Τρίτη, 21 Μαΐου, 2024

Τα μυστικά του κήπου

Αγόρασα πρόσφατα καλοκαιρινό πατατόσπορο για να φυτέψω. Μπορώ να τον κόψω;

Aν πήρες πατατόσπορο,
καλλιά να μην τον κόψεις,
αν θέλεις στην απόδοση,
φίλε μου να προκόψεις.

Μετά την παραλαβή του καλοκαιρινού πατατόσπορου θα πρέπει να βγει από τα σακιά και να τοποθετηθεί σε τελάρα ή λινάτσες, σε μέρος δροσερό (άριστη θερμοκρασία 20οC), σκιερό, σε υψηλή ατμοσφαιρική υγρασία η οποία δημιουργείται με συνεχή διαβροχή του χώρου. Εάν υπάρξουν σάπιοι κόνδυλοι θα πρέπει να απομακρυνθούν. Μετά από 5 – 7 ημέρες, αν γίνουν τα παραπάνω, θα αρχίσει η εμφάνιση των φύτρων (προβλάστηση). Όταν τα φύτρα γίνουν κατά μέσο όρο 1 εκ. μπορούμε να αρχίσουμε τη σπορά. Σε καμία περίπτωση δεν σπέρνουμε εάν ο πατατόσπορος δεν βλαστήσει.
Ο καλοκαιρινός πατατόσπορος πρέπει να φυτεύεται ολόκληρος και να μην κόβεται. Αν κοπεί, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών, δεν δημιουργεί εύκολα επουλωτικό ιστό στην τομή. Πάντως αν κοπεί, το μαχαίρι πρέπει να απολυμαίνεται σε κάθε κοπή.
Πριν φυτευτεί ο πατατόσπορος το χωράφι θα πρέπει να έχει ποτιστεί. Η φύτευση γίνεται όταν το χωράφι βρίσκεται στον ρόγο του και δεν ξαναποτίζεται μέχρι που να φυτρώσει ο πατατόσπορος (περίπου 10 – 15 ημέρες μετά την φύτευση), με την προϋπόθεση ότι η υγρασία του χωραφιού διατηρείται σε ικανοποιητικά επίπεδα.

Είμαι ερασιτέχνης ζαχαροπλάστης και θέλω να μάθω η φυσική βανίλια από ποιο φυτό βγαίνει;

Βανίλια αρωματική, να βάλεις στα γλυκά σου,
ζαχαροπλάστη φοβερέ, κάνε τα μαγικά σου.

2Η φυσική βανίλια βγαίνει από το φυτό βανίλια που ανήκει στην οικογένεια των Ορχιδοειδών, έχει μακρύ, σαρκώδη αναρριχητικό βλαστό ο οποίος προσκολλάται στα δένδρα με εναέρια ριζίδια, ενώ έχει και ρίζες που εισχωρούν στο έδαφος. Στη φύση η επικονίαση μπορεί να γίνει μόνο από μια μικρή μέλισσα που ζει στο Μεξικό ενώ στις άλλες χώρες όπου καλλιεργείται το φυτό, εφαρμόζεται η τεχνητή επικονίαση, η οποία γίνεται αμέσως μόλις ανοίξουν τα άνθη. Ο καρπός είναι επιμήκης κάψα, και φθάνει σε πλήρη ανάπτυξη τα 20 εκ. σε έναν μήνα, ενώ μπορεί να χρειαστούν μέχρι και 9 μήνες ώσπου να ωριμάσει. Οι άγουροι καρποί συλλέγονται αμέσως μόλις πάρουν χρυσοπράσινο χρώμα στη βάση τους. Τα φρέσκα σπέρματα της βανίλιας δεν έχουν άρωμα καθώς το χαρακτηριστικό άρωμα είναι αποτέλεσμα ενζυματικής δράσης μετά από ειδική επεξεργασία. Ο αρωματικός παράγοντας της βανίλιας χρησιμοποιείται ευρέως τόσο στην οικιακή μαγειρική, στην αρτοποιία, στη ζαχαροπλαστική και στην αρωματοποιία.

Κινδυνεύουν τα σταφύλια στο αμπέλι μου από βοτρύτη αυτή την εποχή;

Εξυπνε αμπελουργέ, μην πιάνεσαι απ’ τη μύτη,
σαν έλθει το φθινόπωρο, πρόσεχε το βοτρύτη.

stafyliΤα πρωτοβρόχια του φθινοπώρου, είναι μεγάλος κίνδυνος για τους αμπελουργούς καθώς ο βοτρύτης, σημαντική μηκυτολογική ασθένεια είναι επί θύρας. Η υψηλή σχετική υγρασία είναι μια βασική προϋπόθεση για την ανάπτυξη της ασθένειας, ενώ η θερμοκρασία δεν φαίνεται να παίζει τόσο σημαντικό ρόλο. Ετσι, βροχές κατά την ωρίμανση των σταφυλιών, ιδιαίτερα σε ξηρικούς αμπελώνες, δημιουργούν ιδανικές συνθήκες για προσβολές από τον μύκητα. Μολύνσεις από βοτρύτη μπορεί να ακολουθήσουν (δευτερογενώς) μετά από εντομολογικές προσβολές ή σχίσιμο ραγών από το ωΐδιο (σίρικα). Ο βοτρύτης προσβάλλει όλα τα πράσινα υπέργεια μέρη του αμπελιού, τις ταξιανθίες (ξήρανση) και ιδιαίτερα τα σταφύλια πριν ή και μετά τη συγκομιδή. Στις ράγες εμφανίζεται αρχικά σκούρα κηλίδα, που εξαπλώνεται και τελικά προκαλείται σάπισμα. Με υγρή ατμόσφαιρα, τα προσβεβλημένα όργανα καλύπτονται από μια γκρίζα μούχλα από τις καρποφορίες του μύκητα. Για την αντιμετώπισή του, υπάρχουν ειδικά σκευάσματα, βιολογικά και μη.

Μπορώ να φυτέψω τώρα γκαζόν; Είναι η κατάλληλη εποχή;

Φθινόπωρο και άνοιξη, φίλε γκαζόν να βάνεις,
να ’χει φυτρωτικότητα, τον σπόρο να μη χάνεις.

xortaΟι ιδανικοί μήνες για σπορά γκαζόν είναι από μέσα Μαρτίου έως τέλη Ιούνη και από αρχές Σεπτέμβρη έως τέλη Οκτωβρίου. Για τη δημιουργία νέου χλοοτάπητα, αναμοχλεύουμε, καλλιεργούμε το χώμα με ένα φτυάρι, μια τσουγκράνα ή μια φρέζα, απομακρύνουμε τα ζιζάνια, τις πέτρες, και τα υπολείμματα ριζών ή φυτών από προηγούμενες καλλιέργειες. Σε περίπτωση που το χώμα είναι φτωχό ή σκληρό προσθέτουμε εδαφοβελτιωτικά όπως τύρφη, κομπόστ και περλίτη. Κατόπιν ανακατεύουμε όλα τα υλικά με το χώμα και ισιώνουμε όλη την επιφάνεια με μια τσουγκράνα. Καλό θα είναι να συμπιέσουμε το χώμα με έναν κύλινδρο. Τώρα το έδαφός μας είναι έτοιμο να υποδεχθεί είτε τον σπόρο είτε τον έτοιμο χλοοτάπητα. Αν πρόκειται για σπόρο κάνουμε τη σπορά και μετά με έναν κύλινδρο πατάμε τον σπόρο σε όλη την επιφάνεια του εδάφους ώστε να χωθεί μέσα στο χώμα. Κατά τη σπορά, ρίχνουμε και εντομοκτόνο για να μην μας κλέψουν το σπόρο τα μυρμήγκια που καιροφυλακτούν. Μετά την σπορά μπορούμε να εφαρμόσουμε κάποιο λίπασμα κατά προτίμηση βιολογικό, ενώ στο τέλος ποτίζουμε καλά την επιφάνεια που έχουμε σπείρει δυο φορες τη μέρα μέχρι να φυτρώσει ο σπόρος.

Μπορώ να φυτέψω αυτή την εποχή κουνουπίδι;

Το κουνουπίδι φύτεψε, πότιζε κάθε μέρα,
αν θες καλοκαιριάτικα, να πάνε όλα σφαίρα.

Φυτέψτε λοιπόν, αυτή την εποχή, κουνουπίδι που καλλιεργείται για την ανθοκεφαλή του και θεωρείται λαχανικό υψηλής διατροφικής αξίας. Ανήκει στην οικογένεια των Σταυρανθών στην οποία κατατάσσονται πολλά γνωστά μας λαχανικά όπως το μαρούλι, το μπρόκολο, το λάχανο άλλα και καλλωπιστικά όπως η βιολέτα. Ποώδες φυτό, με φύλλα επιμήκη, πλατιά και σαρκώδη θεωρείται διετές αλλά καλλιεργείται σαν ετήσιο. Τα κουνουπίδι είναι λαχανικό ψυχρής εποχής καθώς κατάλληλες θερμοκρασίες για την καλλιέργεια του είναι από 7 έως 24oC ενώ είναι ευπαθές στους παγετούς. Η φύτευσή του στο λαχανόκηπο ξεκινά από τον Αύγουστο μέχρι και τα μέσα φθινοπώρου με το συνήθη τρόπο φύτευσης ή σε μικρά αναχώματα. Οι κατάλληλες αποστάσεις φύτευσης είναι περίπου 50 εκ. επί της γραμμής και 60 εκ. μεταξύ των γραμμών ενώ κατά τη φύτευση προσθέτουμε μίγμα καλοχωνεμένης κοπριάς και σύνθετου βιολογικού λιπάσματος σε αναλογία 1:1. Η συγκομιδή της ανθοκεφαλής γίνεται όταν έχει φτάσει πλέον στο επιθυμητό μέγεθος και τα φύλλα είναι πράσινα και εύρωστα.

Η στήλη πάει… διακοπές και επιστρέφει κοντά σας από αρχές Σεπτεμβρίου.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα