Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ ΚΑΙ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ

«Αύριο το πρωί» είναι δυνατόν να χρηματοδοτηθούν -από τα τομεακά προγράμματα των υπουργείων- όλα τα ώριμα έργα στην Κρήτη που αφορούν τον τομέα του περιβάλλοντος και συγκεκριμένα βιολογικούς και απορρίμματα, όπως ανακοίνωσε χθες από τα Χανιά ο υφυπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Σταύρος Αρναουτάκης.
Ο κ. Αρναουτάκης προέβη στην παραπάνω ανακοίνωση στο περιθώριο της 3ης συνεδρίασης της Επιτροπής Παρακολούθησης του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος (ΠΕΠ) Κρήτης και Νήσων Αιγαίου 2007 – 2013, που πραγματοποιήθηκε σε ξενοδοχείο στον Πλατανιά, υπό την προεδρία του γενικού γραμματέα Περιφέρειας Κρήτης και προέδρου της Επιτροπής Παρακολούθησης, Θανάση Καρούντζου, παρουσία του διευθυντή της Γενικής Διεύθυνσης Περιφερειακής Πολιτικής για Ελλάδα και Κύπρο, J. Poncet, της γενικής γραμματέως Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, Σοφίας Θεολογίτου, του γενικού γραμματέα Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, Βασίλη Μπρακουμάτσου και με τη συμμετοχή των μελών της Επιτροπής, νομαρχών, δημάρχων, εκπροσώπων φορέων και των τριών Περιφερειών κ.λπ.
«Όλα τα έργα στον τομέα του περιβάλλοντος μπορούν να χρηματοδοτηθούν για όλες τις Περιφέρειες με προσθετικούς πόρους από τα τομεακά των υπουργείων. Άρα η Κρήτη όποια έργα έχει ώριμα, έτοιμα, για βιολογικούς και για απορρίμματα μπορούν να χρηματοδοτηθούν, αύριο το πρωί. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η ωριμότητα των μελετών. Και γι’ αυτό το θέμα έχουμε ζητήσει από τις Περιφέρειες να μας στείλουν πρόταση για κάποιες μελέτες οι οποίες τα επόμενα χρόνια θα μας δώσουν έργα. Θεωρούμε λοιπόν ότι μπορούμε να έχουμε και να χρηματοδοτήσουμε αυτές τις μελέτες για μπορούμε να έχουμε απορρόφηση το 2011, 2012, 2013, μέχρι να κλείσει το ΕΣΠΑ», δήλωσε ο κ. Αρναουτάκης.
ΕΠΙΣΠΕΥΣΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΩΝ
Στη χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης του ΠΕΠ συζητήθηκε η πορεία του προγράμματος, καθώς και οι διαδικασίες που απαιτούνται για την επιτάχυνση της απορρόφησης των πιστώσεων.
«Έχουμε ξεκινήσει έναν αγώνα δρόμου για να μπορούμε να υλοποιήσουμε το πρόγραμμα αυτό. Ήδη έχουν βγει αρκετές προσκλήσεις. Θεωρούμε ότι μέχρι τέλος του χρόνου θα έχουμε τις απορροφήσεις που θέλουμε, γιατί είμαστε υποχρεωμένοι από το πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης να πιάσουμε τον στόχο του 15% απορρόφησης των κοινοτικών πόρων για το 2010. Θεωρώ, λοιπόν, ότι μπορούμε να τον πιάσουμε», υπογράμμισε ο κ. Αρναουτάκης.
Παράλληλα, υποστήριξε ότι «τα ΠΕΠ πηγαίνουν σχετικά καλά. Υπάρχει μια βελτίωση η οποία φαίνεται καθημερινά μέσα από τις προσκλήσεις, τις προκηρύξεις που βγαίνουν και τις αξιολογήσεις. Θεωρώ ότι ο στόχος που έχουμε βάλει είναι απόλυτα εφικτός. Κλείνουμε με 8% τον Ιούνιο και 15% μέχρι τέλος του χρόνου».
Ερωτηθείς σχετικά με τα προβλήματα που παρατηρούνται στην υλοποίηση του ΕΣΠΑ, εξαιτίας της γραφειοκρατίας που υπάρχει σε ό,τι αφορά τις μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων και τις απαλλοτριώσεις, ο κ. Αρναουτάκης σημείωσε ότι «το Υπουργείο μας ξεμπλοκάρει πάρα πολλά θέματα. Είδατε οι εκχωρήσεις που έχουν γίνει, είδατε τον νόμο με τον οποίο μπορούν οι φορείς να επικαιροποιούν τις μελέτες, που ήταν ένα πάγιο αίτημα χρόνων. Υπάρχει μια γραφειοκρατία με τις περιβαλλοντικές μελέτες και με τις απαλλοτριώσεις. Πρέπει να δούμε όμως ότι εμείς δώσαμε για την Κρήτη 15 εκατομμύρια ευρώ για να πληρωθούν απαλλοτριώσεις, προσθετικά από εθνικούς πόρους. Αυτό σημαίνει ξεμπλοκάρισμα όλων των έργων προσπελασιμότητας. Μπορούν να υλοποιηθούν άμεσα τα έργα αυτά, όσα είναι ώριμα».
Η ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ
Στη διάρκεια της συνεδρίασης της Επιτροπής Παρακολούθησης του ΠΕΠ, ο γενικός γραμματέας της Περιφέρειας Κρήτης, Θανάσης Καρούντζος αναφέρθηκε στην επιτάχυνση των διαδικασιών στην Περιφέρεια Κρήτης το τελευταίο εξάμηνο με την ένταξη νέων έργων, ύψους 200.000.000 ευρώ.
Παράλληλα, τόνισε την ανάγκη να επιταχυνθούν οι διαδικασίες ένταξης έργων στο ΕΣΠΑ και να αρχίσουν εγκαίρως οι προετοιμασίες για τις δράσεις του 2011.
«Είναι μια κρίσιμη εποχή για τον τόπο, το ΕΣΠΑ βρίσκεται πραγματικά σε μια φάση διαβούλευσης και ένταξης καινούριων έργων. Έχει γίνει μια προσπάθεια αρκετά θετική. Πρέπει να επιταχύνουμε τις διαδικασίες ένταξης έργων, να πετύχουμε τους στόχους σταθερότητας σε σχέση με την απορροφητικότητα και ταυτόχρονα να προετοιμάσουμε εντάξεις έργων για το 2011 που είναι κρίσιμη χρονιά ώστε να δρομολογηθούν σημαντικές εξελίξεις πάνω σε δημοπρατήσεις», επεσήμανε ο κ. Καρούντζος, ο οποίος χαρακτήρισε θετική εξέλιξη το γεγονός ότι «ετοιμάζεται ήδη το πλαίσιο την αλλαγή της νομοθεσίας που αφορά τις απαλλοτριώσεις».
Στη διάρκεια της συνεδρίασης έγινε αναφορά για τις υποχρεώσεις και τη χρηματοδοτική συμβολή των 3 Περιφερειών στο πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης. Στόχος για την Περιφέρεια Κρήτης, όπως επισημάνθηκε, είναι η ένταξη νέων έργων εντός του επόμενου τριμήνου ύψους 70 εκατ. ευρώ προκειμένου να εξασφαλιστεί και η επίτευξη του στόχου του προγράμματος σταθερότητας και ανάπτυξης για το έτος 2011.
Η Επιτροπή Παρακολούθησης, αφού διαπίστωσε τη σημαντική πρόοδο που έχει επιτευχθεί για το πρόγραμμα Κρήτης και Νήσων Αιγαίου 2007 – 2010 το τελευταίο έτος, ομόφωνα αποφάσισε την περαιτέρω επιτάχυνση των διαδικασίας για την υλοποίηση του Προγράμματος Κρήτης και Νήσων Αιγαίου, προκειμένου να καλυφθούν οι στόχοι που θέτει το πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης τόσο για το 2010 όσο και για το 2011.
Στη διάρκεια της συνεδρίασης επισημάνθηκε, ακόμη, ότι βασικό στοιχείο που επηρεάζει την υλοποίηση του ΠΕΠ, αποτελεί η διαφορετική θέση των δύο Περιφερειών Αμιγούς Σύγκλισης (Κρήτη και Βόρειο Αιγαίο) σε σχέση με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, η οποία με βάση το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της, είναι Περιφέρεια Μεταβατικής Στήριξης. Συνολικά, οι πόροι που διατίθενται για το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ανέρχονται σε προϋπολογισμό συγχρηματοδοτούμενης δημόσιας δαπάνης, ύψους 1,194 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 871,3 εκατ. ευρώ είναι η κοινοτική συνδρομή.
Από το σύνολο των πόρων του προγράμματος, κατευθύνονται στις 3 περιφέρειες της χωρικής ενότητας ως εξής:
Περιφέρεια Κρήτης: 529 εκατ. ευρώ, Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου 385 εκατ. ευρώ, Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου: 280 εκατ. ευρώ. Οι πόροι αυτοί κατανέμονται σε βασικούς άξονες ως εξής:
? Για Υποδομές και Υπηρεσίες Προσπελασιμότητας, ποσό 360,7 εκατ. ευρώ.
? Για Αειφόρο Ανάπτυξη και Ποιότητα Ζωής, ποσό 618,5 εκατ. ευρώ.
? Για Ψηφιακή Σύγκλιση και Επιχειρηματικότητα, ποσό 140,5 εκατ. ευρώ.
Για χωρική συνοχή και συνεργασία, ποσό 54,7 εκατ. ευρώ.
Επιπλέον, για την Τεχνική Υποστήριξη της εφαρμογής του Προγράμματος διατίθενται 19,6 εκατ. ευρώ.

Η πρόοδος
ενεργοποίησης
του ΠΕΠ

Από τα 1,194 δισ. ευρώ της συγχρηματοδοτούμενης δημόσιας δαπάνης του Επιχειρησιακού Προγράμματος Κρήτης 2007 – 2013 μέχρι τις 31 Μαΐου 2010:
? Εκδόθηκαν προσκλήσεις προϋπολογισμού 862,6 εκατ. ευρώ, της συνολικής δημόσιας δαπάνης του προγράμματος, ποσοστό 72,2%.
? Εντάχθηκαν έργα συγχρηματοδοτούμενης δημόσιας δαπάνης προϋπολογισμού 402,8 εκατ. ευρώ, ποσοστό 33,7%.
? Αναλήφθηκαν συμβάσεις για έργα προϋπολογισμού 289,4 εκατ. ευρώ.
? Συγχρηματοδοτούμενης δημόσιας δαπάνης, ποσοστό 24,2%.
? Οι πληρωμές ανέρχονται σε 155,9 εκατ. ευρώ, ποσοστό απορρόφησης 13,1%.

Η πορεία του προγράμματος

Η Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας Κρήτης, μέχρι 31 Μαΐου 2010, είχε εκδώσει συνολικά 23 προσκλήσεις συνολικής δημόσιας δαπάνης 386,3 εκατ. ευρώ. Ακόμη:
? Έχουν ενταχθεί 41 έργα συγχρηματοδοτούμενης δημόσιας δαπάνης 81 εκατ. ευρώ, ενώ έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και αναμένεται εντός του Ιουνίου η ένταξη 32 έργων συγχρηματοδοτούμενης δημοσίας δαπάνης 151,6 εκατ. ευρώ.
? Έχουν αναληφθεί συμβάσεις 31,7 εκατ. ευρώ.
? Έχουν δηλωθεί μέχρι 31 Μαΐου 2010 στο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα δαπάνες 21 εκατ. ευρώ και είναι προς καταχώρηση (εντός του Ιουνίου) δαπάνες 10,2 εκατ. ευρώ.

Προσκλήσεις – εντάξεις έργων

Η Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας Κρήτης έχει εκδώσει ανά άξονα προτεραιότητας και κωδικό προτεραιότητας τις παρακάτω προσκλήσεις και εντάξεις έργων:
ΑΞΟΝΑΣ 1: Υποδομές και Υπηρεσίες Προσπελασιμότητας Περιφέρειας Κρήτης
? Περιφερειακές/Τοπικές οδοί
Έχουν εκδοθεί συνολικά 3 προσκλήσεις συνολικής δημόσιας δαπάνης 216,9 εκατ. ευρώ και έχουν ενταχθεί 10 έργα συνολικής δημόσιας δαπάνης 40,2 εκατ. ευρώ, ενώ αναμένεται εντός του Ιουνίου 2010 η ένταξη 21 έργων συνολικής δημόσιας δαπάνης 128 εκατ. ευρώ.
? Λιμένες
Έχει εκδοθεί 1 πρόσκληση συνολικής δημόσιας δαπάνης 8 εκατ. ευρώ και έχουν ενταχθεί 2 έργα συνολικής δημόσιας δαπάνης 7,3 εκατ. ευρώ.
ΑΞΟΝΑΣ 7: Αειφόρος Ανάπτυξη και Ποιότητα Ζωής
? Διαχείριση οικιακών και βιομηχανικών αποβλήτων
Έχει εκδοθεί 1 πρόσκληση συνολικής δημόσιας δαπάνης 0,6 εκατ. ευρώ και έχει ενταχθεί 1 έργο συνολικής δημόσιας δαπάνης 0,522 εκατ. ευρώ.
? Διαχείριση και διανομή ύδατος (πόσιμο νερό)
Έχει εκδοθεί 1 πρόσκληση συνολικής δημόσιας δαπάνης 3 εκατ. ευρώ και έχει ενταχθεί 1 έργο συνολικής δημόσιας δαπάνης 0,7 εκατ. ευρώ.
? Επεξεργασία υδάτων (λύματα)
Έχει εκδοθεί 1 πρόσκληση συνολικής δημόσιας δαπάνης 8 εκατ. ευρώ και έχουν ενταχθεί 4 έργα συνολικής δημόσιας δαπάνης 3,1 εκατ. ευρώ.
? Προώθηση βιοποικιλότητας και φυσικής προστασίας
Δεν έχει εκδοθεί πρόσκληση.
? Πρόληψη κινδύνων
Έχουν εκδοθεί 2 προσκλήσεις συνολικής δημόσιας δαπάνης 8 εκατ. ευρώ.
? Συνδρομή στη βελτίωση τουριστικών υπηρεσιών
Δεν έχει εκδοθεί πρόσκληση.
? Προστασία και διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς
Έχουν εκδοθεί 2 προσκλήσεις συνολικής δημόσιας δαπάνης 12 εκατ. ευρώ.
? Ανάπτυξη πολιτιστικών υποδομών
Δεν έχει εκδοθεί πρόσκληση.
? Ολοκληρωμένα σχέδια για την αστική και αγροτική αναγέννηση
Έχει εκδοθεί 1 πρόσκληση συνολικής δημόσιας δαπάνης 8 εκατ. ευρώ και έχουν ενταχθεί 6 έργα συνολικής δημόσιας δαπάνης 5,1 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, έχουν προχωρήσει οι διαδικασίες για την ένταξη Ολοκληρωμένων Σχεδίων Αστικής Ανάπτυξης (ΟΣΑΑ) σε 8 πόλεις της Κρήτης συνολικού προϋπολογισμού 32 εκατ. ευρώ.
? Μέτρα για τη βελτίωση της προσβασιμότητας στην εργασία και την ενδυνάμωση της βιώσιμης εργασιακής συμμετοχής και εξέλιξης της γυναίκας, ώστε να μειωθούν οι διακρίσεις φύλου στην αγορά εργασίας και να εναρμονιστεί η εργασιακή με την ιδιωτική ζωή όπως οι διευκολύνσεις παροχής υπηρεσιών φροντίδας παιδιών και φροντίδας εξαρτημένων προσώπων.
Έχει εκδοθεί 1 πρόσκληση συνολικής δημόσιας δαπάνης 13 εκατ. ευρώ και έχει ενταχθεί 1 έργο συνολικής δημόσιας δαπάνης 12,3 εκατ. ευρώ.
? Υποδομές εκπαίδευσης
Έχουν εκδοθεί συνολικά 3 προσκλήσεις συνολικής δημόσιας δαπάνης 77,3 εκατ. ευρώ και έχουν ενταχθεί 2 έργα συνολικής δημόσιας δαπάνης 6,3 εκατ. ευρώ. Αναμένεται εντός του Ιουνίου 2010 να ενταχθούν 11 έργα συνολικής δημόσιας δαπάνης 23,5 εκατ. ευρώ.
? Υποδομές υγείας
Έχουν εκδοθεί συνολικά 2 προσκλήσεις συνολικής δημόσιας δαπάνης 18,7 εκατ. ευρώ.
? Άλλες κοινωνικές υποδομές
Έχει εκδοθεί 1 πρόσκληση συνολικής δημόσιας δαπάνης 0,8 εκατ. ευρώ.

ΑΡΝΑΟΥΤΑΚΗΣ ΓΙΑ ΑΙΡΕΤΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ:
“Θα στηρίξω την απόφαση”

Την πρόθεσή του να στηρίξει όποια απόφαση λάβει το ΠΑΣΟΚ για την υποψηφιότητα του αιρετού περιφερειάρχη εξέφρασε χθες ο υφυπουργός Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Σταύρος Αρναουτάκης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση. «Έχω δηλώσει την υποψηφιότητά μου, ο ίδιος, καθαρά, και όποια και αν είναι η απόφαση των αρμοδίων οργάνων αυτή την απόφαση θα στηρίξω. Όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα εγώ θα είμαι δίπλα στον υποψήφιο που θα επιλέξουν τα αρμόδια όργανα», ανέφερε ο κ. Αρναουτάκης.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα