα την ώρα σχεδόν που θα κλείνει η πόρτα?». Με τη χειροτονία του Σπυρίδωνα επιβεβαιώθηκε αυτή η Χάρη και ανεδείχθη ένας εκ των μεγαλύτερων πατέρων της Εκκλησίας στην πίστη, τα δόγματα, στη διδασκαλία και προπαντός στη θαυματουργία?” Επίσης στο σύντομο χαιρετισμό του ο εφημέριος της ενορίας π. Αθανάσιος Κουκουνάρης ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη και όλους όσους βοήθησαν με κάθε τρόπο στην ανέγερση του Ναού.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα