Πέμπτη, 9 Μαΐου, 2024

ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΡΙΤΕΚΝΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ

Ανύπαρκτη είναι ουσιαστικά η κρατική μέριμνα για τις τρίτεκνες οικογένειες στη χώρα μας, τη στιγμή που η υπογεννητικότητα έχει αποκτήσει δραματικές διαστάσεις. Εκατοντάδες είναι οι τρίτεκνοι στα Χανιά που βιώνουν την αδιαφορία της πολιτείας, παρά τη σημαντική τους συνεισφορά στην αντιμετώπιση του σοβαρού δημογραφικού προβλήματος.
Οι καθημερινές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι τρίτεκνοι και η προσπάθεια διεκδίκησης των αιτημάτων τους βρέθηκαν στο επίκεντρο της χθεσινής συγκέντρωσης που πραγματοποίησε στο κινηματοθέατρο Palace Cinemas στον Βλητέ, ο υπό ίδρυση σύλλογος τριτέκνων στα Χανιά.
Όπως ανέφεραν τα μέλη της διοικούσας επιτροπής του συλλόγου, σκοπός της δημιουργίας του συλλόγου είναι η διεκδίκηση οικονομικών και θεσμικών αιτημάτων που αφορούν σε ορισμένες διευκολύνσεις των τριτέκνων οικογενειών και οι οποίες μέχρι σήμερα προβλέπονται μόνο για τις πολύτεκνες οικογένειες (δηλαδή από 4 παιδιά και πάνω).
Το μέλος της διοικούσας επιτροπής Ζαφείρης Μανιουδάκης επεσήμανε σχετικά ότι σήμερα μια μητέρα θεωρείται τρίτεκνη έως ότου πάει το παιδί της στον στρατό, ενώ αντίθετα μια πολύτεκνη μητέρα θεωρείται πολύτεκνη ισόβια: “Αυτό που διεκδικούμε, μεταξύ άλλων, είναι κάποιες παροχές από το κράτος και την τοπική αυτοδιοίκηση, όπως για παράδειγμα ορισμένες εκπτώσεις στο ρεύμα, το τηλέφωνο κ.λπ. Στους τρίτεκνους δεν προβλέπεται καμία έκπτωση αυτή τη στιγμή”.
Το μέλος της διοικούσας επιτροπής του συλλόγου τριτέκνων Μαρία Χελιουδάκη τόνισε ότι ήδη τα μέλη του συλλόγου έχουν επικοινωνήσει με ορισμένους δήμους οι οποίοι είδαν με θετικά τα αιτήματά τους για οικονομικές διευκολύνσεις, ενώ παράλληλα καταβάλλεται προσπάθεια να υπάρξει μια συνεννόηση με την ΑΝΕΚ: “Στο πλαίσιο του συλλόγου θα βγάλουμε κάποια κάρτα μέλους ώστε να μπορούμε να έχουμε έκπτωση, μεταξύ άλλων, σε σούπερ μάρκετ και σε φροντιστήρια των παιδιών μας με σκοπό να ελαφρύνουμε λίγο τον οικογενειακό προϋπολογισμό”.
Αναφερόμενη στον τρόπο αντιμετώπισης των τριτέκνων από την πολιτεία η κα Χελιουδάκη υπογράμμισε ότι μεταξύ των ελάχιστων παροχών που προβλέπονται είναι ένα επίδομα προς την οικογένεια περίπου 200 ευρώ το οποίο, όμως, δίνεται έως ότου το τρίτο παιδί γίνει 6 χρονών: “Όταν το παιδί κλείσει τα 6 κόβεται το επίδομα. Μετά τα 6 τι γίνεται; Στους πολύτεκνους προβλέπεται ισόβια σύνταξη και λαμβάνουν περίπου 500 ευρώ το δίμηνο. Κάτι πρέπει να γίνει και με εμάς. Εμείς έχουμε κάνει για την Ελλάδα 3 παιδιά. Η Ελλάδα τι έχει κάνει για εμάς;”.
Το μέλος της διοικούσας επιτροπής Αθηνά Παπαναγιώτου αναφέρθηκε σε άλλου τύπου διευκολύνσεις οι οποίες εφόσον εφαρμοστούν θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως ένα κίνητρο για τις οικογένειες με δύο παιδιά ώστε να αποκτήσουν περισσότερα: “Θα ήταν καλό να γίνουν και κάποιες ρυθμίσεις σε διοικητικό επίπεδο. Για παράδειγμα εγώ είμαι εκπαιδευτικός και για εμάς τους τρίτεκνους δεν προβλέπεται μετάθεση στον τόπο διαμονής μας. Εγώ προσωπικά διανύω καθημερινά 80 χλμ για να πάω και να γυρίσω από τη δουλειά μου τη στιγμή που έχω 3 μικρά παιδιά. Σε αντίθεση οι πολύτεκνοι εργάζονται δίπλα στο σπίτι τους. Αυτό που ζητάμε είναι ορισμένες διευκολύνσεις από το κράτος, οικονομικές ή διοικητικές, και από τις επιχειρήσεις ώστε να δοθεί ένα κίνητρο και σε αυτούς που έχουν 2 παιδιά να κάνουν και ένα τρίτο και να μπορέσουμε να βελτιώσουμε το επίπεδο διαβίωσης μας”.
Να σημειώσουμε ότι στο πλαίσιο της χθεσινής συνάντησης έγινε ενημέρωση των ενδιαφερομένων για τους σκοπούς του συλλόγου, διαβάστηκε το καταστατικό που βρίσκεται σε διαδικασία σύνταξης και πραγματοποιήθηκαν εγγραφές μελών.
Όσοι ενδιαφέρονται να επικοινωνήσουν με τον σύλλογο και να συμμετέχουν στις δραστηριότητές του μπορούν να καλέσουν στο τηλέφωνο 6945795279 (κα Αθηνά Παπαναγιώτου).
Δημ. Μαρ.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα