Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

ΜΕ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΗΣ ΔΕΔΙΣΑ

Η Διαδημοτική Επιχείρηση Στερεών Αποβλήτων Χανίων (ΔΕΔΙΣΑ) εκλέχθηκε στο προσωρινό διοικητικό συμβούλιο του Δικτύου των Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (Φο.Δι.Σ.Α.), που συγκροτήθηκε κατά την 3η Πανελλήνια Σύνοδο των Φο.Δι.Σ.Α. η οποία πραγματοποιήθηκε πριν από λίγες ημέρες στα Χανιά. Στη σύνοδο, στην οποία μετείχαν 120 εκπρόσωποι 35 φορέων από όλη την χώρα, αποφασίστηκε, μεταξύ άλλων, να επισημοποιηθεί η νομική υπόσταση του Δικτύου καθώς και να διεκδικηθεί η προώθηση των νομοθετικών ρυθμίσεων σε μια σειρά από θέματα, όπως η ανάληψη διαχείρισης και άλλων κατηγοριών στερεών αποβλήτων (αγροτικά, μη επικίνδυνα βιομηχανικά, υλικά εκσκαφών και κατεδαφίσεων κ.λπ.).  
Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της Συνόδου, που έδωσε στη δημοσιότητα το προσωρινό διοικητικό συμβούλιο, "η λειτουργία του Δικτύου τη χρονιά που πέρασε, αποτιμήθηκε ως ιδιαίτερα παραγωγική και συνέβαλε στην ανάδειξη και προώθηση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι φορείς, με αποτέλεσμα την επίλυση πολλών εξ αυτών", ενώ σημειώνεται ότι "η συμβολή και βοήθεια του υφυπουργού Εσωτερικών κ. Αθανάσιου Νάκου, ήταν καθοριστική και τον ευχαριστούμε θερμά γι’ αυτό, όπως ακούστηκε και σε πλήθος εισηγήσεων".  
Σε ό,τι αφορά τους κεντρικούς στόχους του Δικτύου για την νέα χρονιά αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι είναι:  
– η επισημοποίηση της νομικής υπόστασης του Δικτύου: Έγκριση καταστατικού λειτουργίας του Δικτύου, ανάδειξη οργάνων, σταδιακή διοικητική στελέχωση και δημιουργία επιτροπών.
– η εγγραφή νέων μελών: Παραμένει κεντρικός στόχος η εκπροσώπηση του συνόλου των φορέων στο Δίκτυο.
Παράλληλα, ως επιμέρους στόχοι καθορίστηκαν:  
– η ενοποίηση της νομοθεσίας που διέπει την ίδρυση και λειτουργία των Φο.Δι.Σ.Α. και η συμπλήρωση και επικαιροποίησή της όπου ακόμα απαιτείται
– η διεκδίκηση της προώθησης των νομοθετικών ρυθμίσεων για θέματα ΦΠΑ, “Ειδικών Νησιωτικών Πολιτικών”, ανάληψης διαχείρισης και άλλων κατηγοριών στερεών αποβλήτων, όπως τα αγροτικά, μη επικίνδυνα βιομηχανικά, υλικά εκσκαφών και κατεδαφίσεων, κ.λ.π.
– η αύξηση των χρηματοδοτήσεων από το ΕΣΠΑ για τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων από τους Φο.Δι.Σ.Α., και η αύξηση χρηματοδοτήσεων για μελέτες στην κατεύθυνση της υλοποίησης των ΠΕΣΔΑ
– η εξεύρεση πόρων για την εκπαίδευση των στελεχών των Φορέων σε θέματα κανονισμών, επιχειρησιακών σχεδίων, αλλά και τεχνικών θεμάτων, και την ολοκλήρωση της ιστοσελίδας του Δικτύου.
Τέλος, ως μεσο-μακροπρόθεσμος στόχος ορίστηκε η ωρίμανση και οι νομοθετικές ρυθμίσεις για την μετάβαση στο καθεστώς τιμολόγησης και είσπραξης των τελών διαχείρισης στερεών αποβλήτων από τους Φο.Δι.Σ.Α., για την ικανοποίηση της αρχής της πρόληψης, δηλαδή της μείωσης παραγωγής απορριμμάτων.
Παράλληλα, αποφασίστηκαν ομόφωνα η έδρα του Δικτύου να είναι η Θήβα, να καταβάλλεται ετήσια συνδρομή από κάθε φορέα, που θα υπολογίζεται στα 0,02 ευρώ ανά κάτοικο της περιοχής ευθύνης του (Απογραφή ΕΣΥΕ 2001), η 4η Πανελλήνια Συνάντηση να γίνει στη Ζάκυνθο και να υιοθετηθεί ως λογότυπος του δικτύου ο λογότυπος της 3ης Συνόδου των Χανίων. Σε ό,τι αφορά το προσωρινό Διοικητικό Συμβούλιο, εκλέχθηκαν – λαμβάνοντας υπ’ όψη τη γεωγραφική  κατανομή, την αντιπροσώπευση μεγάλων περιφερειών της χώρας, την εμπειρία αλλά και την διαθεσιμότητα για δουλειά – η Δ.Ε.ΔΙ.Σ.Α Χανίων, η Δημοτική Επιχείρηση Καθαριότητας Ρόδου, η Διαχείριση Απορριμμάτων Δυτικής Μακεδονίας Α.Ε., η Διαχείριση Απορριμμάτων Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, ο Σύνδεσμος Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Ν. Μαγνησίας, η Διαδημοτική Επιχείρηση Περιβάλλοντος και Οργάνωσης Διαχείρισης Απορριμμάτων Θήβας και ο Σύνδεσμος Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Δήμων Νομού Ζακύνθου.
Καταλήγοντας, το προσωρινό συμβούλιο (Κοπάσης Λευτέρης, Υψηλάνης Γιώργος, Μαυρίδης Δημοσθένης, Δερματάς Δημήτρης, Κουρτίνας Γιάννης, Τσοκανής Μπάμπης, Κάρδαρης Θόδωρος) υπογραμμίζει ότι "είμαστε  αντίθετοι  με  επιλογές  και ενέργειες τρίτων, που αφορούν τη διαχείριση  των στερεών αποβλήτων, ερήμην των Φο.Δι.Σ.Α." και προσθέτει ότι "το Δίκτυο δέχεται και στηρίζει ως μοναδικούς εκφραστές της διαχείρισης των  στερεών αποβλήτων, τους επιμέρους Φο.Δι.Σ.Α., όπως αυτοί έχουν διαμορφωθεί μέσα από τους Περιφερειακούς Σχεδιασμούς Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ).


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα