Τετάρτη, 8 Μαΐου, 2024

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΧΑΝΙΩΤΩΝ

Νέο σχεδιασμό για την δημιουργία ενιαίου πάρκου και σχολείου στον χώρο του Στρατοπέδου Μαρκοπούλου ζήτησαν τα μέλη της Πρωτοβουλίας Χανιωτών για το Στρατόπεδο Μαρκοπούλου κατα την διάρκεια συνέντευξης Τύπου το Σάββατο, στην αίθουσα του Τεχνικού Επιμελητηρίου Χανίων.
Παράλληλα, πρότειναν την σύσταση μιας επιτροπής αποτελούμενης: από τον Νομάρχη Χανίων, τους τέσσερις βουλευτές του νομού και τον πρόεδρο του ΤΕΕ Κρήτης που θα πλαισιώσει τον δήμαρχο Χανίων στις διαπραγματεύσεις με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας για θέμα του Στρατοπέδου.
Αφορμή για τη συνέντευξη είναι η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Χανίων για το στρατόπεδο Μαρκοπούλου στις 3 το μεσημέρι σήμερα Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου. Θα γίνει συζήτηση και λήψη αποφάσεως με θέμα: «Την παραχώρηση του στρατοπέδου Μαρκοπούλου στην τοπική αυτοδιοίκηση των Χανίων, προκειμένου να μετατραπεί σε ελεύθερο χώρο πρασίνου και αναψυχής και να αξιοποιηθεί προς όφελος της τοπικής κοινωνίας».
Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ 
Όπως ανέφερε το μέλος της Πρωτοβουλίας Χανιωτών για το Στρατόπεδο Μαρκοπούλου κ. Μανώλης Χριστοδουλάκης, “θεωρούμε θετική εξέλιξη ότι κάτω από τις πιέσεις της Χανιώτικης κοινωνίας, η Δημοτική αρχή απέσυρε την πρότασή της για την κατασκευή Δικαστικού Μεγάρου. Πιστεύουμε ότι είναι απαραίτητο να γίνει ένας νέος σχεδιασμός για την δημιουργία ενός ενιαίου Πάρκου και ενός σχολείου”.
” Πιστεύουμε ότι πλέον έχουν ωριμάσει οι συνθήκες έτσι ώστε στο Δημοτικό Συμβούλιο της Δευτέρας να υπάρξει επιτέλους ομόφωνη απόφαση για την δημιουργία ενός ενιαίου πάρκου και σχολείου”, επεσήμανε το μέλος της Πρωτοβουλίας Χανιωτών για το Στρατόπεδο Μαρκοπούλου κ. Αντώνης Αθανασάκης.
Τέλος το μέλος της Πρωτοβουλίας Χανιωτών για το Στρατόπεδο Μαρκοπούλου κ. Γιάννης Τσουκάτος χαρακτήρισε ως “επιεικώς απαράδεκτο” το γεγονός ότι το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας χρειάζεται 3,5 εκατ. ευρώ για την μετεγκατάσταση του Στρατοπέδου Μαρκοπούλου.
“Ελπίζουμε στο Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων να υπάρξει ομοφωνία και ένα διεκδικητικό πλαίσιο σε επίπεδο νομού, χωρίς αποκλεισμούς”, κατέληξε.
Η ΑΝAΚΟΙΝΩΣΗ
ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ
Στη σχετική ανακοίνωσή της η Πρωτοβουλία Χανιωτών αναφέρει μεταξύ άλλων για το στρατόπεδο Μαρκοπούλου: “Αγωνιούμε, γιατί είναι στην ουσία ο τελευταίος υποψήφιος χώρος πρασίνου που έχει απομείνει και γνωρίζουμε ότι αυτός ο χώρος, τόσο λόγω της τοποθεσίας του όσο και του μεγέθους του, μπορεί να αποτελέσει μια πραγματική ανάσα για εμάς και τα παιδιά μας. Για το λόγο αυτό άλλωστε, εδώ και τέσσερα χρόνια η πρωτοβουλία χανιωτών κατάφερε να ξεσηκώσει πραγματικά όλη την κοινωνία των Χανίων, που απαιτεί πλέον με μια φωνή, το στρατόπεδο Μαρκοπούλου να αποδοθεί στο σύνολό του στους δημότες, για πάρκο και το πολύ ένα σχολείο για τις ανάγκες της περιοχής. Το πρωτοφανές αυτό κίνημα για τα δεδομένα της πόλης μας κατάφερε να αποτρέψει τη συνολική τσιμεντοποίηση του χώρου και αρχίζει πλέον να αποδίδει και τους πρώτους καρπούς.
Σήμερα διαπιστώνουμε ότι η Δημοτική Αρχή, κάτω από το βάρος των ασφυκτικών πιέσεων της χανιώτικης κοινωνίας, φαίνεται να αρχίζει επιτέλους να παίρνει και η ίδια αποστάσεις από την πρότασή της ως προς την κατασκευή του Δικαστικού Μεγάρου. Ένα επόμενο και όχι δύσκολο βήμα από τη δημοτική μας αρχή είναι να γίνει ξεκάθαρο ότι διεκδικούμε το σύνολο του στρατοπέδου Μαρκοπούλου. Θεωρούμε βέβαια αυτονόητο ότι θα πρέπει να υπάρξει νέος σχεδιασμός, έτσι ώστε να καταργηθούν μαζί με το δικαστικό μέγαρο και όλες εκείνες οι τσιμεντένιες υποδομές που το υποστήριζαν (π.χ. τα 11 στρέμματα δρόμων που σαλαμοποιούσαν τον χώρο του στρατοπέδου). Η έκταση των 55 στρεμμάτων θα πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο συνολικού και ενιαίου σχεδιασμού για να μετεξελιχθεί μαζί με το σχολείο, σε ένα ενιαίο και αδιαίρετο πάρκο που θα αναβαθμίζει την ποιότητα της ζωής όλων των κατοίκων της πόλης μας. Στο πλαίσιο αυτό, θα πρέπει να δρομολογηθούν ανοιχτές δημόσιες διαδικασίες και να αξιοποιηθούν όλες οι δυνατότητες των σχετικών φορέων της πόλης μας (ΤΕΕ, Γεωτεχνικό επιμελητήριο, κ.ά.)
Έτσι, πιστεύουμε ότι στο σημερινό Δημοτικό Συμβούλιο που θα συζητηθεί το θέμα του στρατοπέδου, θα δοθεί επιτέλους η δυνατότητα να υπάρξει κατ? αρχήν μια ομόφωνη απόφαση για την διεκδίκηση της συνολικής έκτασης του στρατοπέδου για μοναδική χρήση ενός ενιαίου πάρκου και ενός σχολείου. Αυτή η ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού μας Συμβουλίου θα αποκτήσει άμεσα μια απίστευτη δυναμική γιατί θα συνοδεύεται από την εκφρασμένη θέληση σύσσωμου του χανιώτικου λαού, των φορέων του και των πολιτικών εκφραστών του. Το θέμα του στρατοπέδου Μαρκοπούλου δεν προσφέρεται και δεν πρέπει να αποτελέσει θέμα κομματικών συμφερόντων και μικροπολιτικής. Απαιτείται η συστράτευση, όλων των δυνάμεων του τόπου μας και το Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων που είναι το κατ? αρχήν αρμόδιο όργανο είναι υποχρεωμένο να αξιοποιήσει για το καλό της πόλης των Χανίων όλη την παραπάνω δυναμική και να συνεργαστεί με όλους όσους μπορούν να βοηθήσουν στην υπόθεση της διεκδίκησης. Για τους λόγους αυτούς προτείνουμε να αποφασίσει το Δημοτικό Συμβούλιο τη σύσταση επιτροπής διεκδίκησης, αποτελούμενη από τον Νομάρχη Χανίων, όλους του Βουλευτές του νομού μας και τον πρόεδρο του ΤΕΕ, η οποία θα πλαισιώσει τον Δήμαρχο Χανίων στις διαπραγματεύσεις με το Υπουργείο Άμυνας. Βέβαια, δυναμική διεκδίκηση, δεν είναι το να περιμένουμε άπρακτοι και παθητικοί να μας ξεκαθαρίσει το Υπουργείο τι ακριβώς θέλει να γίνει και με ποιο κόστος, όπως υποστήριξε στη συνέντευξη τύπου ο Δήμαρχος Χανίων. Αντίθετα, θα πρέπει να μπούμε στην διεκδίκηση με την αυτοπεποίθηση που δίνει η ίδια η δύναμη της θέλησης του χανιώτικου λαού και των δίκαιων αιτημάτων του. Να πιέσουμε για λύση πολιτική, εκφράζοντας με σθένος ότι ο τόπος αυτός έχει ήδη δυσανάλογα πληρώσει για «τις λελογισμένες ανάγκες» του στρατού, παραχωρώντας τεράστιες εκτάσεις για στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην αμερικάνικη βάση, στον Ναύσταθμο, στα διάσπαρτα στρατόπεδα και πεδία βολής καθώς στους χώρους που χρησιμοποιούνται ως αποθήκες. Αν πραγματικά δικαιούται ένας νομός της Ελλάδος να απαιτεί από το Υπουργείο Άμυνας να αξιοποιήσει προς όφελος της τοπικής κοινωνίας ένα στρατόπεδο που βρίσκεται στον αστικό ιστό, χωρίς όρους και ανταλλάγματα, αυτός είναι σίγουρα ο νομός Χανίων. Παράλληλα, θα πρέπει να έχουμε την ευελιξία να αξιοποιήσουμε και όλες τις εναλλακτικές ρεαλιστικές λύσεις και δυνατότητες που θα μας δοθούν, μένοντας πάντα προσηλωμένοι στον στόχο της συνολικής παραχώρησης του στρατοπέδου μια και αυτό αποτελεί την τελευταία ελπίδα για την αναβάθμιση της ζωής των κατοίκων της πόλης μας.
Η σημερινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου είναι ιδιαίτερα κρίσιμη και θα πρέπει όλοι οι Δημοτικοί Σύμβουλοι να αναλάβουν την ευθύνη τους συνειδητοποιώντας ότι η στάση τους θα καθορίσει σε σημαντικό βαθμό την προοπτική της πόλης μας. Εμείς ως πρωτοβουλία Χανιωτών, καλούμε όλους τους φορείς και τους πολίτες να παραβρεθούν στο σημερινό Δημοτικό Συμβούλιο (3 μ.μ.) για να γίνουμε όλοι συμμέτοχοι στις αποφάσεις που καθορίζουν την ποιότητα της ζωής μας” καταλήγει η ανακοίνωση της Πρωτοβουλίας Χανιωτών για το στρατόπεδο Μαρκοπούλου.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα