Πέμπτη, 9 Μαΐου, 2024

ΕΡΓΑΣΙΑ ΧΑΝΙΩΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΓΙΑ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ

Ποδηλατόδρομους, μονοδρομήσεις, mini bus, πράσινα αυτοκίνητα: αυτά ζητούν οι μαθητές των Χανίων για να γίνουν οι μετακινήσεις στην πόλη μας πιο ανθρώπινες.
Οι επισημάνσεις αυτές έγιναν στην εκδήλωση για την Οικολογική Μετακίνηση στα Χανιά όπου οι μαθητές της Γ΄ Τάξης του 6ου Γυμνασίου παρουσίασαν τις προτάσεις τους για τα προβλήματα μετακίνησης στην πόλη των Χανίων.
Την εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων, συνδιοργάνωσαν ο Δήμος Χανίων, το Γραφείο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης της Δ/θμιας Ν. Χανίων, η Επιτροπή Οργάνωσης της Εκστρατείας Ecomobility 2009-10 και ο Εθελοντικός Οργανισμός για το Αστικό Περιβάλλον Ecocity.
Η Εκστρατεία Ecomobility, είναι ένα πρόγραμμα που υλοποιείται για έβδομη συνεχόμενη χρονιά από τον εθελοντικό οργανισμό για το Αστικό Περιβάλλον Ecocity.
Φέτος το επίκεντρο της Εκστρατείας Ecomobility είναι ο “Σεβασμός στο δικαίωμα ελευθερίας μετακίνησης των πολιτών”.
Με το σύνθημα “Οι Μαθητές ερευνούν, οι Πόλεις ενημερώνονται, η Κοινωνία ευαισθητοποιείται”, ομάδες μαθητών από είκοσι επτά πόλεις της χώρας μελέτησαν τα προβλήματα που προκαλούν οι συνήθειες και συνθήκες μετακίνησης στην πόλη τους και καταθέτουν τρόπους για τη σωστή χρήση των Μέσων Μεταφοράς στην πόλη που ζουν, με σκοπό τη βελτίωση της ποιότητας ζωής στις πόλεις.
Στόχος του Ecocity είναι η ευαισθητοποίηση των πολιτών, η ανάπτυξη και καλλιέργεια οικολογικής συμπεριφοράς, καθώς και η αναβάθμιση του επιπέδου διαβίωσης στο αστικό περιβάλλον με προσανατολισμό σε βιώσιμες πόλεις.
Ο Πρόεδρος του Ecocity και συντονιστής της Εκστρατείας Ecomobility κ. Θάνος Ζαφειρόπουλος τόνισε ότι “στην εποχή μας είναι πολύ σοβαρό το πρόβλημα μετακίνησης που αντιμετωπίζουμε στις πόλεις ενώ οι συνήθειες και οι συνθήκες είναι τραγικές. Έτσι είναι πολύ σημαντικό να μπορέσουμε να «μπολιάσουμε» τους νέους για να μπορούν να δουν την ζωή στις πόλεις με σωστό τρόπο. Ελπίζουμε οι εργασίες των μαθητών των Χανίων να βοηθήσουν ώστε να αρχίσει να αναπτύσεται ένας γόνιμος διάλογος γύρω από το θέμα της ελευθερίας στις μετακινήσεις μας ”
Ο υπεύθυνος καθηγητής στο 6ο Γυμνάσιο Χανίων για τον συντονισμό των εργασιών της Οικολογικής Μετακίνησης κ. Νίκος Σωτηρόπουλος επεσήμανε ότι “στις εργασίες πάνω στις οποίες δούλεψαν τα παιδιά προτείνονται λύσεις και ιδέες για την οικολογική μετακίνηση στην πόλη με σκοπό να μας ακούσουν οι ιθύνοντες. Το πρόγραμμα ξεκίνησε αρχικά να υλοποιείται με 8 μαθητές του 6ου Γυμνασίου αλλά τελικά συμμετείχαν και τα 408 παιδιά του σχολείου: με ιδέες, προτάσεις, κείμενα, στατιστικές, φωτογραφίες που έχουν αποτυπωθεί στην εργασία.
Οι λύσεις που οι μαθητές προτείνουν είναι: μονοδρομήσεις στην πόλη, δημιουργία ποδηλατοδρόμων κ.ά.
Όμως δεν φτάνουν μόνο αυτά. Διότι παρότι δεν είμαστε συγκοινωνιολόγοι, πιστεύουμε ότι για να λυθεί το θέμα της κίνησης μέσα στην πόλη, χρειάζεται να υπάρξει συνολική συγκοινωνιακή μελέτη, με mini bus, πράσινα αυτοκίνητα, ποδήλατα, όπως ακριβώς γίνεται και σε άλλες πόλεις στην Ελλάδα που χρόνια τώρα χαίρονται αυτά τα αγαθά”.
Από την πλευρά του αρμόδιος αντιδήμαρχος Χανίων κ. Άρης Παπαδογιάννης ανέφερε ότι “τα παιδιά μας προτείνουν οικολογική μετακίνηση στην πόλη. Θα ακούσουμε με ενδιαφέρον τον προβληματισμό των μαθητών του 6ου Γυμνασίου και τις προτάσεις τους. Είναι σημαντικό το γεγονός ότι τα παιδιά ενημερώνουν και η κοινωνία ευαισθητοποιείται. Ο Δήμος Χανίων έχει δρομολογήσει ενέργειες που αφορούν την οικολογική μετακίνηση και θα λάβει σοβαρά υπόψη τις προτάσεις των νέων ανθρώπων που βιώνουν με μια διαφορετική ματιά όλο αυτό το πρόβλημα.
Στόχος μας είναι η συνεργασία με όλους τους φορείς για να κάνουμε τα Χανιά μια οικολογική πόλη στο θέμα της μετακίνησης με ποδηλατόδρομους, πεζόδρομους, μικρο-λεωφορεία, κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, πεζοδρόμηση της παλιάς πόλης κ.α”.
Τέλος, η υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης της Δ/θμιας Εκπαίδευσης Χανίων κ. Βούλα Αντωνιάδου τόνισε: “η ζωή στις πόλεις για τους πολίτες έγινε αφόρητη. Τα αυτοκίνητα κυριαρχούν, τα παιδιά μας κινδυνεύουν ως πεζοί ενώ δεν είναι εύκολο να χρησιμοποιήσουν τα ήπια μέσα μαζικής μεταφοράς όπως το ποδήλατο. Κάθε μέρα θρηνούμε θύματα από τροχαία ατυχήματα. Αυτές οι εκστρατείες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης δεν μπορεί να κρατάνε μόνο μια μέρα. Θα πρέπει να γίνονται συνέχεια και ενδοσχολικά για να ενημερώνονται τα παιδιά. Διότι δεν φτάνει μόνο η ευαισθητοποίηση που κάνουμε εμείς οι εκπαιδευτικοί. Χρειάζεται η Πολιτεία να αναλάβει τις ευθύνες της και να δει το θέμα με σοβαρότητα”.
ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ
Κατα την διάρκεια της εκδήλωσης, τις αντιδράσεις των μαθητών του 6ου Γυμνασίου και του υπεύθυνου καθηγητή, προκάλεσε η άρνηση του Δημάρχου Χανίων να επιτρέψει να αναπτύξουν τις θέσεις και τις απόψεις τους επί της εργασίας τους. Μάλιστα ο Δήμαρχος Χανίων τόνισε ότι δεν είναι ακόμη ώριμες οι συνθήκες να δημιουργηθεί ποδηλατόδρομος στην πόλη των Χανίων λόγω των ιδιαιτεροτήτων της αλλά και της ανυπαρξίας κονδυλίων. Ανέφερε πάντως ότι στα σχέδια της Δημοτικής Αρχής είναι η δημιουργία ενός ποδηλατόδρομου στην περιοχή του Κουμπελή. Επίσης υπεραμύνθηκε και ανέλυσε τα έργα που έχει εκπονήσει ο δήμος Χανίων για το κυκλοφοριακό όπως οι πεζοδρομήσεις, μονοδρομήσεις και οι ράμπες για τα ΑμεΑ.
ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ
“Οι μαθητές έχουν ευαισθησία πάνω στο θέμα της οικολογικής μετακίνησης και θέλουμε να γίνει κάτι ουσιαστικό, όμως αυτό δεν είναι μόνο «στο δικό μας χέρι». Εμείς θα προσπαθήσουμε, θα προτείνουμε και ελπίζουμε οι αρμόδιοι να ακούσουν. Για παράδειγμα μέσα από την εργασία προτείνουμε να γίνουν ποδηλατόδρομοι στα Χανιά. Δεν ζητάμε να γίνουν παντού, ξέρουμε ότι είναι πολύ δύσκολο. Όμως στα κύρια ρεύματα κυκλοφορίας που υπάρχει χώρος, μπορούν να δημιουργηθούν” σημείωσε ο μαθητής του 6ου Γυμνασίου Γιώργος Τραγούδας.
Η Ηλιάννα Σωτηροπούλου, μαθήτρια του 6ου Γυμνασίου που συμμετείχε στην εργασία για την Οικολογική Μετακίνηση ανέφερε: “μέσω της εργασίας θέλουμε να δείξουμε ότι η πόλη μας θα ήταν πολύ καλύτερη αν χρησιμοποιούσαμε περισσότερο το ποδήλατο ως μέσο. Παράλληλα θα διευκόλυνε τις ζωές μας καθώς οι μετακινήσεις θα ήταν πιο εύκολες ενώ η πόλη θα αποσυμφορηθεί από όλη αυτή την αποπνικτική κατάσταση και τα καυσαέρια”.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα